Sari direct la conținut

Guvernul Spaniei intenționează să crească salariul minim cu 4% – Reuters

HotNews.ro
Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvern, Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvern, Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernul Spaniei își propune să majoreze salariul minim cu 4% în 2024, peste o ofertă inițială de 3,5% din partea angajatorilor, scrie Reuters citând o sursă guvernamentală de rang înalt.

Guvernul negociază în prezent cu sindicatele și reprezentanții angajatorilor cu privire la majorare și se așteaptă ca un acord să fie anunțat în decembrie.

O rată anuală a inflaţiei mai mică decât cea așteptată, de 3,2% în noiembrie, a atenuat presiunea asupra salariilor în Spania, care a crescut salariul minim în 2023 cu 8% la 1.259 euro pe lună pentru a compensa inflația anuală de 8,2% în 2022.

Sindicatele și angajatorii au convenit deja asupra unei creșteri de 3% pentru toate salariile în 2024, cu un plus de 1% în cazul în care inflația în 2023 depășește 3%.

Guvernul a declarat miercuri că pensiile vor crește cu 3,8% anul viitor.

Guvernul de coaliție care abia a depus jurământului este împărțit asupra planurilor de reformare a sistemului de indemnizații de șomaj, o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru plata a 140 de miliarde de euro alocate Spaniei în cadrul planului de redresare post-Covid.

Ministrul Muncii Yolanda Diaz, care este și liderul partidului Sumar (partener de coaliție), vrea să mărească beneficiile pentru șomeri, în timp ce ministrul Economiei, Nadia Calvino, din Partidul Socialist, dorește o reducere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro