Sari direct la conținut

Business report: Cotatiile marfurilor agricole, in declin semnificativ; O idee – fuziunea BVB cu OPCOM; Consumul de electricitate a scazut cu 4,5%; Schneider Electric si-a depasit tintele de sustenabilitate

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

O idee – fuziunea BVB cu OPCOM. O posibila fuziune intre Bursa de Valori Bucuresti si OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, detinut integral de Transelectrica, este o idee care incepe sa aiba circulatie, in conditiile in care piata noastra de capital se bazeaza considerabil pe sectorul energetic. Desi suna foarte indraznet, premisele pentru un asemenea proiect exista: BVB si OPCOM colaboreaza, din 2010, pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie – produse solicitate de participantii la piata, statul roman isi aduce pe bursa pachete semnificative din companiile energetice, unde, oricum, lichiditatea este asigurata preponderent de emitenti din acelasi domeniu precum Fondul Proprietatea sau Petrom, noteazaBursa.ro.

Autostrazi normale sau suspendate: Romania ar trebui sa ia lectii de la aceasta tara. Desi este una dintre tarile cele mai expuse la calamitati naturale, drumurile de aici sunt excelente, iar Romania, care se afla pe ultimele locuri din regiune in ceea ce priveste densitatea drumurilor, ar avea multe de invatat. Situatia Romaniei din prezent nu este departe de cea a Japoniei din anii ’50. Infrastructura din Tara Soarelui Rasare a fost distrusa in urma celui De-al Doilea Razboi Mondial, insa in prezent japonezii au la dispozitie 7.000 de km de autostrazi, scrieCapital.

Tabloul de bord al UE si Romania (IV)- Valori distincte antecriza si postcriza pentru Romania ale indicatorilor volatili. Pe tabloul de bord al potentialelor dezechilibre la nivelul economiilor nationale din UE, pe segmentul problemelor interne, mai apar doi indicatori care au o volatilitate crescuta: evolutia indexului de pret al caselor ( deflatat si limitat normativ la sase procente anual) si evolutia fluxului privat de credit ( limitata la 15% din PIB), ambele cu potential de trecere relativ rapida a economiei spre o zona instabila, noteazacursdeguvernare.ro.

Cotatiile marfurilor agricole, in declin semnificativ. Preturile marfurilor agricole au scazut semnificativ saptamana trecuta, pe piata americana, dupa ce Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a lansat previziuni optimiste pentru recolta, respectiv stocurile locale si mondiale de cereale. Cotatia porumbului a inregistrat cel mai mare declin saptamanal din ultima luna. Conform USDA, stocurile de profil se vor dubla in conditiile in care fermierii isi redreseaza culturile dupa seceta din 2012, urmand sa realizeze cea mai importanta recolta din istorie. USDA anticipeaza ca recolta de porumb din Statele Unite va spori cu 31% in anul agricol care va incepe la 1 septembrie, fata de cel anterior, urmand sa ajunga la 14,14 miliarde buseli (359,2 milioane tone), potrivitBursa.ro.

Consumul de electricitate a scazut cu 4,5%. Majorarea preturilor reduce treptat cantitatea de energie consumata. Consumul final de electricitate a scazut in primul trimestru cu 4,5% fata de perioada corespunzatoare din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrica s-au redus cu 3,9%, la 15,7 miliarde KWh, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In perioada analizata, iluminatul public a inregistrat o scadere cu 9,5%, iar consumul populatiei s-a diminuat cu 1,7%, se arata intr-un comunicat INS. Scaderea resursei de energie electrica a fost cauzata in principal de reducerea productiei cu 2,5%. Astfel, productia din termocentrale a scazut cu 18,4%, la 7,8 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,4%, la 30,17 miliarde KWh. Crestere a raportat productia din hidrocentrale, cu 28,4%, la 33,7 miliarde KWh, si cea din centralele electrice eoliene, cu 699,4 milioane KWh, la 1,34 miliarde KWh, scrieRomania Libera.

Schneider Electric si-a depasit tintele de sustenabilitate. Schneider Electric si-a depasit tintele de sustenabilitate pentru 2012, inregistrand performante ridicate pentru majoritatea indicatorilor luati in calcul. Barometrul Planeta&Societate, care urmareste 14 indicatori trimestriali prin intermediul carora Schneider Electric poate masura obiectivele sale de dezvoltare sustenabila, a obtinut un scor de 6,52/10, mai bun decat obiectivul stabilit pentru sfarsitul de an (3,85/10) si apropiat de obiectivul stabilit pe trei ani (8/10), scrieCapital.

Presedinte de Consiliu Judetean: Nu mai cumparati masini de lux! Cumparati pamant! Romanii ar trebui sa fie mai interesati de achizitia de terenuri agricole decat de investitii in bunuri a caror valoare scade de la prima utilizare, cum sunt masinile de lux. Specialistii consultati deEVZau estimat ca pentru fiecare euro investit azi, cumparatorul ar putea castiga 10 euro in cativa ani. Aceasta, deoarece pretul terenurilor din Romania se vor dubla in 2014 pe fondul cresterii cererii de pamanturi bune si ar putea ajunge la nivelul celor practicate in alte state europene, unde un hectar de teren bun se vinde cu circa 5.000 de euro.

Dupa primele trei luni din acest an, Oil Terminal si-a redus pierderea cu 85,5%. Oil Terminal (simbol OIL) a inregistrat, dupa primele trei luni ale acestui an, o pierdere de 2,07 milioane lei, cu 85,5% mai redusa decat pierderea din perioada similara a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 23,7 milioane lei, in primul trimesᅡtru al acestui an, cu 6% sub cea din intervalul similar al anului trecut. Venituri totale ale Oil Terminal, in perioada ianuarie-martie 2013, au fost de 23,78 milioane lei, cu 6,5% mai mici decat veniturile inregistrate in perioada similara din 2012, iar cheltuieli totale au fost de 25,8 milioane lei, in scadere cu 3% fata de cele din ianuarie-martie 2012, scrieBursa.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro