Sari direct la conținut

VIDEO Despre East European Comic Con, cu Mircea Muresan: Daca evenimentul ar fi un supererou, ar avea propriul univers / Ca sa-l aducem pe Jon Snow in Romania, ar trebui sa platim cam cat costa un apartament in Bucuresti

HotNews.ro
East European Comic Con 2016, Foto: Comic Con
East European Comic Con 2016, Foto: Comic Con

Vineri incepe cea mai mare conventie de gaming din Romania, East European Comic Con (EECC). Timp de trei zile, pasionatii de benzi desenate, anime, jocuri video, cosplay si iubitorii de filme si seriale isi dau intalnire la Romexpo. Ajuns la a patra editie, evenimentul aduce in Romania actori din cele mai urmarite seriale ale momentului: Game of Thrones, Lost sau Vampire Diaries. Mircea Muresan, manager EECC, spune pentru HotNews.ro ca pentru a-l aduce pe celebrul Jon Snow in Romania, costurile ar depasi pretul unui apartament din Bucuresti. 300.000 de euro s-au cheltuit pentru aceasta editie, dar Mircea Muresan spune ca sunt asteptati in jur de 40.000 de vizitatori.

Pentru necunoscatorii curiosi, ce inseamna Comic Con?

Comic Con inseamna interactiunea intre ceea ce tie iti place, ceea ce tu urmaresti si daca esti un fan de seriale insemana interactiunea reala cu actorii din acel serial. Actorul ofera o ora publicului, poti sa-i pui intrebari fara nicio rusine, el iti va raspunde. Sau ca e vorba de un youtuber international. Entertainment, cultura si interactiune directa intre oameni, participanti, cosplayeri, actori si public, gameri si public. Asta inseamna Comic Con.

Ce aduce nou cea de-a patra editie de East European Comic Con?

In fiecare an ne gandim sa aducem ceva nou. Cam de la ideea asta pornim, in principal ne inspiram de la evenimentele din afara si sa ne gandim ce sa aducem sa zic parte romaneasca din industrie.Anul acesta am incercat sa aducem filme romanesti care sa se prezinte la Comic Con. Pe langa asta, in fiecare an incercam sa marim zona de desfasurare a Comic Con, asta inseamna ca vrem sa marim si numarul de participanti expozanti.

Care a fost bugetul pentru aceasta editie?

300.000 de euro. Cam acolo.

Crezi ca o sa va acoperiti costurile?

Exista riscul sa nu. Dar noi speram sa ne acoperim costurile si mergem inainte ca si cum se va intampla asta. Daca trebuie sa scazi din calitate ca sa iesi in avantaj atunci ai sansa sa nu fie tocmai ok.

Care crezi ca sunt filme/seriale preferate de publicul EECC?

In Romania, pe seriale e de departe Game of Thrones. Urmeaza foarte multe in functie de public. Un public tanar prefera Vampire diaries cu Once Upon a time, un public putin mai adult prefera Supernatural, Dr. Who. Un public mai desprins, care nu e atasat de ideea de seriale prefera The Vikings sau Black Sails.

Cum ai caracteriza publicul Comic Con? Ce il defineste?

De obicei sunt persoane care lucreaza in corporatii. Este un public care are un apetit pentru cultura americana, britanica. Sunt pasionati de it majoritatea, foarte entuziasmati de benzi desenate, seriale. Sunt multi consumatori de jocuri video si studenti.

De ce ar trebui sa vin la East European Comic Con?

Pentru ca e o sansa unica sa interactionezi cu actori. O sansa sa testezi jocuri pe care nu le-ai testat, sa descoperi o lume magica cu atatea costume, multe dintre ele facute manual. Plus, la Comic Con vei fi tranportat in lumea filmelor, a benzilor desenate, cu super eroi, cu vrajitoare, cu de toate.

Cu ce plec de la Comic Con?

Cu o experienta de neuitat. Monitorizam foarte atent internetul, citim absolut orice recenzie si asta am inteles dupa editiile trecute. Toti pleaca cu un zambet si cu o experienta pe care n-o sa uite pana anul viitor.

Estimativ, la cati vizitatori va asteptati?

E greu sa faci o estimare. Ne pregatim pentru 40.000 de oameni.

Cat de scumpi sunt actorii care vin la Comic Con si cam cat dureaza negocierile?

Sunt foarte scumpi. Noi in echipa faceam glume despre cat ar costa un actor, spunem ca e cam cat o garsoniera, cat un apartament din Bucuresti. Astea-s preturile de inceput, dar pot ajunge sus de tot. Daca vrei sa-l aduci pe Jon Snow (Kit Harington) e foarte greu. Suma depaseste orice asteptari. Adica pretul lui Jon Snow poate sa ajunga chiar si la jumatate din bugetul pe care l-am alocat pentru Comic Con anul acesta.

Din 300.000 de euro, adica 150.000?

Chiar si mai mult. Asta inseamna participarea unui actor atat de mare la un astfel de eveniment, dar si entuziasmul e pe masura. Legat de negocieri, e foarte complicat in functie de actor. Daca vrei sa aduci un actor care de obicei participa foarte des la asemenea evenimente e destul de usor. Discuti suma, discuti despre program, durata si deja se semneaza contractul. Cand primesti ok-ul de la agent poti sa-l si anunti. Daca e vorba de un actor cum e Charles Dance, sa zicem, care nu participa de regula la astfel de evenimente, e aproape imposibil sa-l confirmi foarte repede.

Au anumite pretentii?

De obicei nu vin cu pretentii. Ii intrebam noi daca sunt pretentii legate de cazare, de mancarea pe care o vor. De exemplu anul trecut Robert Knepper a vrut sa-l intalneasca pe Ion Caramitru, din pacate acest lucru nu a fost posibil.

Sunteti la a 4-a editie de East European Comic Con. Estimativ, cam cati actori pe care v-ati fi dorit sa-i aduceti in Romania v-au refuzat?

Peste 300.

Stiu ca la prima editie ati vrut sa-l aduceti pe Hugh Laurie insa acesta v-a refuzat si ati spus intr-un interviu ca a fost unul dintre cele mai „ok” refuzuri, daca se poate spune. Cum asa?

Ne-a spus ca ii place foarte mult ideea, ca e entuziasmat de Romania, ca ar fi o chestie draguta, dar nu prea vede cum poate sa reuseasca sa ajunga. Iti venea sa i zici e ok daca nu poti ajunge.

La nivel international sunt peste 500 de evenimente Comic Con. Putem sa ne comparam cu alte tari la nivel de concept, de organizare, daca da cu care anume?

Lumea care vine la noi din afara spune ca suntem cel mai bun comic con din europa. Desi pare greu de crezut. Am fost al treilea Comic Con din Europa. Dupa Anglia si Franta nu mai exista un Comic Con in Europa. Dupa care a inceput sa explodeze. Organizatori ai unor evenimente mari apropiate de zona noastra ne-au intrebat cum se desfasoara la noi evenimentul. Am discutat, le-am zis ce ar putea incerca si chiar au avut o editie de succes. Este vorba despre Viena Comic Con.

EECC se adreseaza si gamerilor, v-ati gandit sa apelati la gamification in editiile urmatoare ca sa stimulati publicul gamer?

Ne gandim sa facem un engagement la eveniment, sa fie ceva atractiv. Incercam sa aducem standuri, sa vina companii sa isi promoveze jocurile in Romania. Sa atraga publicul in jocul lor intr-o alta maniera. Incercam sa facem un circuit sa fie un fel de treasure hunt. League of Legends va aduce la Comic Con un fel de sat cu mai multe zone. De pilda, pasionatii de desen vor avea o zona a lor unde vor desena si isi vor expune creatiile. Cei care se filmeaza in timp ce se joaca vor avea o zona in care vor putea face streaming de la eveniment. Incercam sa aducem companiile care au ceva de oferit publicului, entertainment si putina aventura.

Iti amintesti vreo intrebare amuzanta ce i-a fost adresata vreunui actor?

Jason Momoa, Drago din Game of Thrones, a fost intrebat care a fost cea mai amuzanta intamplare de pe platoul de filmare din Got. Era vorba de scena din noaptea nuntii dintre el si Daenerys, cand erau dezbracati, iar el trebuia sa poarte o soseta a rusinii care era roz.

Cu ce costum ar trebui sa vin la Comic Con ca sa va dau pe spate?

Poate cu-n costum mecanic, Iron Man, care chiar sa functioneze intr-o oarecare masura. Altfel e destul de greu pentru ca lumea vine cu costume foarte bune, extraordinar de bune. E greu sa dai pe spate pe cineva. Important e sa vii intr-un costum si sa te simti bine pentru ca prin asta chiar poti intra in pielea personajului.

Din editiile trecute, ce costume v-au facut sa ziceti wow?

E atat de greu sa aleg pentru ca au fost foarte multe costume extraordinare. Am vazut un personaj, cred ca era din Witcher, arata excelent si chiar era foarte asemanator personajului, mai era un personaj din Dragons Age si foarte multe personaje din benzi desenate. De obicei personajele din jocuri si din animatiile japoneze sunt cele mai apreciate pentru ca au costume foarte dificil de facut.

Daca East European Comic Con ar fi un supererou care ar fi si din ce univers? Marvel sau DC?

Cred ca ar avea propriul sau univers. N-ar fi nici Marvel nici DC. Si ce super erou ar fi avand in vedere ca grafica noastra este un super erou si se schimba in fiecare an, as zice ca nu e un singur super erou. La un moment dat chiar o sa le dam si cate un nume super eroilor de la editiile noastre precedente.

Daca EECC ar fi un boardgame cum s-ar numi?

Cred ca ar pastra numele de East European Comic Con si ar fi un fel de Dungeons and Dragons. Si lumea chiar ar trebui sa mearga in quest-uri, sa aiba taskuri.

Ce surprize aveti in plan pentru urmatoarea? Ce actori planificati sa aduceti?

O sa mai avem o editie si in luna noiembrie, ne-am gandit deja la ceva actori din Game of Thrones, The Walking Dead, Vikings, Star Wars. Ramane de vazut ce se concretizeaza.

Zi-mi trei seriale care-ti plac..

Game of Thrones e printre preferatele mele. Unul din motivele pentru care nu dorm duminica noaptea e pentru ca astept sa apara episodul din GOT. Mi-au placut foarte mult sezoanele 1,3 din Heroes, Lost, The 100. Astea sunt in top acum.

Imagine si montaj: Nitsch-Petioky Balázs/ Video realizat cu echipament Nikon

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro