Sari direct la conținut

Bursele europene isi adancesc pierderile, din cauza crizei din Ucraina. Piata moscovita pierde peste 13%

HotNews.ro

Bursa din Frankfurt isi adancea pierderile luni, la jumatatea zilei, in conditiile in care riscul unei escalade a tensiunilor dintre Ucraina si Rusia in ceea ce priveste Crimeea se afla in centrul preocuparilor internationale, scrie AFP.

In jurul orei 12,23 GMT, indicele vedeta Dax pierdea 3,01% pana la 9.400,34 puncte, dupa ce cedase 2,5% in primele schimburi, in timp ce indicele MDax al valorilor medii pierdea 2,63%, pana la 16.446,77 puncte, in acelasi moment.

Pentru indicele Dax, nicio actiune nu parea a scapa miscarii de „scapa cine poate”.

Titlurile energetice par insa sa reziste cel mai bine, RWE cedand 0,48% la 28,87 euro, iar rivalul EON pierzand 1,74% la 13,58 euro, in conditiile in care pretul petrolului este sustinut de criza ucraineana.

Adidas, pentru care Rusia si Europa de Est constituie piete promitatoare, cadea cu 4,67% la 80,46 euro.

Banca Commerzbank ceda 5,94%, la 12,36 euro.

Actiunile gigantului Metro AG erau printre cele mai afectate, cu o cadere de 6,72% la 28,02 euro. Grupul se pregateste pentru listarea pe bursa a unei parti a capitalului filialei sale rusesti Cash & Carry. Operatiunea ar fi urmat sa degajeze lichiditati pentru investitii in dezvoltare.

Bursa din Moscova, in cadere libera

Bursa din Moscova era in cadere libera, pe fondul unei miscari de panica a investitorilor in fata consecintelor unei posibile interventii rusesti in Ucraina pentru o economie ruseasca care se confrunta deja cu dificultati serioase.

Cei doi indici ai pietei financiare moscovite, Micex si RTS, cadeau cu 11,52% si, respectiv, 13,11% in jurul orei 12,30 GMT.

Actiunile bancii semi-publice Sberbank pierdeau la aceeasi ora 17,12% iar cele ale gigantului Gazprom, care isi obtine o mare parte din profituri din exporturile catre Europa, 14,41%.

Primul producator de de gaz natural din lume este si principalul furnizor al Ucrainei, tara careia ii acordase o reducere de pret de 30%.

Rubla evolua la niveluri niciodata atinse fata de euro si dolar.

Dupa ce a atins nivelul de 51,20 ruble, moneda europeana a scazut usor pana la 50,32 ruble.

Dolarul, care a depasit in cursul diminetii pragul de 37 de ruble, era cotat la 36,56 ruble in jurul orei 12,45 GMT.

Pietele financiare ruse, deja fragilizate de numeroase saptamani de politica monetara a Statelor Unite si de criza ucraineana, au intrat in panica dupa amenintarile din acest week-end legate de o interventie militara ruseasca in Ucraina si de posibilele sanctiuni occidentale, care risca sa afecteze relatiile comerciale ale Rusiei cu partenerii sai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro