Sari direct la conținut

Politic Show: Romania lui Ponta, Romania lui Iohannis. Ce judete pot aduce surprize in 16 noiembrie; De ce l-au tradat baronii PNL pe Klaus Iohannis; Cum a fost posibil ca Victor Ponta sa castige alegerile in Republica Moldova

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Romania lui Ponta, Romania lui Iohannis. Ce judete pot aduce surprize in 16 noiembrie. Dupa primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, Biroul Electoral Central a tras astazi linie. Victor Ponta intra in finala cu 40,44%, iar Klaus Iohannis, cu 30,37%. Om cu om, Ponta a strans 3.836.093 de voturi, Iohannis – 2.881.406. O diferenta de 954.000, tradusa procentual in 10%.Gandula analizat, pe baza scorurilor de la alegerile europarlamentare din mai, cat din suma voturilor primite pe 2 noiembrie, de primii doi candidati la prezidentiale a venit din schema clasica a aparatului de partid, cat au reusit cele doua aliante politice sa mobilizeze in plus, in fiecare judet, avand pe pliante numele Ponta sau Iohannis si ce judete pot aduce surprize pe 16 noiembrie.

Cum a fost posibil ca Victor Ponta sa castige alegerile in Republica Moldova. Candidatul PSD, Victor Ponta, a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale in Republica Moldova cu 38%. Cum a reusit PSD sa obtina un scor atat de bun ne explica bloggerul basarabean Alex Cozer, intr-un material pentru site-ul independent.md. Sustinerea premierului Iurie Leanca, scrie Alex Cozer, nu a contat prea mult. „Sustinerea lui Leanca, coroborata cu mai multe donatii ale guvernului roman pentru Chisinau nu ar fi adus niciodata 38% pentru Ponta.In primul rand pentru ca ideea cu sustinerea lui Leanca a fost trecuta destul de rapid cu vederea, mai ales dupa ce a trezit critici extrem de vehemente la Chisinau. Donatiile, unele binevenite, intr-adevar, au fost foarte mult mediatizate in presa.Dar donatiile Romaniei nu sunt de ieri de azi. Guvernul roman dona Republicii Moldova si in 2013 si la inceputul lui 2014. Leanca si Ponta s-au intalnit de <> ori si pana la alegerile europarlamentare”, scrie Alex Cozer pentru independent.md, conformAdevarul.

De ce l-au tradat baronii PNL pe Klaus Iohannis. Blat cu PSD sau dorinta ca fostul sef al PNL, Crin Antonescu, sa se intoarca la sefi a partiduluiacestea au fost motivele rezultatelor dezastruoase ale lui Iohannis in unele fiefuri liberale. Liberalii nu doar ca s-au obisnuit cu ideea ca prezidentiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu va castiga alegerile, dar unii dintre ei il si ajuta pe liderul PNL sa le piarda. Motivele sunt diferite. Astfel, in ceea ce il priveste pe liberalul Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, care a reusit sa racoleze numerosi primari in tabara PNL, el a obtinut pentru Iohannis doar 31%, cu 12 procente mai putin decat scorul in judet al lui Ponta. Potrivit unor surse liberale, Molot, care are un nou termen in procesul cu ANI la Inalta Curte pe 13 noiembrie, la finalul caruia ar putea fi declarat incompatibil, nu crede ca varianta Iohannis-presedinte i-ar rezolva problemele cu legea. Si baronul de Calarasi, Raducu Filipescu, care a obtinut doar 27% pentru Iohannis a fost acuzat din interiorul PNL de blat cu Victor Ponta, informeazaEVZ.

Kelemen Hunor, despre negocierile Maior-Ponta: Serviciile nu s-au bagat si nu se baga in campanie. Dupa ce premierul Ponta a spus ca a discutat cu directorul SRI, George Maior, pentru ca acesta sa devina premier in varianta in care prezidentiabilul PSD va ajunge presedinte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca serviciile nu „s-au bagat si nu se baga” in campanie. ntrebat daca directorul SRI ar trebui sa-si dea demisia dupa ce a discutat cu prezidentiabilul Victor Ponta despre posibilitatea de a ajunge premier, liderul UDMR a raspuns: „eu nu am vorbit cu George Maior despre aceste aspecte deci nu va pot raspunde la intrebare”. Cu toate acestea, Kelemen Hunor sustine ca SRI nu se implica in campania electorala, scrieGandul.

Votul electronic: solutia de care fug politicienii romani. Clasa politica din Romania nu este interesata de implemntara unui sistem electronic de vot, cred specialistii contactati de „Adevarul”. Scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat la cozi cate 6-7 ore pentru a-si alege presedintele. O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, prin care orice roman cu acces la internet sa poata vota din pat, de la serviciu, din cafenea sau de oriunde. Profesorul Vasile Baltac, blogger adevarul.ro, explica procedeul tehnic prin care un simplu click devine optiune politica. „Votul electronic este o denumire generica pentru folosirea tehnologiilor digitale (echipamente, software, telecomunicatii) in procesul de votare. Exista o varietate de metode care intra in aceasta categorie: folosirea de scanere pentru citirea buletinelor de vot, folosirea de terminale electronice in sectiile de votare si memorarea voturilor pe suport fizic (cartele perforate de regula), transmiterea directa prin retele de date a votului”, spune specialistul, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro