Business report: Cati bani au adus americanii in Romania; Guvernul arunca in joc sapte miliarde de lei pentru electorat; Moscova tergiverseaza reluarea exporturilor de vinuri din Republica Moldova
Transportatorii, trimisi la Autoritatea Rutiera pentru returnarea accizei. Procedura e stufoasa si cere multe documente. Procedura de restituire a 4 din cei 7 eurocenti din acciza suplimentara este structurata in doua etape: inregistrarea la Autoritatea Rutiera si verificarea documentelor doveditoare, potrivit unui proiect al Ministerului de Finante. In prima faza, transportatorii trebuie sa se inscrie in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, la Autoritatea Rutiera Romana. ARR verifica atat eligibilitatea operatorului economic, cat si pe cea a vehiculelor pe care le detine (din punctul de vedere al licentierii, tonajului, altor conditii prevazute de lege). In a doua etapa, ARR verifica documentele, in sensul corelarii informatiilor dintre cantitatile de motorina mentionate in facturi si cele pentru care se face solicitarea de restituire. Daca aceste cantitati corespund, ARR emite decizia de restituire, pe care o comunica atat transportatorului, cat si Ministerului Finantelor Publice, noteaza Capital.
Cati bani au adus americanii in Romania. Anul trecut, volumul investitiilor straine directe in Romania care au avut ca sursa Statele Unite ale Americii a fost egal cu cel al investitiilor din paradisurile fiscale. China nici nu apare in statistica. Volumul investitiilor straine directe directe ale companiilor din Statele Unite ale Americii in Romania s-a cifrat la aproximativ 100 de milioane de euro, in anul 2013, potrivit ultimelor date publicate de serviciul european de statistica, Eurostat. Daca ne raportam la investitiile directe facute de americani in tarile de langa noi, situatia este mai buna decat in Bulgaria (nici nu apare in statistica, suma fiind mai mica de 50 de milioane de euro) sau in Ungaria, unde soldul este negativ: in 2013 Ungaria este trecuta in statistici cu minus 0,6 miliarde de dolari la investitii straine directe din SUA, ceea ce inseamna dezinvestire, adica bani scosi de americani din tara vecina. Fata de Polonia insa, care contabilizeaza 500 de milioane de euro, situatia este mult mai proasta, informeaza economica.net.
Guvernul arunca in joc sapte miliarde de lei pentru electorat. In aproape fiecare sedinta din ultimele luni, Guvernul a aprobat propuneri legislative care vizeaza fie acordarea de tichete de vacanta, fie sporuri pentru militari sau reduceri ale ratelor bancare. Majoritatea facilitatilor se vor aplica in a doua jumatate a anului, cand au loc si alegerile prezidentiale. In total, cele mai importante masuri presupun un efort bugetar de peste sapte miliarde de lei, anual. Lista este deschisa de scaderea contributiilor sociale, o masura pe care autoritatile o promit din 2012. Cu toate acestea, oficialii au asteptat luna octombrie 2014, premergatoare alegerilor prezi dentiale din noiembrie, pentru a o introduce. Implementarea va avea loc in ciuda opozitiei Fondului Monetar International, scrie EVZ.
Fitch a confirmat ratingurile UniCredit Tiriac Bank si Banca Transilvania. Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile UniCredit Tiriac Bank si Banca Transilvania, care reflecta, in cazul primei banci, importanta strategica a diviziei din Romania pentru banca mama UniCredit, iar in cazul celei de-a doua capitalizarea adecvata si nivelul confortabil al lichiditatilor, transmite Reuters. Ratingul UniCredit Tiriac Bank pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost confirmat la nivelul BBB cu perspectiva negativa, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de agentia de presa. Calificativul de sprijin a fost mentinut la nivelul 2, iar cel de viabilitate, care arata soliditatea financiara individuala, la bb-, noteaza Bursa.ro.
Aproape 16.500 de locuri de munca vacante. Orasele cu cele mai multe oferte. Aproape 16.500 de locuri de munca sunt disponibile, la nivel national, cele mai multe fiind in Capitala si in judetele Cluj, Prahova Iasi si Arad, iar cele mai putine in Mehedinti, Bacau si Caras-Severin, informeaza, vineri, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit datelor centralizate de ANOFM, la nivel national sunt inregistrate 16.486 locuri de munca. Cele mai multe oferte de munca sunt in Capitala (1.655) si in judetele Cluj (2.399), Prahova (1.595), Iasi (871), Arad (766), Arges (708), Timis (605), Hunedoara (561), Sibiu (548), Brasov (540) si Harghita (513). Judetele cu cele mai putine posturi vacante sunt Mehedinti (24), Bacau (26), Caras-Severin (33), Tulcea (53), Suceava (58), Buzau (60), Galati (64), Ialomita (78), Botosani (78), Salaj (84) si Covasna (97). De asemenea, in judetul Satu-Mare sunt inregistrate 425 de locuri de munca vacante, in Bistrita-Nasaud – 422, in Valcea – 392, in Neamt – 371, in Mures – 331, in Alba – 296, in Ilfov – 284, in Bihor – 281, in Constanta – 279, in Gorj – 253, in Calarasi – 233, in Maramures – 226, in Olt – 206, in Dolj – 194, in Vaslui – 178, in Teleorman – 165, in Dambovita – 160, in Giurgiu – 141, in Vrancea – 120 si in Braila – 113, informeaza Gandul.
Hidroelectrica incepe sa vanda si „hartii”, pe langa energie electrica. Din 2016, Hidroelectrica va incepe sa vanda pe bursele de energie din Vest contracte futures, ce prevad doar vanzarea de cotatii de pret, nu si livrari fizice de energie electrica. Hidroelectrica va incepe, de anul viitor, sa vanda nu numai energie fizica, ci si virtuala. Mai concret, sa vanda contracte futures cu o cotatie de pret a energiei la un anumit termen, la fel cum se procedeaza pe valuta sau pe actiuni ale unor companii. Pe piata locala nu exista inca cadrul tehnic si legislativ pentru asemenea operatiuni, insa acest lucru este posibil pe pietele din Vest. De anul acesta, insa, compania de stat va efectua si operatiuni de trading cu energie, mai ales cea provenita din surse regenerabile, care aduce cele mai bune marje de profit, scrie Economica.net.
Moscova tergiverseaza reluarea exporturilor de vinuri din Republica Moldova. Serviciul rus pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a anuntat vineri ca problema reluarii treptate a exporturilor vinurilor moldovenesti pe piata rusa va fi pusa doar dupa ce partea moldoveneasca va asigura calitatea productiei ce urmeaza sa fie livrata in Federatia Rusa. „Republica Moldova nu a reactionat in niciun fel la observatiile privind asigurarea calitatii productiei, conditie esentiala pentru reluarea exporturilor pe piata rusa”, se arata intr-un comunicat al inspectiei sanitare ruse, preluat de Moldpres si citat de Agerpres. Rospotrebnadzor aminteste in comunicatul sau ca, in luna decembrie, a expediat Ministerului Agriculturii de la Chisinau ”o serie de recomandari privind asigurarea calitatii productiei de bauturi alcoolice, dar ca pana in prezent partea moldoveneasca nu a luat masurile corespunzatoare privind asigurarea standardelor de calitate”, noteaza Capital.
Facelift pentru Peugeot 508. Atunci cand a fost lansata, in 2010, limuzina 508 a inlocuit doua modele din varful gamei Peugeot: 407 si 607. Este, in continuare, nava amiral de la Peugeot, fiind asamblata atat in Franta, la Rennes, cat si in China, la Wuhan. Incepand de la lansarea comerciala si pana in prezent s-au vandut aproape 370.000 de exemplare, iar din septembrie anul acesta va debuta pe piata europeana versiunea revizuita. Din punct de vedere estetic, 508 facelift are un aspect mai dinamic si mai impunator, in ciuda faptului ca grila frontala a fost micsorata. Binecunoscutul logo cu leul Peugeot a revenit in centrul calandrului, iar farurile beneficiaza acum de tehnologia LED. La interior, bordul este dominat de noul ecran tactil cu diagonala de 7 inch, scrie 24auto.ro.