Sari direct la conținut

UPDATE Un nou proiect de act normativ cu strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra a fost avizat marti de CNA

HotNews.ro

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil marti un nou proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra. Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun prin acest act normativ ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition. Noua platforma de televiziune digitala va concura cu transmisia TV prin cablu si satelit.

  • „Strategia privind  tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national a fost introdusa din nou pe circuitul de avizare, acest demers fiind necesar din cauza schimbarii denumirii si conducerii unora dintre institutiilor implicate in procesul de avizare, inainte ca aceasta strategie sa ajunga in Guvern”, au declarat marti pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala.

Raspunsul vine in urma unei solicitari HotNews.ro care a semnalat ca marti, 14 mai, pe ordinea de zi a CNA era in dezbatere: „Proiect de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Narcisa Iorga, membru in CNA, a declarat marti pentru HotNews.ro ca noul proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia la televiziunea digitala terestra a fost avizat marti favorabil de catre Consiliu, cu observatia ca in text sa fie introdus termenul maxim in care transmisia TVR 2 poate fi intrerupta ca urmare a implementarii acestei strategii.

„Am semnalat ca in acest proiect limita maxima de timp pentru intreruperea emisiei TVR 2 nu era mentionata si am propus ca aceasta intrerupere a transmisiei sa nu depaseasca termenul maxim de 20 de zile lucratoare, asa cum a cerut CNA si in avizul dat in luna octombrie 2012 la proiectul anterior. Daca nu exista un termen mentionat, exista pericolul ca programul TVR 2 sa fie intrerupt sine die”, a spus Narcisa Iorga.

Noul proiect de HG privind strategia digitala terestra dezbatut marti, 13 mai, de catre CNA difera foarte putin fata de varianta aprobata cu observatii in luna octombrie 2012 de catre autoritate:

  • „Un multiplex digital national din cele 4 se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM in conditiile specificate la 3.1.3. Acest multiplex va functiona in banda UHF, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private de televiziune dupa 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.
  • Atat multiplexul digital national conditionat, cat si celelalte 4 multiplexe nationale (3 in banda UHF si 1 in banda VHF) vor fi acordate simultan prrin procedura de selectie organizata de ANCOM inaintea datei de 17.06.2015. Daca prin aceasta procedura unul sau mai multe multiplexe nu vor fi acordate, ANCOM poate repeta procedura de selectie pentru multiplexul/multiplexele ramase nealocate”, se mentioneaza in noul proiect de HG.

Actul prevede ca o cam[panie de informare privind strategia de trecere la televiziunea digitala terestra „se va lansa cu incepere de la data de 1 august 2013„.

  • ANCOM a primit in luna aprilie spre avizare noul proiect privind strategia de trecere la televiziunea digitala terestra

Contactati de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat ca „autoritatea a primit in luna aprilie 2013 spre avizare proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, proiect aflat in prezent spre avizare la CNA”.

Autoritatea subliniaza ca in continuare toate licentele urmeaza sa fie acordate prin procedura de selectie.

  • „Principalele noutati pe care le aduce acest proiect fata de strategia in vigoare (adoptata in 2009 si modificata prin Hotararea Guvernului nr. 833/2010) si fata de proiectele discutate anterior de autoritatile implicate se refera la posibilitatea implementarii de catre SNR a unui proiect pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T) la nivel national, precum si actualizarea termenelor de tranzitie la televiziunea digitala terestra. Trebuie precizat ca  proiectul prevede in continuare ca licentele pentru multiplexele digitale vor fi acordate prin procedura de selectie”, au spus oficialii ANCOM.

In luna aprilie 2011, inainte ca autoritatile sa vina cu aceasta strategie, operatorul national care difuzeaza in prezent programele TVR, SNR, a cerut autoritatii de reglementare in comunicatii extinderea in 14 noi orase a proiectului pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T). ANCOM nu a acordat aceasta autorizatie la acel moment.

Ce s-a mai intamplat de atunci?

  • „Avand in vedere prevederile HG 833/2010, care mentioneaza ca se va stabili un nou calendar de implementare a strategiei de tranzitie la televiziunea digitala terestra, ANCOM nu a acordat pana in prezent dreptul de implementare a proiectului pilot la nivel national solicitat de SNR in luna aprilie 2011. De indata ce actualul proiect de hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national va intra in vigoare, ANCOM va putea acorda avizul solicitat de SNR in vederea extinderii, la nivel national, a experimentului de televiziune digitala in standard DVB-T derulat in prezent in Bucuresti si Sibiu. In cazul solicitarii exprese din partea SNR si concretizarii proiectului pilot, acesta va fi valabil, astfel cum dispun prevederile proiectului de strategie aflat in curs de avizare, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015”, au mai precizat reprezentantii ANCOM.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro