Sari direct la conținut

Trei investitori de top ai Microsoft cer ca Bill Gates sa plece din companie

HotNews.ro

Trei dintre cei mai mari 20 de actionari ai Microsoft ii cer fondatorului Bill Gates sa se retraga si din functia de sef al board-ului companiei, spun surse citate de Reuters. CEO-ul Steve Ballmer a fost intens criticat pentru lipsa de inovatie a Microsoft in ultimul deceniu, insa acum este prima data cand si Bill Gates este luat in colimator. Gates si-a incetat in 2008 activitatea de zi cu zi in companie, dedicandu-se fundatiei de caritate pe care o are cu sotia Melinda.

Cei trei investitori au 5% din actiuni si nu exista vreun semn ca intregul board va tine cont de solicitarea lor, spun sursele.

Cei trei spun ca prezenta lui Gates ca sef al board-ului blocheaza adoptarea unor noi strategii si va limita puterea noul CEO-ul care-l va inlocui pe Ballmer din vara lui 2014. Bill Gates a fost pana in 2000 CEO al companiei, iar in 2008 a renuntat si la indatoririle de zi cu zi.

El detinea 49% din actiuni in 1986 cand compania a intrat pe bursa, iar de atunci a tot vandut, ajungand acum sa detina 4,5% din compania care valoreaza 277 miliarde dolari.

Gates este vazut de foarte multi ca un mare vizionar, iar solicitarea actionarilor a fost o surpriza pentru unii. Microsoft a avut anul trecut profit de 22 miliarde dolari, o valoare foarte buna, insa a pierdut teren la divizia Windows, nu s-a descurcat suficient de bine cu tableta Surface, iar cota de piata cu sistemul Windows Mobile este inca mica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro