Sari direct la conținut

Veniturile Romtelecom si Cosmote au scazut cu 9,2% si respectiv 7,8% in primele trei luni din 2013 pe fondul reducerii tarifelor de interconectare

HotNews.ro
Fostul Romtelecom, absorbit de Orange, Foto: Romtelecom
Fostul Romtelecom, absorbit de Orange, Foto: Romtelecom

Veniturile Romtelecom si Cosmote au scazut in primul trimestru din acest an cu 9,2% pana la 145,5 milioane euro, si respectiv cu 7,8% pana la 108,2 milioane euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de grupul elen OTE. In ambele cazuri, cauzele mentionate de grupul grec sunt masurile de reglementare in urma carora au scazut tarifele de interconectare (percepute intre operatori pentru terminarea in retelele proprii ale apelurilor din afara acestora). In perioada mentionata, grupul german Deutsche Telecom, care detine 40% din OTE, a raportat un profit net de 564 milioane euro, in crestere cu 3,5% fata de perioada similara din 2012.

Reducerea veniturilor Romtelecom este rezultatul unei scaderi abrupte a veniturilor din vanzarile en gros (-24%), care a urmat masurii de reducere a tarifelor de interconectare impuse de autoritatea nationala de reglementare in comunicatii, se mentioneaza in raportul OTE.

De asemenea, raportul mentioneaza ca in cazul operatiunilor de telefonie mobila din Bulgaria si Romania, reducerea veniturilor se datireaza in intregime scaderilor severe a acestor tarife.

  • Numarul clienitilor Cosmote Romania, in scadere cu 5.1% in primele trei luni din 2013

Cosmote Romania a anuntat miercuri ca reducerea veniturilor din primul trimestru al acestui an a venit „pe fondul diminuarii tarifelor de terminare a apelurilor cu peste 25% in trimestrul intai din 2013 versus trimestrul similar din 2012”.

La finalul lui martie 2013, numarul total de clienti ai Cosmote Romania (inclusiv Zapp) a fost de 6,07 milioane utilizatori (n.a SIM-uri valabile), in scadere cu 5,1% fata de primul trimestru din 2012, conform datelor OTE.

Compania de telefonie mobila din Romania sustine insa ca „baza de clienti business a crescut cu 21,4% in primul trimestru din acest an fata de acelasi trimestru din 2012, gratie sinergiilor cu Romtelecom pe segmentul B2B si ca „baza de clienti 3G a crescut cu 28,6% comparativ cu T1 2012”.

  • „Primul trimestru din 2013 vine dupa un an dificil, cu multe provocari externe care au necesitat actiuni rapide si eficiente. Suntem multumiti pentru stabilitatea obtinuta in privinta veniturilor si a ARPU, precum si pentru cresterea semnificativa a segmentului business, in ciuda unei competitii acerbe, a scaderii tarifelor de interconectare si a investitiilor masive. Prin recenta lansare a serviciilor 4G si prin portofoliul extins de produse si servicii inovatoare menite sa acopere toate nevoile clientilor, ne indreptam increzatori catre perioada urmatoare”, a spus Konstantinos Apostolou, Chief Financial Officer Cosmote Romania.
  • Romtelecom a ajuns la 7330 de angajati la sfarsitul lunii martie 2013

Romtelecom, cealalta companie controlata de grupul elen OTE, a raportat o scadere cu 5,9% a numarului de linii de telefonie fixa, dar cresteri cu 5,2% si respectiv cu 7,3% a numarului de clienti de internet si respectiv servicii TV. Astfel, Romtelecom avea peste 1,21 milioane de clienti de internet la sfarsitul lunii martie 2013 si peste 1,27 milioane de clienti la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu). Datele grupului OTE mai arata ca la sfarsitul lunii martie 2013, Romtelecom avea 7330 de angajati, in scadere cu 2,2% fata de aceeasi perioada din 2012.

  • „Primul trimestru din anul 2013 a continuat  tendinta de stabilizare anuntata de companie inca de anul trecut, cu variatii procentuale de o cifra, in comparatie cu primul trimestru din 2012 in ceea ce priveste veniturile, EBITDA, Pro forma EBITDA sau profitul operational. Principalele servicii ale companiei, altele decat cele  de voce, au continuat sa inregistreze rezultate bune, cu serviciile TV si de acces la internet generand cresteri de venituri de 9,2%, respectiv 6,5% in comparatie cu perioada similara a anului trecut, in timp ce serviciile ICT au avut cresteri de venituri de aproape 30%. Aceste cresteri au reusit sa modereze scaderea veniturilor generate de serviciile de voce”, a declarat Anastasios Tzoulas, Directorul Executiv Financiar al Romtelecom.

Pentru acest an, Anastasios Tzoulas a precizat ca „Romtelecom va continua sa se concentreze si in acest an pe oferirea de servicii TV si de acces la internet pentru segmentul rezidential, in timp ce clientii de voce ai companiei au primit de curand beneficii suplimentare gratuite”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro