Sari direct la conținut

FOTO File de somon norvegian afumat de la Ocean Fish, retras din sute de magazine Carrefour din cauza bacteriei Listeria monocytogenes / Avertisment al autorităților

HotNews.ro
File de somon, Foto: Zts | Dreamstime.com
File de somon, Foto: Zts | Dreamstime.com

Mai multe loturi de file de somon norvegian afumat produs de Ocean Fish sunt retrase de la vânzare din sute de magazine Carrefour, din cauza prezenţei Listeria monocytogenes, bacterie care poate provoca listerioza, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Conform ANSVSA, Ocean Fish retrage de la vânzare două sortimente de file de somon norvegian afumat, „ca urmare a evidențierii prezenței Listeria monocytogenes”.

Celor care au produse din aceste loturi li se recomandă să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

  • „Persoanele care au consumat somon din aceste loturi și care au febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.
  • Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome.
  • Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se precizează în anunțul ANSVSA.

Ce este Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza – boală ce se transmite de obicei pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, în vegetaţie şi în fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele, potrivit datelor postate pe site-ul ANSVSA.

Omniprezenţa şi capacitatea deosebită de a se dezvolta sau de a supravieţui în condiţii de refrigerare, comparativ cu majoritatea celorlalte microorganisme, fac ca Listeria monocytogenes să reprezinte o provocare semnificativă pentru domeniul producţiei de alimente. Este cazul mai ales al produselor alimentare gata pentru consum (RTE) în care Listeria monocytogenes se poate dezvolta, mai arată ANSVSA.

Listeria monocytogenes se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude, potrivit site-ului clinicii Regina Maria. Perioada de incubație variază între câteva zile și câteva săptămâni, iar listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatică sau hematogenă. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro