Sari direct la conținut

VIDEO Sceneta Marii Uniri, pusă în scenă de elevii din România şi Republica Moldova

HotNews.ro
O parte din elevii care au făcut sceneta, Foto: Hotnews
O parte din elevii care au făcut sceneta, Foto: Hotnews

Câteva sute de elevi din şcoli din România şi Republica Moldova au realizat o scenetă care are ca temă principală Marea Unire. Iniţiativa a pornit de la preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, care spune că a vrut să le arate copiilor ceea ce nu văd pe nicăieri.

„Nu există niciun film despre Alba Iulia, nu există niciun film despre Unirea Basarabiei cu România. Este revoltător că profesioniștii nu au produs niciun film istoric sau piesă de teatru care să aibă ca teme „Unirea Basarabiei cu România”, „Unirea Bucovinei cu România”, „Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România”. Este jalnic că pe nicio scenă sau ecran niciun actor român nu a avut ocazia niciodată să joace vreun rol al marilor protagoniști ai Marii Uniri. Ioan Pelivan, Teofil Ioncu, Alexei Mateevici, Toma Jalbă, Ștefan Bulat, Elena Alistar, Ion Buzdugan, Ioan Inculeț, Pantelimon Halippa și Vasile Stroescu, Ilie Lazăr, Ion Nistor, Iancu Flondor, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș”, a spus învăţătorul Viorel Dolha.

Acesta mai spune că elevii şi cadrele didactice din peste 1.000 de şcoli au semnat câte o declaraţie pentru unirea cu Republica Moldova şi drepturi pentru românii din Ucraina, Serbia de Răsărit, Bulgaria şi Balcani. Aceste declaraţii vor fi date spre păstrare Muzeului Unirii din Alba Iulia sau muzeelor judeţene.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro