Sari direct la conținut

Business Report: O masura uitata – "impozitul pe inflatie". Consecintele taxarii dobanzilor; Presedinte de companie: "Clientii fura din ce in ce mai mult". Frauda in asigurari a atins valori periculoase; La ei si la noi. Cati km de autostrazi are Bulgaria si de ce vrea Qatar sa le construiasca inca 300 de km de autostrada

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Presedinte de companie: „Clientii fura din ce in ce mai mult”. Frauda in asigurari a atins valori periculoase. In anii de criza, fenomenul fraudelor a luat amploare in asigurari. Pe piata se vorbeste de „furaciuni” de peste 100 de milioane de euro. Angajatii societatilor de asigurare sunt, de multe ori, partasi la comiterea faptelor. „Societatile de asigurari se confrunta in ultima perioada cu o inrautatire a ratei daunelor, mai ales in sectorul auto, si cu o escaladare a fenomenului de fraudare de catre clienti”, spune presedintele companiei Asirom VIG, Mariana Diaconescu. Aceasta a apreciat ca poate fi o situatie conjuncturala legata de criza economica si financiara prin care inca trece Romania, situatie care poate fi depasita printr-o colaborare mai intensa cu intermediarii, pentru cunoasterea mai buna a clientilor, asa cum exista ca practica in sectorul bancar, scrie Capital.

O masura uitata – „impozitul pe inflatie”. Consecintele taxarii dobanzilor. Guvernul a dat banii inapoi banii taiati din salariile bugetarilor in iulie 2010. A uitat, insa, sa revoce impozitarea dobanzilor la depozitele bancare cu 16%, reintrodusa cu acelasi prilej, pe motiv de echilibrare bugetara in conditii de criza. Reamintim ca impozitarea dobanzilor fusese anulata incepand cu 1 ianuarie 2009, deoarece se aplica un asa-zis „impozit pe inflatie” si nu pe un castig real. Odata cu revenirea inflatiei la cote ceva mai ridicate, nu e de mirare ca economisirea a avut de suferit. Finantarea economiei, tot mai necesar a fi facuta din surse interne in lipsa apetitului plasamentelor din strainatate, lasa de dorit din pricina descurajarii prin impozitare a economisirii, scrie cursdeguvernare.ro.

Romania se pregateste sa concureze Gazprom. Romania va incepe in toamna sa exporte gaze naturale in Republica Moldova, urmand ca in urmatorii cinci ani, pe masura ce se vor realiza interconectarile cu alte state, iar gazoductul Nabucco Vest va fi realizat, sa fie exportate si gaze de sist sau din Marea Neagra. Romania doreste sa devina dintr-o tara importatoare de gaze naturale una exportatoare, a declarat ieri Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, scrie Adevarul.

Creditul in euro, un produs pe cale de disparitie. Pentru persoanele fizice, doar Raiffeisen Bank si OTP Bank mai acorda credite in valuta. In rest, de la ipotecar la consum si Prima Casa, bancile ofera populatiei doar lei. Pe 20 decembrie 2012, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Potrivit acestuia, creditorii trebuiau sa stabileasca intern criterii de eligibilitate pentru creditele in valuta. Astfel, pentru persoanele care nu obtin venituri in valuta, bancile erau obligate sa ajusteze veniturile cu o rata de depreciere prestabilita a cursului de schimb, scrie Capital.

Austria este presata de Comisia Europeana sa vanda bancile nationalizate. Criza bancara europeana devine tot mai interesanta. Doua banci din Austria au inceput sa apara frecvent in stirile agentiilor de presa, insotite de pierderile de miliarde de euro pe care le pot „genera” pentru bugetul statului. Cele doua banci sunt Hypo Alpe-Adria-Bank si Kommunalkredit, ambele nationalizate in 2009, res-pectiv 2008, pe fondul unei crize majore de lichiditate. Fondurile injectate direct pentru recapitalizare, precum si garantiile guvernamentale acordate obligatiunilor emise de cele doua institutii financiare, au fost acceptate, conditionat, de Comisia Europeana, scrie Bursa.

La ei si la noi. Cati km de autostrazi are Bulgaria si de ce vrea Qatar sa le construiasca inca 300 de km de autostrada. Bulgaria avea in martie 2013 o retea de 562 de km de autostrazi, in timp ce alti 199 de km erau in diferite stadii de constructie, potrivit celor mai recente informatii publicate de autoritatile bulgare. Spre comparatie, Romania are in prezent 530 de km de autostrazi, avand un teritoriu de doua ori mai mare decat al statului de la sud de Dunare. In Bulgaria nu exista taxa pe autostrazi, dar pentru circulatia pe drumurile nationale soferii au nevoie de vinieta. Reteaua de autostrazi din Bulgaria – Autostrada A1, denumita autostrada Tracia – cu o lungime proiectata de 360 km – va uni Sofia de Burgas si are termen estimat de finalizare vara acestui an, scrie Gandul.

Se strange latul in jurul producatorilor de energie regenerabila. Autoritatile tot incearca, de la inceputul anului, sa identifice o solutie echitabila de modificare a schemei de sprijin pentru producatorii de energie verde (solara, eoliana, hidro, biomasa). Autoritatile vor ca modificarea sa nu descurajeze investitiile in energia curata, dar si sa faca mai suportabila factura consumatorilor. Prima idee avansata in acest sens a fost micsorarea numarului de certificate verzi acordate producatorilor si diminuarea considerabila a valorii maxime stabilite pentru un certificat. In aprilie, Departamentul pentru Energie a inaintat, insa, un proiect de modificare a Legii privind sprijinul acordat energiei curate, in care propune amanarea acordarii unui anumit numar de certificate timp de trei ani si scutirea industriei de la plata a jumatate din certificate, scrie Bursa.

Cand reporneste creditarea? Cresterea economica si redeschiderea apetitului clientilor sunt cei doi factori care ar putea conduce la o revenire a creditarii. Scaderea dobanzilor este mai degraba un aspect secundar. Reducerea dobanzilor nu va stimula cererea pentru credite, iar institutiile financiare ar trebui sa vina cu alte idei, a declarat, marti, Robert Rekkers, director general Agricover si fost CEO al Bancii Transilvania. „Eu sunt olandez si am ajuns in Romania in 1998. Dobanzile erau peste 100% atunci si au fost un apetit si o cerere pentru credite enorme. Sigur ca dobanzile au scazut si au crescut in continuare apetitul pentru credite, dar in Olanda, in momentul de fata, pentru un credit ipotecar dobanzile sunt de 2-3%. Cererea a scazut fenomenal, cu 30%”, scrie Romania libera.

Partea nevazuta a celui mai mare parc de distractie din Romania. Surpriza celui mai mare parc de distractii din Romania, Divertiland, intins pe 7,2 hectare cu 22 de tobogane cu apa cu viteze mari, 4.200 de metri patrati de plaja, piscina de 1.200 de metri patrati cu 33 de moduri diferite de a face valuri si multe alte atractii se afla de fapt tocmai in dedesubtul lui. Este vorba de un sistem ce a costat 15% din investitia initiala. Reprezentantii Divertiland au explicat care sunt noile investitii aduse, care sunt planurile pentru perioada urmatoare, dar si cum functioneaza sistemul automatizat prin care apa se pastreaza curata, scrie Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro