Conducerea Postei, in urma acuzelor ca ar fi inceput concedieri colective mascate: Cautam solutii, de comun acord cu salariatii, pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate
Posta Romana a anuntat luni ca „scaderea volumului de prestatii postale la nivel national si international determina reducerea necesarului de forta de munca”. Compania spune ca „cea mai recenta normare efectuata in cadrul Postei Romane, cu acordul scris al Sindicatelor, a inclus verificarea si actualizarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale si a indicat o serie de diferente semnificative fata de volumul de munca estimat acum patru ani” si ca, „de comun acord cu salariatii, conducerea cauta solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate”. Precizarile vin dupa ce Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca la Posta Romana a inceput o concediere colectiva mascata.
Cum motiveaza Posta Romana nevoia reducerii necesarului de forta de munca
- „Conducerea Companiei Nationale Posta Romana a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) in luna septembrie 2012 un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011. In data de 15 octombrie 2012, conducerea Postei Romane si sindicatul au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.
- In cadrul normarii realizate, fata de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferente majore la nivelul distantelor parcurse zilnic de catre agentii si factorii postali. De exemplu, in mediul rural, in urma verificarii datelor pentru 2.642 de agentii postale totalul real al distantelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km, luata in calcul in anul 2009. Fata de numarul real de kilometri au fost raportati in plus 21.988,60 km.
- Distantele parcurse de agentii si factorii postali au o pondere insemnata in stabilirea timpului de lucru si a necesarului de forta de munca in Posta Romana.
- Avand in vedere diferentele semnificative fata de valorile reale cu privire la distantele parcurse si corelandu-le cu scaderea numarului de prestatii postale, conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, cauta solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate.
- Conducerea Postei Romane a luat decizia ca incepand cu acest an, evaluarea si cuantificarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale sa se realizeze periodic, de doua ori pe an. Astfel, se va imbunatati nivelul calitativ si eficienta serviciilor postale, optimizand activitatea companiei”.
Sindicalistii contesta modul in care s-a facut normarea si sfatuiesc angajatii sa nu semneze actele aditionale
Precizarile vin dupa ce vineri, Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali, a declarat pentru HotNews.ro ca sub motivul aplicarii rezultatelor unei normari facute in 2012, ale carei rezultate sunt contestate, conducerea Postei Romane face de fapt o concediere colectiva mascata.
Bratianu a explicat pentru HotNews.ro ca sub motivul aplicarii rezultatelor unei normari facute in 2012 din care a rezultat un numar de posturi fara acoperire, directorul general al Postei a decis ca in locul disponibilizarilor sa reduca programul si salariile angajatilor cu procente intre 25 si 50%.
„Rezultatul este ca foarte multi salariati care au rate la banca si copii de crescut nu vor putea rezista cu jumatate din salariu, ci isi vor da demisia ceea ce inseamna ca ei vor pleca fara ajutor de somaj si fara salariile comepnsatorii din Contractul Colectiv de Munca”, a precizat acesta.
Bratianu a mai precizat ca SLPR va contesta la companie modul in care au fost culese datele din normarea din 2012 si mai ales finalizarea acestei operatiuni care presupune reducere de program de lucru si salariu in multe cazuri nejustificate.
„Am sfatuit salariatii care stiu sau banuiesc ca li s-a furat din activitate sa nu semneze actele aditionale la CCM prin care lor ar trebui sa li se reduca programul si salariul cu 25 sau 50%. Evident ca Sindicatul daca va fi nevoie va actiona in instanta compania pentru a-i apara pe salariatii carora li se reduce programul si salariul fara justificari. Decizia reducerii programului si a salariului nu poate fi facuta unilateral de catre conducerea Postei Romane”, a spus Matei Bratianu.
Statul a inceput privatizarea Postei Romane
Posta Romana, la care statul detine in prezent 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea – 25% din actiuni, a intrat in proces de privatizare. Statul a decis sa renunte la pachetul majoritar de actiuni si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.
Ultima oara cand Posta Romana a inregistrat profit a fost anul 2008 – un profit net de 32.793 lei. Datele de la Ministerul de Finante arata ca in perioada 2009-2011, pierderile cumulate ale companiei au depasit 485,51 milioane lei (peste 110,3 milioane euro). In 2011, numarul mediu de salariati era de 32.124 de angajati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Ministerul pentru Societatea Informationala a demarat in luna februarie 2013 procesul de privatizare a companiei Posta Romana. Investitorii interesati de privatizarea Postei Romane „trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in Companie (n.a Posta Romana) de minim 150 de milioane euro, se mentioneaza in criteriile de precalificare din anuntul de privatizare a companiei.