Sari direct la conținut

Ministrul propus al Finanțelor critică bugetul pe 2023: Era limpede că se va întâmpla această încetinire a încasărilor bugetare

HotNews.ro
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministrul propus al Finanțelor, Marcel Boloș, critică modul în care a fost scris bugetul pe 2023, adică cel realizat de Adrian Câciu (care acum va merge la Fonduri Europene).

„Să nu uităm că ipotezele din 2022 care au stat la baza elaborării bugetului de stat, în care aveam o rată a inflatiei și condiții de creștere a veniturilor, pentru că bazele de impozitare în perioadele inflaționiste cresc, s-au schimbat în totalitate. Azi avem o prognoză de 8% în ceea ce privește rata inflației”, a spus el.

Potrivit acestuia, “era limpede că se va întâmpla această încetinire a încasărilor bugetare pentru că ritmicitatea de creștere a prețurilor pentru componența bazei de impunere s-a redus”.

„De aici apare această problemă acum: cum se va rezolva problema de deficit bugetar? Este un subiect extrem de important pentru România. Consolidare fiscal-bugetară, acolo trebuie să ne îndreptăm”, a precizat Boloș, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanțe în care a primit aviz favorabil cu 30 de voturi pentru, 10 împotrivă și 3 abțineri.

Fiind întrebat dacă se va renunța la cota unică, a răspuns: „În niciun caz. Bugetul a fost elaborat în 2022 cu ipoteze ce țin de cota unică. Trebuie să asigurăm predictibilitate pentru sistemul fiscal”.

Vezi și:

Ministerul Finanțelor a greșit bugetul pe 2023. Taie cheltuieli și dă dreptate Consiliului Fiscal

Verdict: Bugetul a fost scris prost. Profesorii și economiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro