Subiectele Zilei: "Legea bunului locatar", japca pentru proprietar. Ce patesti daca iti inunzi vecinul sau daca nu platesti intretinerea; Bursa de Peste dupa model japonez, care elimina evaziunea din Delta; Cat castiga presedintii si premierii Europei in comparatie cu un om obisnuit
„Legea bunului locatar”, japca pentru proprietar. Ce patesti daca iti inunzi vecinul sau daca nu platesti intretinerea. Noul proiect de lege privind asociatiile de locatari stipuleaza amenzi pentru proprietarii care-si inunda din neglijenta vecinii, insa nu ofera o modalitate concreta de despagubire. De asemenea, rau-platnicii la intretinere pot tergiversa luni bune procesul in instanta, iar costurile sunt acoperite de vecinii corecti . Ministerul Dezvoltarii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari care, pe langa chestiuni tehnice ce tin, spre exemplu, de modul de calcul al intretinerii, reglementeaza si aspecte mai sensibile: de la drepturile si obligatiile locatarilor pana la mici modele de conduita civica. Ca noutate, proiectul de lege aduce amenzi pentru proprietarii neglijenti sau cu mai putin bun-simt, scrieEVZ.
Bursa de Peste dupa model japonez, care elimina evaziunea din Delta. Din octombrie, pescarii vor putea sa-si vanda direct marfa consumatorului, eliminand intermediarii care controleaza piata. Asa se va elimina si evaziunea fiscala din Delta Dunarii. Bursa Pestelui din Tulcea va fi inaugurata dupa 16 octombrie 2015, inovand comertul cu astfel de produse de la noi din tara. Mai exact, pescarii vor castiga mai multi bani prin faptul ca se vor elimina intermediarii, samsarii pestelui. Cat despre consumatori, acestia vor beneficia, teoretic, de preturi mai mici, dar si de o calitate superioara. Cei aproximativ doua mii de pescari din Delta Dunarii sunt nevoiti in acest moment sa-si ofere pestele prins unor asociatii sau samsari care o fac pe intermediarii. Iau pestele cu un pret si il duc in piata la un pret aproape dublu, anuntaEVZ.
Cum a ajuns politia internetului in „legea antilegionara” a liberalilor Antonescu si Scutaru: „In general, lumea crede ca poate face orice pe Facebook”. Vom mai vedea pe Facebook statusuri cu citate din Cioran, Noica, Eliade sau se va considera ca a fost incalcata legea 217/2015? Nostalgicii dupa regimul Ceausescu vor mai putea posta poze cu „epoca de aur” si „conducatorul iubit”? Cum trebuie prezentat maresalul Ion Antonescu? Ce se va intampla in spatiul public, inclusiv pe internet si pe Facebook, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea initiata de Crin Antonescu, George Scutaru si Andrei Gerea, cunoscuta in spatiul public cu numele generic „legea anti-legionari”? Initiatorii, Crin Antonescu si George Scutaru, au explicat pentru gandul ce au urmarit cu o asemenea lege, de ce au considerat-o necesara, cum poti intra sub incidenta ei, si cum cred ei ca ii va afecta pe cei care folosesc internetul si retelele de socializare, informeazaGandul.
Cat castiga presedintii si premierii Europei in comparatie cu un om obisnuit. De la 1 august, seful statului si cel al Guvernului Romaniei se bucura de salarii marite. O masura cu care nu toata lumea a fost de acord. Sindicatele au facut o planegere penala impotriva celor care au adoptat masura si chiar unul dintre beneficiari, premierul Ponta, s-a opus. Altii, in frunte cu presedintele si premierul interimar, considera ca masura e binevenita, nu doar pentru ca va preveni coruptia la cel mai inalt nivel, ci si fiindca „este nevoie ca decidentii din Guvern sa fie platiti la nivelul Uniunii Europene”, potrivit celui care a adoptat cresterea de salarii, Gabriel Oprea. Ulterior, si Victor Ponta a preluat aceasta justificare privind cresterea salariilor pana la un nivel „relativ asemanator cu ceea ce se intampla in Europa”. Dincolo de declaratii, cat castiga insa cei mai importanti oameni din stat in Uniunea Europeana? Si cat de mari (sau, de ce nu, de mici) sunt salariile lor fata de cele ale unui angajat obisnuit, dar si fata de salariul minim? Integral peStirileProtv.ro.
Metrou de Noapte in Bucuresti – Care sunt sansele sa fie introdus acest serviciu. Sute de bucuresteni isi doresc ca metroul sa circule si in timpul noptii, mai ales in zilele de vineri si sambata, drept urmare a fost initiata o petitie online prin care se solicita acest serviciu. Cei de la Metrorex sunt si ei de acord, dar… NU se poate. Pana la data publicarii acestui articol au fost stranse peste 600 de semnaturi de la persoane care isi doresc sa calatoreasca cu metroul si dupa ora 23:00. Conform studiilor efectuate Bucurestiul este vizitat de peste 1,02 milioane de turisti straini anual si are o tendinta de crestere anuala de peste 5,2%. In medie, un turist a cheltuit in Bucuresti 281 dolari, potrivit Global Destinations Cities Index realizat de Mastercard. Introducerea metroului de noapte va contribui la mentinerea trendului de crestere a fluxului de turisti. Propunem introducerea orarului de noapte pentru zilele de vineri si sambata, zile in care fluxul de calatori este extrem de ridicat. Intervalul de succedare propus este de 20 de minute, mai semnaleaza initiatorii, anuntaRealitateaBucuresti.ro.
Tortionarul comunist care a murit cu frica de pedeapsa istoriei in suflet. Fostul comandant al Penitenciarului Gherla din anii ’50, locotenentul- major (r) Constantin Istrate (1926-2014), zis „Napoleon” sau „Tortionarul cu ciocanul”, a murit anul trecut, la o zi dupa ce procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General au inceput ancheta in care investigau moartea a 217 detinuti politici. Totul incepe pe 8 iulie 2014, atunci cand Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) cere Parchetului General anchetarea lui Istrate. Prima reactie a tortionarului: este o inscenare. El a spus ca nu folosea un ciocan, cand batea detinutii, dar ca folosea un levier. Cazul a ajuns la procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care tocmai il trimisese in judecata pe Alexandru Visinescu- fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat – si care l-a trimis in judecata, in august 2014, pe Ioan Ficior – fostul comandant al coloniei de munca de la Periprava, informeazaEVZ.
Agentul KGB Putin la Dresda: recruta spioni, era interesat de otravuri si santaja oameni de stiinta. In calitate de agent KGB, presedintele rus Vladimir Putin a recrutat spioni si neonazisti, a fost interesat de otravuri sau a santajat oameni de stiinta germani care, in opinia sa, i-ar fi putut oferi informatii de care avea nevoie, relateaza doi jurnalisti intr-o investigatie publicata in Correct!V. Jurnalistii David Crawford si Marcus Bensmann au efectuat o investigatie detaliata despre activitatea de spion a actualului presedinte rus in perioada in care lucra pentru KGB la Dresda, in fosta Republica Democrata Germana (RDG.), si au publicat-o, la 30 iulie, sub titlul „Anii din tineretea lui Putin”. Vladimir Putin a sosit la Dresda in august 1985, la varsta de 32 de ani, ca functionar consular. In realitate, tanarul Putin era agent KGB, un serviciu de securitate sovietic pentru care lucra deja de zece ani la momentul sosirii in RDG, incep cei doi jurnalisti, scrie Adevarul.