Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cartelul din Sanatate. Dezvaluirile unui pacient despre traficul cu medicamente pentru cancer; Protocolul pentru construirea moscheii din Bucuresti a fost semnat; Firmele parlamentarilor iau milioanele de la Marea Cadastrare

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cartelul din Sanatate. Dezvaluirile unui pacient despre traficul cu medicamente pentru cancer. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, cu sprijinul SRI si al trupelor speciale ale Jandarmeriei Romane, au declansat, ieri, operatiunea de anihilare a retelei de comercializare a medicamentelor oncologice. Au fost efectuate, simultan, 61 de perchezitii la sediile unor cabinete medicale, farmacii, clinici oncologice si domicilii ale unor medici si alte cadre medicale din Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis. Perchezitiile au durat ore in sir, la ora inchiderii editiei, procurorii DNA neavand inca un bilant al actiunii de scotocire. Conform surselorEVZ, sunt implicate in cartel zeci de cadre medicale, inclusiv sefi de comisii oncologice, membri ai comisiilor de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, directori medicali. Ei sunt suspectati de comiterea infractiunii de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma prevazuta de Legea Anticoruptiei, dar si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, pacientii fiind afectati de activitatea lor infractionala.

Cat a costat abuzul baronului Nichita. Procurorii au calculat o paguba uriasa din bani publici, facuta de primarul din Iasi pentru filarea si hartuirea amantei. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au calculat prejudiciul in dosarul in care primarul-suspendat al Iasului, Gheorghe Nichita, este acuzat de instigare la abuz in serviciu. Magistratii au stabilit ca paguba produsa de baronul de Iasi, care se folosea de angajatii si dotarile Politiei Locale din oras, se ridica la 217.000 de lei, echivalentul a aproximativ 50.000 de euro. Prejudiciul a fost calculat luandu-se in calcul deplasarile dispuse de Liviu Hliboceanu, seful institutiei – la instigarea lui Gheorghe Nichita, dar si deconturile efectuate de acesta urmare a unor activitati de „filaj” comandate de primarul-suspendat al Iasului. Liviu Hliboceanu a introdus zilele trecute o contestatie impotriva procesului verbal de punere sub sechestru dupa ce procurorii i-au indisponibilizat o casa, un teren si o masina, anuntaAdevarul.

Protocolul pentru construirea moscheii din Bucuresti a fost semnat. Protocolul prin care comunitatea musulmana din Romania primeste in concesiune terenul pentru construirea unei moschei in Bucuresti a fost semnat, marti, in document fiind mentionat ca Muftiatul Cultului Musulman trebuie sa raporteze trimestrial toate activitatile privind constructia. Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, si muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1. Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii, informeazaGandul.

Propunere halucinanta: Judecatorii – actionari si asociati la firme. Comisia numarul 1 a CSM a intentionat sa modifice legile judiciare in asa fel incat sa anuleze incompatibilitatile si conflictele de interese vitale pentru bunul mers si transparenta actului de justitie. Daca modificarile propuse de Comisia numarul 1 a CSM ar deveni realitate, nu ar mai fi decat un pas pana la situatia in care, invocandu-se modelul norvegian, judecatorii sa poata ocupa functii de conducere intr-un partid politic. Unul dintre sustinatorii acestor propuneri ar fi fost judecatorul Norel Popescu, cel ales in CSM cu ￯autocarul PSD￯, dupa cum sustin surse din comisie. Norel Popescu nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta informatia, scrieRomania Libera.

Ce parere au romanii despre religie si Biserica. 60% isi sfintesc casa si masina, dar numai 44% cred in preoti. Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevarul”, aproape 84% dintre romani se considera „persoana religioase”, 10%, „nereligiosi” si doar putin peste 1% se declara „atei convinsi”. Insa, dintre cei care spun ca sunt religiosi, mai putin de o treime merg saptamanal la biserica. 10% se duc o data pe an sau mai rar, 3,4% nu merg deloc si 37,8% doar la cele mai importante sarbatori religioase. Cum se manifesta insa religiozitatea romanilor? 83% respecta duminica si sarbatorile religioase, aproape 75% se inchina si isi fac semnul crucii cand trec pe langa o biserica, 65,6% se roaga in mod regulat, 60% isi sfintesc obiectele personale (casa, masina etc.) si 53% dau bani bisericii. Insa mai putin de 40% apeleaza la preot cand au necazuri, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Moldova va avea un premier care seamana cu Putin. Deputatul liberal-democrat Valeriu Strelet a fost desemnat de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sa formeze noul guvern. Joi, 30 iulie, legislativul de la Chisinau se va intruni in sedinta pentru a acorda vot de incredere noului guvern. Daca Strelet va fi respins de Parlament, seful statului mai are la dispozitie o singura tentativa de a inainta un candidat pentru functia de premier, dupa esuarea careia este obligat sa dizolve Parlamentul. Valeriu Strelet este deputat PLDM din 2009. La alegerile parlamentare din 2014 el a ocupat locul sase in lista liberal-democratilor. Premierul desemnat este un prosper om de afaceri, iar o parte din avere a dobandit-o dupa ce a devenit deputat. Jurnalistii de la RISE-Moldova scriu ca Valeriu Strelet este unul din cei mai bogati deputati din Moldova. Politicianul locuieste intr-o casa de lux, estimata de expertii imobiliari la 8 milioane de lei, informeazaDeutsche Welle.

Firmele parlamentarilor iau milioanele de la Marea Cadastrare. Cea mai mare investitie publica din Romania, de peste 1,3 de miliarde de euro, isi cunoaste primele firme castigatoare ale licitatiilor, inca dinainte de deschiderea ofertelor. Asta pentru ca la opt din cele zece contracte din acest an nu s-a depus decat o oferta, iar criteriul de desemnare este pretul cel mai mic sub o limita impusa la inscrierea la licitatie. Printre firmele norocoase sunt societati detinute sau „apropiate” de: Ionut Savoiu (deputat PSD), Marian- Jean Marinescu (europarlamentar PNL) si Claudiu Taga (fost deputat PNL). In aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual sef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul National de Cadastru si Carte Funciara sau „Marea Cadastrare a Romaniei”. Concret, pana in 2023, toate proprietatile din Romania vor fi cadastrate in baza unor finantari europene, dar si de stat, conform Hotararii de Guvern nr. 294/2015, scrieEVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro