Sari direct la conținut

Vladimir Putin: Varful crizei economice a fost atins

HotNews.ro
Vladimir Putin facand exercitii fizice in resedinta sa din Soci, Foto: Captura YouTube
Vladimir Putin facand exercitii fizice in resedinta sa din Soci, Foto: Captura YouTube

Presedintele rus Vladimir Putin a asigurat marti ca varful crizei economice din Rusia a trecut, in ciuda degradarii mediului economic din vara, provocata in vara de o noua cadere a cursului petrolului, scrie AFP.

„O serie de specialisti apreciaza, si sunt de acord cu ei, ca varful crizei, in ansamblul sau, a fost atins si ca economia, in ansamblu (…) s-a adaptat sau se adapteaza la evolutia contextului economic”, a declarat Putin, in fata investitorilor reuniti la un forum economic la Moscova.

Economia rusa a intrat in recesiune la inceputul anului din cauza prabusirii cotatiei petrolului (principala sursa de venituri a statului, alaturi de gazele naturale) si a sanctiunilor impuse de occidentali in urma crizei ucrainene.

Dupa primele semne de stabilizare, in primavara, o noua cadere a cotatiei petrolului din vara a antrenata devalorizarea rublei.

Dupa o cadere a PIB-ului asteptata la 4% in acest an, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, ca si banca centrala rusa, se asteapta la o noua cadere a produsului intern brut in 2016.

Criza s-a tradus printr-o scadere puternica a puterii de cumparare a populatiei si a consumului, in conditiile in care numarul rusilor care traiesc sub pragul de saracie a crescut masiv.

In fata crizei, autoritatile au mentinut pe linia de plutire sectorul bancar injectand importante fonduri publice, au finantat proiecte de infrastructura si au redus numarul bugetarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro