Studiu: Jumatate din barbatii din Europa Vestica se trag dintr-un "rege" din Epoca Bronzului
Jumatate din populatia masculina a Europei Occidentale descinde dintr-un „rege” din Epoca Bronzului care a fondat o dinastie de nobili de elita ce s-au raspandit in toata Europa, arata un nou studiu, citat de The Telegraph.
Este posibil ca monarhul, care a trait cu circa 4.000 de ani in urma, sa fi fost unul dintre cei mai vechi lideri care au reusit sa preia puterea pe continent.
Acesta a facut parte dintr-un ordin nou care a aparut in Europa dupa Epoca de Piatra, maturand normele egalitariste ale perioadei neolitice anterioare si inlocuindu-le cu societati ierarhice conduse de o elita puternica.
Este probabil ca aceasta putere sa fi provenit din progrese tehnologice precum prelucrarea metalelor si transportul pe roti care au permis, pentru prima data, organizarea de razboaie.
Desi nu se stie cine a fost acest rege, sau unde a trait, oamenii de stiinta spun ca trebuie sa fi existat pentru a explica variatiile genetice care apar la diferitele populatii europene de astazi.
„Unul dintre cele mai interesante si mai noi lucruri pe care le-am descoperit prin acest studiu este explozia extraordinara a populatiei masculine in anumite momente”, spune dr. Chris Tyler-Smith, de la Wellcome Trust Sanger Institute.
„In Europa s-a inregistrat o expansiune uriasa a populatiei in decurs de doar cateva generatii. Genetica nu ne poate spune de ce s-a intamplat, dar stim ca un numar mic de elite masculine controlau reproducerea si dominau populatia.
Jumatate din populatia Europei Vestice descinde dintr-un singur barbat. Putem doar sa speculam asupra a ce s-a intamplat. Cea mai buna explicatie este ca ar fi putut rezulta din progresele tehnologice care puteau fi controlate de grupuri mici de barbati.
Transportul cu roti, prelucrarea metalelor si organizarea razboiului sunt posibile explicatii care pot fi acum investigate in continuare„, a explicat cercetatorul.
Studiul a analizat diferente secventiale intre cromozimii Y de la peste 1.200 de barbati din 26 de populatii din intreaga lume, folosind date generate de „1000 Genomes Project”.
Cromozomii Y sunt trecuti doar de la tata la fiu, astfel incat sunt legati in intregime de caracteristicile si comportamentele masculine. Mutatiile dezvaluie ce barbati sunt inruditi si la ce distanta se afla, din punct de vedere genetic, astfel incat cercetatorii pot construi un arbore genealogic.
Dr. Yali Xue de la Wellcome Trust Sanger Institute, cercetator principal al studiului, a explicat ca „Acest tipar ne-a spus ca a existat o crestere exploziva a numarului de barbati care poarta un anumit tip de cromozom Y, in decurs de doar cateva generatii. Am observat acest fenomen doar la barbati, si doar la cateva grupuri de barbati„.
Echipa a folosit datele genetice pentru a construi un arbore genealogic al celor 1.200 de cromozomi Y care arata cum sunt legati. Dupa cum era de asteptat, toti au descins dintr-un singur barbat, care a trait in urma cu circa 190.000 de ani.
O constatare interesanta este ca unele parti ale arborelui aratau mai mult ca un tufis decat ca o creanga, multe crengi rasarind din acelasi punct.
Cele mai vechi astfel de explozii ale populatiei masculine s-au produs in urma cu 50.000 – 55.000 de ani, in Asia si in Europa, si in urma cu 15.000 de ani in Americi.
Au existat si expansiuni ulterioare in Africa sub-Sahariana, Europa Occidentala, Asia Sudica si Asia Estica, in urma cu 4.000-8.000 de ani. Echipa crede ca ca primele astfel de explozii ale populatiei masculine au rezultat in urma popularii unor vaste continente, cu multe resurse, de catre oamenii moderni.
Studiul a fost publicat in revista Nature Genetics.