Sari direct la conținut

Rusia reia acuzațiile că Ucraina ar fabrica „o bombă murdară”. Șeful spionilor spune că Kievul desfășoară activitate nucleară „suspectă”

HotNews.ro
Fum dupa explozii , Foto: IGOR KUTNII / Alamy / Alamy / Profimedia
Fum dupa explozii , Foto: IGOR KUTNII / Alamy / Alamy / Profimedia

Unul dintre cei mai importanți spioni ruși a declarat luni că speră că Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Uniunea Europeană vor analiza activitatea nucleară ucraineană, despre care a spus că ar putea semnala că Kievul lucrează la o „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică”, relatează Reuters.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, nu a furnizat dovezi documentare care să susțină afirmațiile sale.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organul de supraveghere nuclear al ONU, a ignorat sugestia lui Narîșkin, spunând că toate mișcările de material nuclear au fost pe deplin luate în considerare.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Kievul a afirmat în trecut că își ia foarte în serios responsabilitățile pentru energia nucleară, acuzând Rusia de imprudență atunci când vine vorba de modul în care gestionează controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Narîșkin a declarat că serviciul său deținea informații că un lot de „combustibil iradiat” a fost trimis în secret de la centrala nucleară Rivne din vestul Ucrainei pentru a fi eliminat la o instalație de depozitare a combustibilului uzat din Cernobîl.

El a spus că acțiunea, pe care Reuters nu a putut-o verifica în mod independent, este „suspectă” și poate fi explicată doar prin intenția Kievului de a crea o „bombă murdară”, combinând material radioactiv cu explozibili convenționali.

AIEA a declarat că a raportat la începutul acestei luni despre transferul combustibilului uzat de la Rivne la Cernobîl și că a luat în considerare pe deplin materialul.

Agenția a declarat că a fost notificată în avans cu privire la transfer și că materialul a fost urmărit „până la destinația finală, la depozitul centralizat de combustibil uzat de la Cernobîl, unde rămâne sub măsurile de siguranță AIEA”.

Rusia a acuzat anterior Ucraina, fără a furniza dovezi, că plănuiește să folosească o astfel de „bombă murdară”, pe fondul temerilor din ambele părți că luptele în jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care forțele ruse au capturat-o la câteva zile după invadarea Ucrainei la începutul anului trecut, ar putea duce la un dezastru.

Astfel, în octombrie 2022, Ministerul rus al Apărării anunța că și-a pregătit forțele cu privire la detonarea unei „bombe murdare” de către Ucraina pe teritoriul său.

„Dacă Rusia spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, spunea atunci președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ce este bomba murdară

Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă, în general, orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC – nuclear, radiologic, biologic sau chimic).

Acest tip de bombă nu este considerată o armă atomică, a cărei explozie rezultă din fisiunea (bombă A) sau fuziunea nucleară (bombă H) și provoacă distrugeri imense pe o rază mare. Fabricarea unei bombe atomice necesită utilizarea unor tehnologii complexe de îmbogățire a uraniului.

Mult mai puțin complexă de realizat, „bomba murdară” folosește un exploziv convențional și principalul său scop este contaminarea unei zone prin radiații directe și a oamenilor prin ingestia sau inhalarea de materiale radioactive.

„O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă”, ci o „armă de perturbare în masă” care urmărește în principal să contamineze și să sperie”, rezumă Comisia Americană de Reglementare Nucleară.

Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie și nu din radiații. Doar oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficiente pentru a provoca o boală gravă imediată.

Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv se pot deplasa și pot prezenta un pericol pentru sănătate dacă praful este inhalat sau dacă sunt ingerate alimente sau apă contaminate.

Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro