Sari direct la conținut

Pana cel tarziu in luna iunie 2014 vom sti care sunt operatorii care vor opera statiile de televiziune digitala terestra – presedintele ANCOM

HotNews.ro
Conferinta tranzitia la televiziunea digitala terestra, Foto: Hotnews
Conferinta tranzitia la televiziunea digitala terestra, Foto: Hotnews

Romanii care mai receptioneaza in prezent televiziune analogica din eter printr-o simpla antena, fara sa plateasca un abonament la cablu sau satelit, (circa 5% din populatie) nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, dar va garantez ca pana atunci vom avea operationale statiile de televiziune digitala terestra, a declarat joi, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM. Suntem pregatiti pentru a incepe procedura de licitatie a multiplexelor digitale si pana cel tarziu in iunie anul viitor vom sti care sunt operatorii de televiziune digitala terestra, a spus acesta. Laura Georgescu, presedintele CNA, a anuntat ca astazi, 17 octombrie, incepe si campania de informare privind acest proces de tranzitie la televiziunea digitala terestra, in parteneriat cu Televiziunea publica SRTV, Radioul public (SRR), ANCOM si Asociatia de Comunicatii Digitale (ACD).

  • Claudiu Saftoiu, director general TVR: Taxa de televiziune platita in prezent de cetateni este suficienta pentru ca TVR sa produca continut si faptul ca suntem preluati si de cablisti nu implica alte costuri. Parte din campania de informare va fi tocmai aceea de a instiinta cetatenii ca vor putea vedea TVR fara sa plateasca abonamentul la cablu.
  • Gabriel Grecu, directorul general al SNR: Pana in iulie 2014, speram sa avem o acoperire de 40% din populatie cu emitatoare de televiziune digitala terestra, in urma demararii proiectului pilot DVB-T 2 la nivel national.
  • Nu contam numai pe acest procent de 5% din populatie care nu sunt abonati la retelede cablu si satelit, ci si pe atractivitatea serviciilor. Contam pe faptul ca si o parte din abonatii de cablu si satelit vor migra catre multiplexul nostru de televiziune digitala terestra. Mai ales in zona rurala 14-15 prgrame in format digital, alaturi de servicii de internet si telefonie vor fi atractive.

Calendarul tranzitiei la televiziunea digitala terestra

Calendar tranzitia la televiziunea digitala terestra

Calendar tranzitia la televiziunea digitala terestra

Foto: Hotnews

Presedintele ANCOM, prezent la International Digital Forum, evenimentul anual organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, a anuntat ca pana la jumatatea lunii noiembrie vor fi finalizate si lansate in consultare publica proiectul de hotarare de guvern prin care se stabilesc taxa de licenta si procedura care urmeaza a fi utilizata pentru alocarea licentelor, proiectul de decizie privind procedura de alocare a multiplexurilor, precum si proiectul de caiet de sarcini. Perioada de consultare si aprobare a acestor acte ar trebui sa se incheie la inceputul anului 2014. Odata cu aprobarea lor, devine posibila lansarea propriu-zisa a procedurii de selectie in luna ianuarie a anului 2014.

Conform estimarilor ANCOM, in situatia in care nu apar evenimente ce nu pot fi prevazute in acest moment, procedura de alocare a multiplexurilor se va finaliza la sfarsitul lunii aprilie.

Strategia adoptata de guvern prevede ca tranzitia completa si efectiva la serviciile de televiziune analogica se va realiza pana la 17 iunie 2015.

Ce a declarat Catalin Marinescu, presedinte ANCOM:

  • „Cu siguranta emisia analogica terestra se va stinge la 17 iunie 2015 in Romania. Este un angajament al Romaniei semnat printr-un tratat si vom veghea sa fie respectat, dar in acelasi timp va garantez ca pana atunci vom avea operationale statiile de televiziune digitala terestra. Suntem pregatiti pentru a incepe procedura de atribuire a licentelor de televiziune digitala terestra pana cel tarziu cu un an inainte de a intra in vigoare licentele. Deci pana cel tarziu in iunie anul viitor, cu siguranta vom sti care sunt operatorii de televiziune digitala terestra.
  • Poate ma veti intreba de ce am ramas in urma fata de alte tari. Raspunsul este putin mai nuantat. In Romania specificul de furnizare a programelor audiovizuale este ca avem mai multe platforme.
  • Ma refer la retelele de cablu si platformele de satelit. Din cauza ca penetrarea acestora este mult mai mare decat in alte tari, nu a fost o problema critica pentru Romania trecerea la emisia digitala terestra ca o continuare la emisia analogica terestra.
  • In alte tari se retransmit pe cale terestra programele pentru aproape 80% din populatie. La noi, daca luam in calcul datele INS, pentru numai circa 5% din populatie. Aici este problema, dar este foarte important sa avem si aceasta platforma operationala pentru a da posibilitatea consumatorului roman sa-si aleaga. Cu siguranta aceste platforme se vor cuncura si acest lucru este in beneficiul consumatorului”.
  • Am propus un termen de finalizare a procedurii de 30 aprilie 2014, cu un an inainte de incetarea emisiei analogice, tocmai pentru a da posobilitatea operatorilor sa-si dezvolte reteaua. Am spus 30 aprilie 2014, dar depinde daca se va respecta acest termen, pentru ca pot aparea contestatii. Cu siguranta pana la mijlocul lunii iunie procedura de licitatie va fi finalizata.
  • Licitam 5 multiplexoare – 4 in UHF si unul in VHF. Toate cele 5 multiplexe sunt suficiente tinand cont de tehnologie si de cate canale TV pot fi transmise pentru a concura celelalte platforme de retransmisie a programelor TV.
  • Vor fi 5 multiplexe licitate, iar pentru cel care va retransmite televiziunea publica va exista conditie de acoperire. Pana la sfarsitul lui 2016 va trebui sa aiba un grad de acoperire, pe cand celelalte nu vor fi conditionate de un grad de acoperire”.

In implementarea strategiei, toti cei implicati (CNA, ANCOM, furnizori) vor urmari sa asigure o dezvoltare echilibrata a infrastructurii pentru furnizarea de servicii de televiziune in format digital pe intreg teritoriul tarii si sa asigure dezvoltarea unui mediu concurential, propice investitiilor. Autoritatile vor avea in vedere implementarea flexibila a noilor servicii si asigurarea continuitatii serviciilor publice de televiziune”.

Pentru indeplinirea acestor obiective, ANCOM va aloca prin procedura de selectie 5 multiplexuri digitale nationale in standard DVB-T2, patru in banda UHF si unul in banda VHF, precum si multiplexuri regionale, al caror numar va fi stabilit dupa acordarea celor nationale, in functie de necesitati. Unul dintre cele patru multiplexuri in banda UHF va fi acordat conditionat, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private dupa data de 17 iunie 2015, el trebuind sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

  • Ce inseamna multiplex digital si cate posturi TV poate retransmite?

Multiplexul digital reprezinta in esenta o retea de emitatoare care transmit pe un set de canale aprobate de ANCOM (n.a Autoritatea de reglementare in comunicatii), un grup de programe TV, prelucrate si impachetate intr-un flux de date, care la receptie sunt extrase si afisate ca programe individuale pe ecranul televizorului. Pe un singur multiplex pot fi transmise circa 14 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, conform declaratiilor oficialilor SNR.

  • CNA a demarat campania de informare privind trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) este instutitia responsabila de informarea populatiei privind acest proces si potrivit Hotararii de Guvern privind strategia de tranzitie la televiziunea digitala terestra, campania de informare ar fi trebuit sa inceapa la 1 august 2013.

Laura Georgescu, presedintele CNA, a anuntat joi, in cadrul acestui eveniment, demararea acestei campanii:

  • „Azi demareaza campania de informare privind strategia de trecere de la televiziunea analogica terestra. In aceasta directie am incheiat in aceasta dimineata un parteneriat oficial se intre CNA (Consiliul National al Audiovizualului), ANCOM (Autoritatea de reglementare in comunicatii) si ACD (Asociatia pentru Comunicatii Digitale), care se va ocupa de tot ce inseamna PR la acest proiect de implementare.
  • Al doilea parteneriat este cu TVR, care ne va fi principalul partener in difuzarea spoturilor TV. Maine vom semna si cu Radioul national”

Gabriel Grecu, directorul general al SNR, operatorul care va extinde un multiplex digital la nivel national, a prezentat planurile companiei pana in iunie 2015:

  • „SNR opereaza doua retele de televiziune TVR 1 si TVR 2, iar pentru noi aceasta tranzitie reprezinta o decizie si o necesitate vitala. 40% din veniturile spcoeciatii provin din broadcastingul de televiziune. In general activitatea SNR este aceea de broadcasting, deci a nu lua toate masurile pentru a fi pregatiti in 2015 inseamna pentru aceasta companie un sfarsit lamentabil, ceea ce sigur ca nu dorim sa se intample. Cu sprijinul actionarului (Ministerul pentru Societatea Informationala) s-a putut aproba prin HG aceasta strategie care prevede si etape care pot fi realizate pana in iunie 2015.
  • Practic, au fost proiecte pilot demarate in Bucuresti si Sibiu in standardul clasic DVB-T. De asemenea nu este de neglijat ca s-a realizat un efort de investitii semnificativ prin trecerea in perioada 2004-2008 de la emitatorii pe tuburi la emitatori avansati si realizarea unei acoperiri de peste 95% pentru difuzarea programelor TVR 1 si TVR 2, un efort investitional realizat cu garantia Ministerului de Finante si sunt credite in curs de rambursare si toate acestea ne duc la necesitatea de a face acest upgrade a celor doua retele spre standardul digital”.
  • Suntem in discutii cu o serie de banci importante din Romania dar si cu producatorii pentru a identifica solutiile de finantare cele mai eficiente pentru acest proiect pe care dorim sa-l finalizam pana in iunie 2015. Valorea estimata a proiectului este de 20 milioane de euro.
  • Rolul proiectului dezvoltat de SNR este ca programele de televiziune publica sa nu sufere nici un fel de intrerupere privind emisia pe cale terestra, dar, cu sprijinul CNA-ului este si o posibilitate oferita televiziunilor comerciale cu acoperire semnificativa de a participa la acest proiect inchiriind canale din acest viitor multiplexor.
  • Sigur ca avem in vedere obtinerea licentei si sper ca taxa de licenta care se va cere va fi in acord cu destinatia acestui prim multiplexor astfel incat utilizatorul final sa nu aiba de suferit printr-o crestere a costurilor legate de implementarea acestui proiect, dar si pentru celelalte mutiplexe sa se aiba in vedere de o infrastructura dezvoltata in zeci de ani de SNR si statul roman pt transportul de televiziune, considerand ca o infrastructura unica dar cu proprietari diferiti ai acestor licente va duce la o receptie mult mai simpla a programelor TV.
  • Ceea ce intentionam chiar cu prima parte a anului 2014 este sa realizam pe infrastructura retelei analogice TVR 2 implementarea standardului digital DVB-T2. Se iau in calcul 27 de amplasamente care corespund celor 27 de emitatoare de putere unde SNR are frecventele pentru a putea opera si in digital.
  • Vom depinde si de conditiile meteo. Tintele noastre converg spre a realiza pana in iulie 2014 o acoperire de 40% din populatie cu emitatorii upgradati. Cautam sa fie un impact cat mai mic asupra receptiei analogice. Se vor opri  gradual acesti emitatori, nu mai mult de 2 saptamani. Nu vom opri mai mult de 2 saptamani. 

Ce este si cum poate fi receptionata experimental televiziunea digitala terestra. Ce se va intampla pana la 17 iunie 2015

Romania si alte 100 de tari si-au asumat obligatia că după data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogică terestră sa nu mai fie protejată, transmisiile digitale de televiziune urmând să ia locul acestora. Ce inseamna televiziune digitala terestra?

Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. Unii romani, in special din zona rurala, receptioneaza inca posturile TV din eter prin intermediul unei simple antene, fara sa plateasca un astfel de abonament. De la 17 iunie 2015 insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor inceta complet si nu se va mai putea receptiona decat televiziune digitala terestra. Va fi nevoie de noi televizoare si echipamente de receptie, dar schimbarile vizeaza toata piata TV.

Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, prevede ca pana la 17 iunie 2015, Societatea nationala de RadiocomunicatiiNR, operatorul care transmite programele TVR, sa extinda la nivel national proiectul pilot DVB-T desfasurat acum in Bucuresti si Sibiu. Noul standard va fi insa DVB-T 2, conform noii strategii. Aceasta inseamna ca cei care au SNR nu este singurul operator care face astfel de experimete. Si Pro TV are dezvoltat in Bucuresti un proiect DVB-T.

Acestea sunt motivele pentru care de cativa ani, in anumite zone din Bucuresti si Sibiu, orase unde se desfasoara niste proiecte pilot de catre SNR si Pro TV se poate receptiona gratuit televiziune digitala terestra, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei), un televizor care sa aiba tunner DVB-T 2 incorporat, in caz contrar fiind nevoie de un set-top box care sa permita decodarea digitala.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în acelaşi spaţiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Potrivit strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala terestra, pana la data de 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.

HotNews.ro a transmis Live Text principalele declaratii de la acest eveniment.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro