Sari direct la conținut

„Afacerea Ioanid”, cel mai răsunător jaf din București

Imagine panoramică a Pieței Unirii din București (1959), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Imagine panoramică a Pieței Unirii din București (1959), Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

În București, înainte de „La Casa de Papel” a fost „Afacerea Ioanid”, cel mai mare jaf din istoria orașului, o lovitură asupra căreia încă planează misterul și suspiciunile înscenării.

Acum 64 de ani, un inginer aviator, un locotenent-colonel din Miliție, doi ziariști și doi profesori universitari au „dat lovitura” și au jefuit echivalentul de azi a 2,64 milioane de dolari americani, bani pe care i-au luat dintr-o mașină a Băncii de Stat.

Pe 29 iulie 1959, la primele ore ale dimineții, șase persoane mascate și înarmate au spart o mașină cu bani a Băncii de Stat a Republicii Populare Române (RPR).

Mașina era o Skoda Station și transporta în doi saci suma impresionantă de 1.686.000 de lei, echivalentul a 250.000 de dolari de atunci, adică, sau 2,64 de milioane de dolari americani din ziua de azi (că-i ajustăm la decenii de inflație).

În timp ce mașina staționa pe Calea Giulești, la filiala din Sectorul 8 a Băncii de Stat, un taxi Moskvich în care se aflau cinci dintre cei șase autori a oprit la mică distanță. Din taxi au coborât patru bărbați și o femeie, cu măști pe fețe și arme în mâini. L-au imobilizat pe șoferul Skodei Băncii de Stat, au luat cei doi saci plini cu bani și au dispărut.

Citește, pe B365.ro, cum le-ar fi dejucat planul un copil și cum a devenit „Afacerea Ioanid” filmul „Reconstituirea”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro