Sari direct la conținut

Impozitarea titlurilor de stat ar face depozitele bancare mai atractive

HotNews.ro
Ministrul Bolos la Trezoreria S3, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministrul Bolos la Trezoreria S3, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Pare a fi un haos în mintea Coaliției PSD-PNL, adică a celor care vor să mărească taxele. Mai nou, o variantă luată în calcul este și impozitarea dobânzilor la titlurile de stat, ceea ce nu le va mai face atractive. E vorba despre vestitul impozit pe venit de 10%.

Inițial a apărut într-o variantă de draft valabilă la 18 august, iar marți seara a fost confirmată de ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

El a precizat, că ar veni o astfel de măsură „ca o completare a surselor de venit pentru că noi trebuie să acoperim 47 de miliarde lei”.

A mai spus, la Digi24, că se va aplica pentru titlurile care vor fi emise de acum înainte și nu se vor aplica retroactiv.

„Mai avem de analizat la nivelul Ministerului de Finanțe pentru că nu am vrea să ne crească costul finanțării și, în fapt, noi să ajungem dintr-o măsură în care vrem să adunăm venituri, să plătim costuri ale finanțării mai mult”, a spus el.

Pare să înțeleagă că o astfel de măsură poate afecta negativ statul. Pur și simplu, ar trebui să ofere dobânzi mai mari ca să merite pentru un român să cumpere acele titluri.

În toate comunicatele din ultimii ani, Ministerul s-a lăudat că marele avantaj este că titlurile nu au taxe.

În momentul de față, statul are în desfășurare Tezaur cu dobânzi de 6,3 – 7,2%/an pe 1-3 ani.

La 1.000 de lei investiți, câștigul este de 63 – 72 lei/an, iar dacă s-ar aplica impozit pe venit, atunci ar fi de 56,7 – 64,8 lei pe an.

Conform calculatorului Finzoom.ro, în momentul de față cele mai bune dobânzi la bănci sunt de 7 – 8,5%, iar după plata impozitului pe venit și a comisioanelor, câștigul la acea sumă este de 32 – 72,4 lei.

*Depinde ce ofertă alegi

Dezavantajul la depozite vine la sume mari zeci de mii de euro (echivalent lei) pentru că în cazul în care câștigul din dobândă este mai mare de 6 salarii minime, atunci va trebui să plătești și CASS, adică să depui Declarația unică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro