Business report: Viata la tara: mai multi casnici si asistati sociali; Guvernul a pregatit o noua schema de ajutor de stat, pana in 2020, pentru 150 companii; O problema contagioasa: Politica monetara ca substitut al reformelor structurale
Viata la tara: mai multi casnici si asistati sociali. Cresterea economica inregistrata de Romania nu se observa in mediul rural, acolo unde numarul copiilor care merg la culcare flamanzi s-a dublat in ultimii doi ani. Romania este catalogata „tigrul Europei” pentru cresterea de 3,5% a PIB, inregistrata in 2013, dupa alti doi ani in care economia nationala a consemnat crestere: 2,3% in 2011, respectiv 0,6%, in 2012. Din cifrele de mai sus se poate spune ca in tara noastra „curge lapte si miere”, dar in realitate, lucrurile nu stau deloc asa, cel putin in mediul rural, noteaza Capital.
Guvernul a pregatit o noua schema de ajutor de stat, pana in 2020, pentru 150 companii. Guvernul a pregatit o noua schema de ajutor de stat, care sa fie aplicata pana la sfarsitul anului 2020, de care vor beneficia doar un numar deja estimat de 150 companii, investitiile initiale fiind astfel ajutate doar daca valoarea minima se ridica la 20 milioane euro si sunt pastrate cinci ani. Noua schema de ajutor de stat va avea ca obiectiv, conform unui document obtinut de Mediafax, stimularea doar a investitiilor cu impact major in economie. Continuarea in Bursa.
O problema contagioasa: Politica monetara ca substitut al reformelor structurale. De la inceputul crizei, bancile centrale importante (Federal Reserve, Banca Centrala Europeana, Bank of England, Banca Japoniei) atrag atentia ca actiunile lor nu pot substitui reformele structurale si ca tot ce pot face ele este sa „cumpere timp” necesar pentru ca politicienii sa implementeze reformele structurale, dureroase si nepopulare. Dar timpul trece si se dovedeste ca apetitul pentru reforme structurale a disparut inainte de a incepe, iar bancile centrale sunt din ce in ce mai mult privite, de catre politicieni, publicul larg si economisti, drept un factotum care poate si trebuie sa rezolve toate problemele. O analiza realizata de economistul Valentin Lazea in Curs de guvernare.
O familie din Targu Mures controleaza 80% din productia nationala de hamei. Ce bere se mai face cu hamei romanesc. Firmele care produc hamei in Romania se numara acum pe degetele la o singura mana, iar productia se limiteaza la aproximativ 170 de tone. Cea mare exploatatie o detine familia Mora din Targu Mures, din care face parte unul dintre primii cultivatori de hamei din Romania, un senator PNL declarat incompatibil cu functia sa si un consilier in Ministerul Sanatatii, scrie Economica.net.
Lumina din lumina: Arhiepiscopia Clujului a cumparat actiuni Electrica. Numarul de titluri cumparate si suma aferenta sunt „confidentiale”. Arhiepiscopia Clujului a cumparat actiuni la SC Electrica dupa ce a vandut o parte din titlurile pe care le detinea la Fondul Proprietatea primite ca despagubire pentru cladirile si terenurile preluate abuziv, unul din motivele invocate fiind sustinerea unor proiecte sociale. Consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Sorin Calea, a declarat, vineri, ca numarul de actiuni cumparate la Electrica si suma aferenta sunt „confidentiale”, potrivit Adevarul.
Cum sa platesti mai putin in vacanta daca mergi cu masina proprie. Romanii care vor pleca in concediu peste granite cu masina proprie pot face reduceri semnificative de costuri daca alimenteaza din stalele cu cele mai mici pareturi la benzina sau motorina. Fata de anul trecut, situatia s-a schimbat semnificativ, iar Romania nu mai este tara cu cea mai ieftina benzina. Oricare ar fi tara de destinatie pe care ati ales-o pentru vara aceasta, daca o sa calatoriti in regie proprie trebuie sa luati in calcul faptul ca Romania nu mai are cele mai mici preturi la benzina. Integral pe Economica.net.
Monedele virtuale au intrat in atentia procurorilor. Bancile din UE, avertizate sa le evite. Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa evite monedele virtuale, precum bitcoin, pana la introducerea unui sistem de reguli care sa impiedice abuzurile, potrivit Autoritatii Bancare Europene (ABE). Autoritatea Bancara Europeana a cerut UE sa dezvolte sisteme de siguranta pentru platformele de tranzactionare si sa infiinteze organisme care sa supravegheze toate monedele virtuale pentru a oferi siguranta ca acestea nu sunt manipulate, aflam din Gandul.