Sari direct la conținut

Business Report: Finantele au gasit un truc sa creasca factura la gaze; Statul va contesta reintrarea Hidroelectrica in insolventa; Noi magazine de lux pe Calea Dorobanti din Bucuresti. Ce retaileri platesc chirii de 100.000 euro anual

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Finantele au gasit un truc sa creasca factura la gaze. Factura la gazele naturale pentru consumatorii casnici s-ar putea majora de la 1 aprilie din cauza unei chichite legislative care face scutirea de accize aproape imposibil de obtinut. Consumatorii casnici, insemnand gospodarii, spitale, gradinite sau scoli, sunt, potrivit Codului fiscal, scutiti de plata accizelor pentru gazul natural. Aceeasi lege arata ca nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat in scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consum de circa 1.000 kwh, accizele care ar trebui platite ar fi de aproximativ un euro, insemnand cinci lei. Ultimele modificari ale normelor de aplicare a Codului fiscal aduc insa o noutate privind procedura de scutire. Asa cum este formulata prevederea pare ca Ministerul de Finante a mai gasit un subterfugiu ca sa incaseze bani in plus din accizele pe care le-ar plati consumatorii casnici. Astfel, normele arata ca beneficiarii scutirilor directe trebuie ca de la 1 aprilie, sa notifice autoritatea vamala pentru a primi, in continuare, factura fara accize. Ulterior, consumatorii trebuie sa trimita notificarea si furnizorilor de gaze naturale, scrieCapital.ro.

Statul va contesta reintrarea Hidroelectrica in insolventa. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, ar fi decis sa apeleze la calea extraordinara de atac la deciziile Curtii de Apel, care au reintrodus Hidroelectrica in insolventa, ne-au spus surse apropiate situatiei. „Aceasta cale extraordinara de atac este la indemana creditorilor principali ai Hidroelectrica SA, printre care si statul roman, care nu au fost citati si audiati de Curtea de Apel, cand a judecat recursurile traderilor de energie”, ne-au mai spus sursele noastre, care au subliniat ca nu a fost primita deocamdata motivatia instantei la deciziile luate. „Baietii destepti din energie” au castigat toate procesele impotriva Hidroelectrica de la Curtea de Apel, care a decis rejudecarea recursurilor formulate de acestia impotriva iesirii companiei din insolventa, impotriva denuntarii contractelor, impotriva intrarii in insolventa si impotriva tabelului creditorilor, anuntaBursa.ro.

Noi magazine de lux pe Calea Dorobanti din Bucuresti. Ce retaileri platesc chirii de 100.000 euro anual. Chiria medie pentru spatiile comerciale stradale de pe Calea Dorobanti se situeaza intre 40 si 50 de euro/mp/luna, iar pe Calea Victoriei, acestea sunt de 60-70 de euro/mp/luna. Chiria in spatiile comerciale din Mario Plaza cumparate de Romconsulting porneste de la 60 de euro/mp/luna, la care se adauga TVA. Pentru ultimul spatiu, de 102 mp, compania este in dicutii cu mai multi retaileri. Un mic calcul arata ca la un astfel de spatiu, chiria lunara, cu tot cu TVA, trece de 7.600 de euro. Si piata luxului a cunoscut efectele crizei, multe brand-uri din segmentul premium-luxury fiind nevoite sa-si inchida magazinele. Cel mai recent caz este retailerul Hugo Boss, care avea deschise doua magazine in franciza in Romania, potrivit Economica.net

Romania atipica: Decalajele dintre economie, PIB si societate. Indicatorii macro prin criza. Pentru a avea de ansamblu a evolutiilor din economia romaneasca pe perioada manifestarii efectelor crizei economice mondiale am grupat cativa dintre principalii indicatori macroeconomici, cu nivelurile lor fata de anul precedent si, cumulat, pe intreg intervalul 2008 – 2013. Tabelul de mai jos este elocvent pentru evolutia catorva puncte interesante din economie si societate, in cei 5 ani de criza, si vom face apel in aceasta analiza la datele pe care el le prezinta. PIB ul a revenit in apropierea nivelului maxim atins in anul 2008 sub efectul de antrenare al industriei, care a marcat o performanta consistenta ( +18,3% ) si a dat tonul general al revenirii economice. De altfel, aceasta ramura deja recuperase aproape inca din 2010 reculul inevitabil din 2009 si a tras toata economia dupa ea. Atunci cand cresterea industriei a fost ceva mai mica, atunci si PIB-ul a avut un avans modest (vezi situatia din anul 2012), informeazaCursdeguvernare.ro.

Ce dedesupturi ascunde amenda primita de OPCOM de la Comisia Europeana? Traderii straini de energie care actioneaza pe piata romaneasca si-au vazut visul cu ochii dupa ce Comisia Europeana a sanctionat operatorul de piata (OPCOM) cu o amenda de peste un milion de euro pe motivul ca timp de peste cinci ani, „OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in UE”. In realitate este vorba despre faptul ca in perioada 2008 – 2013, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in scopuri de TVA in alte state membre ale UE. Aceasta masura este considerata discriminare, scrieEnergy-Center.ro.

Debut cu stangul in programul pentru tinerii antreprenori. Ieri, Agentia pentru Implementarea Programelor pentru IMM-uri a lansat atat programul pentru tineri intreprinzatori, cat si pe cel de sprijinire a femeilor antreprenor. Pana la inchiderea editiei, numarul proiectelor depuse in cadrul primului program ajunsese la aproape 700. Multi potentiali beneficiari obtinusera mai mult de 60 de puncte, punctajul minim. Organizarea a ridicat semne de intrebare. Astfel, ca sa obtina un punctaj mare, proiectul trebuie derulat in mediul rural, sa creeze patru locuri de munca in productie si sa foloseasca tehnologii moderne. Proiecte care prevad infiintarea unor firme de consultanta sau saloane de infrumusetare cu doar doi angajati au obtinut insa aproape punctajul maxim – 100 de puncte, anuntaEVZ.

Jeep Renegade – primele imagini si informatii. Noul Jeep Renegade este dezvoltat plecand de la FIAT 500L, utilizeaza mai multe motoare FIAT si este asamblat la uzina FIAT din Melfi, Italia. Daca va asteptati la un crossover de oras, va inselati! Asa cum o spune si numele, micutul Jeep este un rebel indreptat impotriva noului val de SUV-uri „soft”. Este mai lat si mai inalt decat un Nissan Qashqai, dar si mai scurt cu 15 cm. Renegade are cele mai bune valori din clasa sa, in materie de garda la sol sau unghiuri de atac si de degajare si poate rula fara probleme prin vadul unui rau cu adancimea de jumatate de metru! Aspectul militaros de la exterior este continuat la interior cu inscriptia „Din 1941”, cu trimitere evidenta la istoria de 73 de ani si la trecutul glorios al marcii. Altfel, interiorul este dominat de stilul modernist, care incepe cu un ecran tactil de 7,5 inch, infomeaza24auto.ro.

Energia verde ramane atractiva pentru investitori. In ciuda modificarilor aduse legislatiei in domeniu, interesul pentru proiectele de electricitate din surse regenerabile a fost semnificativ, anul trecut fiind instalati in energie verde circa 1.500 MW. La nivel global s-a inregistrat o scadere cu 11% a investitiilor in energie regenerabila, insa semnalele raman optimiste, conform celui mai recent raport al Ernst&Young cu privire la acest sector. Romania chiar a urcat o pozitie in clasament, fiind acum pe locul 32. „Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv in comparatie cu alte state din sud-estul Europei. Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune”, spune Andrei Benghea-Malaies, director executiv in cadrul Departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania, scrieCapital.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro