Subiectele zilei: Mitingul PSD de la Craiova. Cât de puternic este un partid care se prăbușește; Povestea unor copii „greu adoptabili”; În căutarea lui Gică. Povestea nopții care a șocat Suedia. Cum a fost ucis un cerșetor român în Huskvarna
Mitingul PSD de la Craiova. Cât de puternic este un partid care se prăbușește. Cu un lider speriat de pușcărie, cu sondaje care arată numai săgeți în jos, pedepsit public de familia sa politică europeană, măcinat de scandaluri interne și de sciziuni, Partidul Social Democrat vrea să demonstreze că este, încă, un partid mare. Și este, într-adevăr, un partid mare. La Craiova a adunat peste 10.000 de membri și simpatizanți, de la oameni cu deficiențe de auz aduși să asculte discursuri, până la asistați șantajați cu „socialul” și mânați de la spate de primari, funcționari din instituțiile de stat deciși să-și păstreze locul de muncă, pensionari sperând la noi indexări și tineri veniți să facă bășcălie, scrie Recorder.
Povestea unor copii „greu adoptabili”. Lista copiilor greu adoptabili a fost înfiinţată în anul 2016. Pe lista de „greu adoptabili” se află copii mai mari de 7 ani, frați care nu pot fi separaţi sau copii cu diverse forme de handicap. Există un proiect de lege prin care copiii cu handicap, care ajung în familii adoptive, ar putea beneficia gratuit de asistenţă medicală şi recuperare. În jur de 20% dintre copiii adoptaţi în ultimii 2 ani au fost de pe listele de „greu adoptabili”. În medie, procesul de adopţie durează 15 luni. Procesul de adopţie al unui copil de pe listele de „greu adoptabili” se poate încheia în numai 3 luni, scrie Digi24.
Urmările testelor nucleare din anii 1950: ce s-a descoperit în ocean, la 11 km adâncime. Crustaceele care trăiesc în adâncurile Oceanului Pacific au devenit radioactive din cauza testelor nucleare din timpul Războiului Rece, potrivit unui studiu recent. Oamenii de știință au descoperit particule de carbon radioactiv în trupurile amfipodelor – niște creaturi asemănătoare creveților – care trăiesc la 11 kilometri adâncime în vestul Oceanului Pacific. Aceste vietăți se hrănesc cu rămășițele animalelor care în timpul Războiului Rece au fost expuse particulelor radioactive. Astfel, în organismul crustaceelor care trăiesc în adâncurile oceanului au fost descoperite particule de carbon-14, ceea ce indică, în premieră, nivelul ridicat de radioactivitate de pe fundul mării, scrie Stirile ProTv.
În căutarea lui Gică. Povestea nopții care a șocat Suedia. Cum a fost ucis un cerșetor român în Huskvarna. La începutul lunii aprilie 2019 s-a terminat procesul unei crime care a ținut Suedia cu sufletul la gură, iar sentința definitivă a împărțit în două țara scandinavă. În una dintre cele mai prospere și evoluate societăți ale lumii fusese omorât un cerșetor, românul Gică, un bărbat singuratic de 48 de ani. În timpul unei îndelungate documentări, pe ruta România – Suedia, ziaristele vorbesc cu fosta familie a lui Gică din județul Bacău, cu ceilalți cerșetori români din Huskvarna, cu jurnaliști din Stockholm, cu polițiști și magistrați suedezi implicați în caz, cu psihologi și oameni din organizațiile neguvernamentale din Suedia și din România, cu cetățeni din Huskvarna, care au păreri diverse despre emigranții care cerșesc pe străzile lor, scrie Libertatea.
Războiul cu Iranul şi credibilitatea UE. Zgomotele unui proxim război americano-persan sunt tot mai greu de ignorat. Au loc peste tot întâlniri pe faţă, ori de taină, cu diplomaţi şi dregători de rang înalt, precum îngrijoratul şef al diplomaţiei britanice, Hunt. Se face un comerţ din ce în ce mai abundent cu ameninţări mutuale. Şi se iau măsuri potenţial contondente. Se sabotează petroliere ale Emiratelor Arabe în Golful Persic şi degetul acuzator al Comunităţii Internaţionale arată spre şiiţii iranieni, duşmanii naturali ai arabilor suniţi. Iranienii acuză o potenţială provocare. Iar SUA reacţionează la tot mai belicosul curs şi discurs iranian, trimiţând spre Golful Persic un portavion şi bombardiere strategice. Concomitent, s-au mutat în regiune unităţi de rachete anti-rachetă, scrie Deutsche Welle.
Cristian Tudor Popescu: „Am fost iradiat. Dumnezeu m-a apărat!” O iradiere suspectă, cu o substanță necunoscută, dar care a lăsat totuși fără reacție autoritățile câtă vreme „Sistemul e tare”. Este scenariul pamfletului cu care Cristian Tudor Popescu a început emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, după autovictimizarea publică repetată a liderului PSD, Liviu Dragnea, și, mai recent, a fostului ministru al Apelor, Doina Pană. Ambele bazate pe ipoteze similare, ambele frizând absurdul, scrie Republica.
Bucureștenii petrec un „concediu” în trafic pe an. Dimineaţa şi seara în traficul din Bucureşti înseamnă mulţi nervi şi câteva ore pierdute pe drumuri. Un studiu a calculat timpul pierdut în trafic în oraşe de pe glob cu peste 800.000 de locuitori. Un conducător auto din Bucureşti iroseşte pe zi câte 57 de minute peste media normală. Adunate rezultă 218 ore într-un an. Bucureştiul este pe locul 5 printre cele mai aglomerate oraşe din lume. Ne depăşesc doar Mexico City, Bangkok, Jakarta şi Chongqing din China. În Europa, capitala României este oraşul în care se circulă cel mai greu, scrie Digi24.
Dosarul tezaurului, disputat de BNR și cei care l-au găsit. Descoperitorii susțin că „se lucrează să nu primim compensații”. Banca Națională le cere să facă dovada calității de proprietari. La începutul lunii martie, Libertatea dezvăluia faptul că Rezaei Kejani Davood, un samsar de mobilă iranian stabilit de 30 de ani în România, și Attila Szocs, un bucătar etnic maghiar, au descoperit la Brașov, în peretele dublu al unei vitrine de epocă, documente istorice: dosarul ”Tezaurul de la Moscova 2”, care conține 200 de pagini despre aurul băncii și valorile altor instituții trimise spre depozitare în Rusia țaristă aflată în pragul schimbării de regim, în 1916/1917. Cazul intră însă într-o dispută ascuțită între BNR și descoperitori pe tema proprietății. Asta după ce avocatul lui Kejani și al lui Szocs, Eugen Ungureanu, ar fi trimis în atenția băncii un document prin care exprimă titlul de proprietari ai documentelor pentru clienții săi.