FOTOGALERIE Ministrul Nica: Voi sprijini proiectul manualelor digitale daca voi gasi resursele necesare/Siveco intentioneaza sa participe la licitatiile pe care le va lansa Ministerul Educatiei
Proiectul manualelor digitale mi se pare de mare impact si il voi sprijini daca voi gasi resursele financiare necesare, a declarat saptamana trecuta Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor, referindu-se la anuntul facut pe 28 aprilie de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in emisiunea ‘Dupa 20 de ani’ de la PRO TV. Pricopie a spus ca incepand cu luna septembrie, elevii din clasa I vor avea si manuale digitale. De asemenea, pe 16 aprilie, Siveco Romania a anuntat ca a realizat primele manuale digitale pentru elevii claselor I – XII realizate. Contactati de HotNews.ro, oficialii Siveco au precizat ca manualele digitale sunt o investitie proprie, fara a fi rezultatul vreunei consultari cu Ministerul Educatiei, si ca intentioneaza sa participe la competitiile pe care le va lansa Ministerul Educatiei in acest domeniu.
- „Din septembrie copiii vor avea manualul clasic pe masa. Iar in format digital pe manuale.edu.ro vor avea varianta informatica. Este o obligatie sa introducem aceste manuale digitale. Incepem cu clasa I din toamna. (…) Din septembrie, copiii vor avea manualul in format clasic pe masa, iar pe pagina de internet manuale.edu.ro vor avea manualele in format digital, pe de o parte pdf, iar de pe alta parte aplicatie multimedia”, a declarat pe 28 aprilie 2013 in cadrul emisiunii ‘Dupa 20 de ani’ de la PRO TV Ministrul Remus Pricopie, potrivit Gandul.info.
Saptamana trecuta, la sfarsitul unei conferinte pe tema absorbitiei fondurilor europene la Ministerul pentru Societatea Informationala, Dan Nica a precizat, in urma intrebarilor HotNews.ro, ca va sprijini acest proiect.
- „Daca voi gasi resursele necesare (n.a referindu-se la fonduri UE) il voi sprijini. Proiectul manualelor digitale mi se pare de mare interes si impact. (…) Noi avem o mare problema. Avem cred un milion de copii care nu se afla in Romania, ci in afara. Cum facem ca acesti copii sa ramana atasati de scoala romaneasca, de limba romana, istoria Romaniei, de geografie etc. Cum? Nu exista alta varianta. Avantajul este in privinta continutului, care poate fi transmis pe internet. Poti sa faci un portal in care sa dai voie sa fie descarcat gratuit”, a spus ministrul Dan Nica.
La doua zile dupa anuntul legat de introducerea manualelor digitale facut de ministrul Educatiei, Uniunea Editorilor din Romania (UER) i-a cerut public Ministerului Educatiei sa blocheze evaluarea si achizitia de manuale pentru clasa I. Intr-o conferinta sustinuta marti, 30 aprilie, Mario Demezzo, presedintele UER, a declarat ca „nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale” si ca termenul stabilit de ministrul Educatiei pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient.
Ulterior, premierul Victor Ponta a reactionat, precizand ca-l sustine pe ministrul Remus Pricopie in razboiul pe care in mod sigur il va avea cu baronii manualelor scolare.
- „Vreau sa va anunt public ca va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu o alta categorie de baroni din Romania, ‘baronii’ manualelor, ca in Romania in toate domeniile sunt niste baroni care au pus stapanire pe ceva. Inteleg ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice. Foarte bine, faceti-le, domnule ministru”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, adresandu-i-se ministrului Educatiei, Remus Pricopie.
- SIVECO a lansat deja patru manuale digitale proprii si asteapta sa participe la licitatiile organizate de autoritati
Tot luna trecuta, compania de software Siveco Romania a anuntat realizarea primelor manuale digitale pentru elevii claselor I – XII.
„Abecedarul, istoria, fizica si geografia – sunt primele manuale digitale pentru elevii claselor I – XII realizate de SIVECO. (…) Lectiile nu sunt simple pdf-uri transpuse pe ecran, ci sunt insotite de secvente audio, video, animatii, simulari, activitati in laboratoare reale sau virtuale, e-portofoliu in care pot fi salvate toate temele si incercarile elevilor. (…) Manualele au fost facute in baza curriculei nationale pentru fiecare disciplina in parte”, se arata in comunicatul companiei.
Compania mai sublinia ca „la elaborarea celor 4 manuale au contribuit psihopedagogi, specialisti in proiectarea invatarii, programatori, graficieni, designeri si profesori de mare valoare din invatamantul romanesc”.
Exista vreo legatura intre manualele digitale SIVECO si cele anuntate de Ministrul Educatiei?
- „Manualele digitale anuntate de noi in aprilie sunt integral dezvoltate ca investitie proprie a companiei noastre. Nu exista nicio comanda din partea MEN (n.a Ministerul Educatiei) si nici nu sunt rezultatul vreunei consultari cu acesta. De altfel, SIVECO Romania a devenit principalul realizator de continut educational multimedia interactiv din Romania si unul din cei mai mari din lume cu multi ani in urma. Astfel, primul manual digital SIVECO a fost realizat in anul 1999, adica acum 14 ani. Intre timp, compania noastra a participat la numeroase proiecte in domeniu, in Romania si in tari din Europa, Asia si Africa. Avem in acest moment o biblioteca de continut educational interactiv (lectiile AeL) care contine peste 45.000 de obiecte de invatare in peste 20 de limbi. Peste 3.700 de ore de predare sunt acoperite de lectiile AeL distribuite catre toate scolile din Romania in cadrul programului guvernamental SEI (Sistem Educational Informatizat) desfasurat intre 2001 si 2009″, a declarat pentru HotNews.ro Florin Ilia, Vicepresedinte SIVECO Romania.
Acesta a mai subliniat ca „primele manuale digitale SIVECO disponibile pe tablete, similare cu cele anuntate recent de noi in Romania, au fost dezvoltate in 2011 si sunt deja folosite de elevi din tari ale Orientului Mijlociu din anul 2012”.
Vicepresedintele Siveco a mentionat pentru HotNews.ro ca „in spatiul public a fost demarata, la inceputul acestui an, o discutie referitoare la disponibilitatea manualelor digitale pentru elevii din Romania”.
- „Ministerul Educatiei Nationale si mai multe organizatii private si-au expus punctul de vedere. In acest context, avand in vedere expertiza si experienta pe care o detinem in subiect, am considerat util sa ne aducem contributia, comunicand actiunile intreprinse in ce priveste dezvoltarea de manuale digitale si demonstrand rezultatele obtinute”, a spus Florin Ilia.
Ce asteptari are Siveco Romania in legatura cu proiectul anuntat de Ministerul Educatiei?
- „Conform declaratiilor publice ale oficialilor Ministerului Educatiei Nationale, manualele distribuite in acest an pentru anumiti ani de studiu vor avea si o forma digitala. Compania noastra intentioneaza sa participe la competitiile pe care le va lansa MEN in acest domeniu. In acest moment nu cunoastem cand anume vor fi lansate aceste competitii si care vor fi conditiile de desfasurare”, a mai declarat Florin Ilia, Vicepresedintele SIVECO.
Cateva imagini din manualele digitale de Istorie si din Abecedar realizate de Siveco pot fi vizionate in FOTOGALERIA atasata acestui articol.