Science Report: Oamenii de știință au dovada că viața pe Pământ datează de 3,5 miliarde de ani
A afla când a prins viața rădăcini în istoria Pământului a fost o provocare imensă pentru oamenii de știință timp de foarte mulți ani. Acum, cercetătorii de la University of New South Wales din Australia au descoperit ceea ce pare a fi dovada indiscutabilă a existenței vieții microbiene acum 3,5 miliarde de ani, o vechime uluitoare. Minusculele fosile găsite într-unele din cele mai vechi roci de pe Pământ vin în sprijinul noțiunii că viața pe planeta noastră a început cu miliarde de ani înainte ca oamenii să privească înapoi în timp.
Rocile care au făcut această descoperire posibilă au fost inițial excavate în anii ʼ80. Părând a conține structuri microbiene fosilizate numite stromatolite, au fost păstrate timp de decenii, deși a dovedi că viața timpurie a creat minusculele formațiuni s-a dovedit a fi frustrant pentru cercetători. Dar tehnologia modernă a făcut posibilă testarea lor în căutarea dovezii de care aveau nevoie oamenii de știință pentru a stabili definitiv că viața microbiană era prezentă. Este exact ceea ce au făcut cercetătorii și au găsit urmele unor forme de viață care au murit acum 3,5 miliarde de ani.
„Materia organică pe care am găsit-o păstrată în pirita din stromatolite este uimitoare. Privim filamente coerente și segmente ADN excepțional conservate, care sunt rămășițe tipice ale biofilmelor microbiene”, a declarat dr. Raphael Baumgartner, cercetătorul principal al studiului: „Am fost foarte surprins. Nu ne-am așteptat niciodată să găsim asemenea dovezi atunci când am început studiul”.
Chiar înainte de descoperirea dovezilor, mulți oameni de știință acceptau o vechime a vieții pe Pământ care se întinde până acum 3,5 miliarde de ani. Totuși, descoperirea unei dovezi atât de veridice este un beneficiu imens și din acest moment nu va mai exista niciun dubiu că microbii au populat planeta cu miliarde de ani înaintea noastră. (bgr.com)