Inteligența artificială, eficientă în diagnosticarea bolilor pediatrice (studiu)
Un algoritm de inteligență artificială s-a dovedit la fel de eficient ca și pediatrii în diagnosticarea bolilor la copii, potrivit unui studiu publicat luni, un nou avans pentru această tehnologie care ar putea revoluționa diagnosticul și rolul medicilor, scrie AFP.
„Este pentru prima oară când inteligența artificială reușește să imite raționamentul clinic al unui doctor (…) pentru stabilirea unui diagnostic”, a explicat profesorul Kang Zhang, de la Universitatea California din San Diego.
Programul dezvoltat de echipa sa s-a „antrenat” plecând de la datele provenite de la peste 1,3 milioane de consultații ale unor tineri pacienți într-un mare centru pediatric din Canton, în sudul Chinei, arată articolul publicat de revista Nature Medicine.
Experiența s-a tradus printr-un „nivel de pertinență foarte ridicat” pentru diagnosticul bolilor comune precum gripa (94%), varicela (93%) sau boala mână-gură (97%), dar și în recunoașterea unor boli potențial mortale precum meningita bacteriană (93%).
„Cu suficient antrenament, cred că inteligența artificială va fi în măsură să înlocuiască majoritatea funcțiilor unui doctor. Nu va înlocui doctorii, (…) dar îi va putea ajuta să-și facă mai bine munca, mai repede și la costuri mai reduse”, crede Kang Zhang.
Numeroase studii recente au arătat o eficiență egală sau chiar superioară a inteligenței artificiale în raport cu oamenii la examinările tradiționale pentru stabilirea unor anumite tipuri de diagnostice.
În ianuarie, un studiu publicat de revista National Cancer Institute arăta că un algoritm a reușit în 91% dintre cazuri să detecteze celule pre-canceroase plecând de la imagini ale colului uterin, față de 69% pentru un expert uman și 71% pentru examinări convenționale.