Ministrul Dan Nica vrea sa cumpere din fonduri UE un sistem informatic destinat gestionarii Registrului Agricol, contract in valoare de 50 de milioane de euro
Ministerul pentru Societatea Informationala va achizitiona un sistem informatic destinat gestionarii Registrului Agricol in format electronic printr-un proiect finantat din fonduri europene, in valoare de 50 de milioane de euro, informeaza Agerpres. Registrul Agricol va fi primul sistem prin care sunt impuse standarde de interoperabilitate intre sistemele institutiilor care au un rol in acest domeniu, respectiv primarii, consilii judetene, MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finantelor, ONRC, iar continutul informational va avea date despre gospodarii, numar membri, suprafete, septel, tipuri de culturi, masini, instalatii, unelte.
UPDATE:Comunicatul Ministerului referitor la Registrul Agricol in format electronic
- ‘Avem un proiect lansat pe fonduri europene in valoare de 50 de milioane de euro, care se numeste Registrul Agricol. Este pentru prima data cand incercam sa avem o abordare la nivelul de unitatilor administrativ teritoriale, respectiv primarii, prin care incercam sa rezolvam o problema extrem de mare referitoare la cine detine o proprietate asupra pamantului si unde. ‘Pe de o parte, oamenii au dreptul sa primeasca subventii europene, dar au aparut probleme cu demarcatiile. Pe de alta parte, unii vor sa vanda, altii sa cumpere dar nu se stie unde este proprietatea. Este un proiect foarte mare pentru toata tara, dar am decis ca daca putem face ceva ca parte integranta a programului de cadastru national rezolvam foarte multe chestiuni si acesta este scopul acestui proiect’, a declarat, vineri, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la dezbaterea ”Atelierele Viitorului” organizata de departamentele Consiliului National al PSD.
Registrul Agricol va fi primul sistem prin care sunt impuse standarde de interoperabilitate intre sistemele institutiilor care au un rol in acest domeniu, respectiv primarii, consilii judetene, MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finantelor, ONRC, iar continutul informational va avea date despre gospodarii, numar membri, suprafete, septel, tipuri de culturi, masini, instalatii, unelte. Acest sistem va ajuta la descentralizare si va contribui la agregarea datelor existente la nivel judetean pentru a putea fi utilizate cu usurinta atat la nivel national cat si la interactiunea Romaniei cu alte state membre.
Dan Nica spera ca sistemul sa integreze 600 – 1.000 de comune in prima faza, dintr-un total de 3.200 de comune, iar in urmatorii doi ani inca 1.500 de comune.
Registrul Agricol isi propune servicii mai bune pentru cetateni si pentru firme, care se vor traduce in timp redus de interactiune fizica cu autoritatile, o simplificare a procedurilor si costuri mai scazute.
Pentru autoritatile implicate proiectul inseamna o gestionare eficienta si o viziune de ansamblu coerenta asupra nevoilor si resurselor, pe langa reducerea costurilor si cresterea eficientei.