Sari direct la conținut

Cercetătorii sunt pe cale să producă un antidot pentru înțepătura celei mai periculoase meduze din lume

HotNews.ro
Aurelia aurita, meduza, Foto: USER UPLOADED
Aurelia aurita, meduza, Foto: USER UPLOADED

Înțepătura unei meduze cutie poate să ucidă o persoană în câteva minute, iar cercetătorii încearcă de mult timp să afle cum acționează exact veninul, care provoacă agonie severă, inflamație și atac de cord. Un nou studiu ar putea să aducă acest răspuns și un antidot, potrivit publicației Science.

Descoperirile reprezintă un „tur de forță”, conform lui Angel Yanagihara, biochimist la Universitatea din Hawaii și implicat în cercetarea veninului de meduză. Până la 40 de oameni mor anual din cauza meduzei cutie, însă nu toate decesele din această cauză sunt înregistrate, deci este posibil ca numărul să fie mult mai mare.

„Oamenii mor și nu rămâne nicio urmă în arhivele publice”, susține Yanagihara. Numai în Filipine, Yanagihara estimează un număr de 500 de victime pe an.

Până acum, nimeni nu a aflat cum pătrunde veninul în celulele omului. Cercetările au arătat că o categorie de proteine, care acționează ca un fel de pori, distruge celulele roșii membrana celulară, cauzând durerea și apoi moartea.

Noul studiu al geneticianului Greg Neely de la Universitatea din Sydeny și al colegilor săi a vizat Chironex fleckeri, specia de meduze responsabilă pentru cele mai multe morți umane. Rezultatele sugerează că veninul țintește patru gene implicate în producere colesterolului. Doua substanțe, MbCD și HPbCD, au reușit să oprească acțiunea veninului timp de 15 minute. HPbCD a fost administrată apoi și șoarecilor de laborator, având același efect.

Veninul meduzei este compus din peste 250 de proteine, ceea ce înseamnă că este surprinzător faptul că poate fi blocată cu o singură substanță.

„Am fost norocoși că a funcționat”, a afirmat Neely. Dacă următoarele teste vor da rezultate, antidotul va reprezenta un pas științific important.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro