Noi teste clinice confirma potentialul imunoterapiei impotriva formelor avansate de cancer
Rezultate incurajatoare ale mai multor teste clinice prezentate duminica au confirmat potentialul promitator al imunoterapiei impotriva cancerelor avansate dificil de tratat, cum este cazul vezicii urinare si plamanilor, succese care pot revolutiona oncologia, scrie AFP
Un test clinic a aratat astfel ca anticorpii Tecentric produsi de Genetech, filiala a laboratorului elvetian Roche, au permis reducerea tumorilor la vezica pentru un sfert dintre cei 119 pacienti, a carei rata mediana de supravietuire a depasit 15 luni, fata de noua luni in cazul chimioterapiei, au precizat cercetatorii care au prezentat rezultatele la conferinta anuala a American society of clinical oncology (ASCO), cel mai mare congres mondial asupra cancerului, reunit in acest week-end la Chicago.
Anticorpii Tecentriq, care neutralizeaza proteina PD-1 si permit astfel sistemului imunitar sa atace celulele canceroase, a fost eficient la pacientii care sufereau de tumori avansate ale vezicii si erau prea slabiti pentru chimioterapie.
„Pana la 50% dintre bolnavii cu un cancer al vezicii avansat nu au in prezent un tratament pentru prelungirea vietii”, a explicat Dr Arjun Vasant Balar, profesor de medicina la universitatea din New York, care a condus acest studiu.
FDA, agentia americana a medicamentului, a autorizat recent comercializarea Tecentriq intr-o procedura accelerata, pe baza rezultatelor preliminare ale acestor teste clinice.
Cercetatorii vor efectua acum un nou test clinic, mai avansat (faza 3) cu Tecentriq ca prim tratament pentru cancerul avansat al vezicii care afecteaza in special persoane in varsta dintre care o mare parte fumatori sau fosti fumatori.
O noua imunoterapie combinata cu un agent care ucide celulele canceroase s-a aratat de asemenea promitator la bolnavii atinsi de forma cea mai agresiva a cancerului de plaman, potrivit rezultatelor unui alt test clinic (faza 1) cu 74 de pacienti, prezentat la ASCO duminica.