Sari direct la conținut

Prima intalnire germano-greaca dupa ce stanga radicala a preluat puterea la Atena. Schauble si Varoufakis au cazut de acord ca nu sunt de acord

HotNews.ro

Ministrii grec si german de Finante Yanis Varoufakis si Wolfgang Schauble au constatat joi, la Berlin, dezacordul lor asupra a numeroase puncte de vedere si au anuntat ca nu au gasit solutii la problemele zonei euro, scrie AFP.

„Nu am cazut de acord asupra a ceea ce trebuie sa facem acum”, a recunoscut Schauble, intr-o conferinta de presa dupa o intalnire cu omologul sau gre, dar „am vazut de acord asupra faptului ca nu suntem de acord”, a adaugat acesta, in engleza („we agreed to disagree”).

Varoufakis, care a incheiat un turneu european cu aceasta etapa cruciala la Berlin, l-a contrazis insa. „Din punctul meu de vedere, nu am cazut de acord nici macar asupra faptului ca nu suntem de acord”.

Aceasta a fost prima intalnire germano-greaca dupa ce stanga radicala a preluat puterea la Atena, in care problema stergerii partiale a datoriei elene nu a fost „de actualitate” si nu a fost discutata, dupa cum au precizat cei doi ministri.

Varoufakis a spus ca tara sa face „totul pentru a evita” incetarea de plati, in plina tentativa de renegociere a enormei datorii a tarii si la o zi dupa ce o decizie a BCE a complicat finantarea bancilor grecesti si a statului grec.

Institutia monetara de la Fankfurt a anuntat miercuri seara sfarsitul unui regim special care permitea bancilor grecesti sa se refinanteze prezentand drept garantii obligatiuni emise de Atena.

Schauble a precizat ca discutiile legate de datoria greaca trebuie efectuate cu Troica finantatorilor internationali – Comisia Europeana, BCE si FMI -, respingand ideea unei modificari a interlocutorilor.

Un aparator inflexibil al austeritatii bugetare in Europa, ministrul german a spus ca „nu a putut sa-si ascunda scepticismul” in fata omologului sau in ceea ce priveste o serie de masuri anuntate de noul guvern grec care nu merg „neaparat in directia buna”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro