Sari direct la conținut

Business Report: Unul dintre cei mai activi constructori straini cauta cumparator pentru afacerile din Romania; Bucurestiul se vrea "Capitala pietonilor si a biciclistilor", pana in 2020; Guvernul vrea sa interzica tranzactiile imobiliare cu numerar

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Unul dintre cei mai activi constructori straini cauta cumparator pentru afacerile din Romania. Compania de constructii cu capital austriac Alpine, intata in insolventa in septembrie 2013 – la trei luni dupa declansarea falimentului companiei-mama din Austria, are ca strategie de redresare a afacerilor locale vanzarea activelor catre un investitor. „Strategia de redresare a companiei in Romania este bazata pe desprinderea Alpine SA de grupul austriac si functionarea independenta. Incercam sa identificam un investitor care sa preia capitalul si sa finanteze compania. Avem in atentie salvarea locurilor de munca si readucerea Alpine SA in circuitul economic”, a declarat pentru Capital Rudolf Vizental, Managing Partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania (CITR), care se ocupa si de reorganizarea unor alte firme de constructii precum Romstrade, Concefa, Amarad, ICIM sau grupul Euroholding, scrieCapital.ro.

Bucurestiul se vrea „Capitala pietonilor si a biciclistilor”, pana in 2020. Municipalitatea intentioneaza sa transforme Capitala intr-un oras cu valente turistice, cu locuri de promenada si trasee pentru biciclisti, urmand sa „aeriseasca” Bucurestiul, prin construirea mai multor parcaje subterane. Noua fata a „Micului Paris” ar urma sa fie gata pana, cel tarziu, in anul 2020-2022. Totul suna foarte frumos, insa experienta ne-a invatat sa nu avem asteptari prea mari atunci cand autoritatile fac planuri de viitor, pentru ca acestea sunt experte in ratarea termenelor asumate. Pentru derularea proiectelor de modernizare a orasului Bucuresti, Primaria Capitalei intentioneaza sa atraga fonduri europene de peste 200 de milioane de euro, pana la finalul anului in curs urmand sa fie intocmita o schema de finantare, dupa cum ne-au spus reprezentantii Directiei de Urbanism din cadrul Municipalitatii. Fondurile vor fi atrase prin Programul Operational Regional (POR), anuntaBursa.ro.

Capcana creditului in lei: scapi de riscul valutar, dar dai de altul la fel de mare. Mult-asteptata scadere a dobanzilor la creditele in lei s-a aratat la fata si in Romania, la cinci ani de la declansarea crizei financiar-economice. BNR a scazut dobanda cheie, pe fondul unei inflatii in scadere, in mai multi pasi, de la 5,25% (pana in iulie 2013), la 3,75% in ianuarie 2014, fapt ce a facut si ca referintele de pe piata interbancara sa o ia in jos. Cotatiile Robor la 3 luni si 6 luni au ajuns de la 4-5%, la 2%, respectiv 2,6%. De aceste scaderi s-au bucurat, in principal, cei care aveau credite in derulare cu dobanzi variabile, informeazaEconomica.net.

Subiect de reflectie: Cu doar 40% din cifra de afaceri totala, capitalul autohton da 60% din valoarea adaugata. Intr-o analiza anterioara asupra aportului investitiilor straine la economie, conchideam ca, la 60% din cifra de afaceri totala, Investitiile Straine Directe (ISD) genereaza circa 25% din locurile de munca, cu concluzia ca miza, intr-un atare criteriu, sta in productivitatea muncii. Sa vedem, insa, cum stau lucrurile cu valoarea adaugata bruta (VAB): Investitiile straine directe (ISD)au generat 60% din cifra de afaceri a firmelor romanesti si aproape 40% din valoarea adaugata bruta, potrivit datelor prelucrate de BNR in baza informatiilor publice ale INS. Ele sunt majoritare in sectorul industrial (mai putin in productia de energie electrica, gaze si apa, unde detin doar o treime din cifra de afaceri), scrieCursdeguvernare.ro.

Guvernul vrea sa interzica tranzactiile imobiliare cu numerar. Guvernul lucreaza la un proiect de ordonanta prin care se va interzice plata in numerar pentru tranzactiile cu terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora. In cazul nerespectarii acestei masuri, cumparatorul si vanzatorul primesc o amenda echivalenta cu 20% din valoarea tranzactiei. Ordonanta – daca nu va fi contorsionata – e buna si poate ajuta la diminuarea evaziunii si a faptelor de coruptie, banii urmand sa fie trecuti prin sistemul bancar, asadar nu mai pot aparea diferente si, teoretic, incasarile la buget vor creste. De asemenea, trecerea banilor prin banci va putea sprijini prevenirea tranzactiilor oneroase cu proprietati in care, adesea, sunt implicati politicieni care primesc mita intrand in posesia unor case sau terenuri „cumparate” la preturi net inferioare valorii de piata. Atata vreme cat suma e vizibila, identificarea acestor infractiuni va fi mult mai simpla, anuntaBusinessCover.ro.

Reducerea pentru impozitele platite in avans, respinsa de FMI. Guvernul vrea sa extinda sistemul practicat la plata taxelor locale, unde contribuabilii primesc o reducere de 10% daca platesc in primele trei luni ale anului, dar finantatorii internationali nu sunt convinsi ca efectele masurii vor fi pozitive. Expertii Fondului Monetar International (FMI) nu sunt convinsi ca bonificatia pe care Executivul se pregateste sa o ofere pentru plata in avans a impozitelor este o masura eficienta. Acest model se foloseste deja pentru plata taxelor locale, iar Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, a anuntat aceasta masura inca de saptamana trecuta, ca parte a unui plan de crestere a incasarilor la buget. Partea romana incearca sa convinga delegatia FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate in lipsa impozitelor achitate la timp, potrivit unor surse oficiale, informeazaAdevarul.

Skoda Rapid Spaceback garanteaza cea mai buna valoare reziduala. Noua Skoda Rapid Spaceback se numara printre hatchback-urile compacte cu cea mai buna valoare reziduala din Europa, conform celui mai nou studiu EurotaxGlass realizat in patru tari europene. Studiul compara cele mai bine vandute modele hatchback-uri compacte, cu „tanara” compacta a marcii Skoda care garanteaza cea mai buna valoare reziduala dupa trei ani si 60.000 de km pe ceas. De la lansarea sa in septembrie 2013, Skoda Rapid Spaceback – primul model hatchback compact al fabricantului ceh – este un important jucator in acest segment auto de volum. Masina prezinta un design proaspat si cele mai bune caracteristici ale marcii Skoda. Ultimul studiu EurotaxGlass confirma calitatea ridicata a noului model Skoda sub aspectul valorii reziduale estimate, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro