Sari direct la conținut

Moscova restricționează exporturile de benzină și motorină pentru a stopa creștere galopantă a prețurilor de pe piața internă

HotNews.ro
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia

Prețul petrolului a revenit joi pe creștere, după ce Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor sale de benzină și motorină, reaprinzând temerile pieței privind o penurie de aprovizionare atât pe partea de țiței, cât și pe partea de produse derivate, potrivit AFP.

În jurul orei 15:40 GMT, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în noiembrie era în creștere cu 0,42%, urcând la 93,92 dolari.

Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aceeași lună, care este folosit pentru prima dată ca și contract de referință, a crescut cu 0,70%, la 90,29 dolari.

„Prețul petrolului era pregătit pentru noi scăderi, dar decizia bruscă a Rusiei de a impune (restricții la) exporturile de benzină și motorină a împins prețul petrolului în sus”, a comentat Edward Moya, analist la Oanda.

Creștere galopantă a prețurilor în Rusia

Joi, guvernul rus a introdus restricții la exportul de benzină și motorină, în fața creșterii galopante a prețurilor care afectează tot mai mult veniturile rușilor.

„Guvernul a introdus restricții temporare (…) pentru a stabiliza piața internă”, a anunțat guvernul rus într-un comunicat oficial, fără a preciza pentru cât timp.

După ce s-a obișnuit cu prelungirea până la sfârșitul anului a reducerii exporturilor rusești de 300.000 de barili pe zi de țiței, piața „trebuie acum să facă față incertitudinii privind durata acestei interdicții temporare” asupra produselor petroliere, a subliniat Moya.

„Exporturile rusești de motorină reprezintă aproximativ 1 milion de barili pe zi, adică 16% din livrările pe cale maritimă, în timp ce ponderea benzinei este mult mai mică, de aproximativ 3%”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS, pentru AFP.

„Aprecierea dolarului limitează creșterea actuală a prețului petrolului, deoarece este însoțită de o deteriorare a perspectivelor pentru Europa”, a declarat Edward Moya.

Miercuri, Fed a menținut dobânzile la nivelul actual, într-un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, dar are în vedere o nouă majorare până la sfârșitul anului 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro