Sari direct la conținut

Business Report: Nunta de tinichea, zece ani cu Bechtel. Urmeaza altii; Epopeea Oltchim: Ponta a refuzat TISE?; ArcelorMittal Galati: Combinatul nu mai poate functiona mult timp, din cauza costurilor mari cu energia; Cat ar trebui sa castigam ca sa traim ca in Vest

HotNews.ro
Pasi spre business, Foto: Colaj foto
Pasi spre business, Foto: Colaj foto

Intre reorganizare sau faliment, statul roman ar trebui sa aleaga pastrarea locurilor de munca. Prin pastrarea a 1.000 de locuri de munca, statul economiseste peste doua milioane de euro, arata o analiza efectuata de specialistii Casei de Insolventa Transilvania. Salvarea locurilor de munca este unul dintre principalele motive pentru care specialistii aleg aplicarea unui plan de reorganizare pentru companiile aflate in insolventa, fata de varianta falimentului. Prin efectul de multiplicare, salvarea unei companii cu 1000 de locuri de munca are un impact puternic asupra economiei locale, judetene sau nationale, iar, in unele industrii, un loc de munca direct asigura alte patru locuri de munca indirecte in randul furnizorilor sau clientilor, scrie Business Cover.

Nunta de tinichea, zece ani cu Bechtel. Urmeaza altii. Beneficiari ai unui contract avantajos in care daca stau castiga mai bine decat daca muncesc, americanii de la Bechtel se indupleca greu sa renegocieze contractul dupa cum vrea ministrul Infrastructurii, Dan Sova. Romanii ar putea sa mai auda ani buni de acum incolo de firma Bechtel in calitate de asa zis constructor al autostrazii Transilvania, dupa ce credeau in septembrie 2011 ca au scapat definitiv de contractul care, pana acum, le-a golit buzunarele de 1,6 miliarde de euro si le-a adus doar 50 de kilometri de autostrada, Romania libera.

Ratele oficiale de absorbtie a fondurilor alocate de CE. Romania vazuta prin prisma bugetului stabilit la Bruxelles. Romania figureaza pe ultimul loc in clasamentul ratelor de absorbtie ale fondurilor alocate si platite de Comisia Europeana, cu 20,7%, potrivit datelor oficiale puse la dispozitia cursdeguvernare.ro de Alexandra Tamasan, consultant pe fonduri europene pentru Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), organizatia germana pentru cooperare internationala. Cele mai inalte rate de absorbtie au fost contabilizate pentru Lituania (60,5%), Portugalia (58,4%) si Irlanda (55,60%). Tara noastra a fost devansata de Bulgaria (28,5%) si Italia (28%), ceea ce arata ca gradul redus de absorbtie tine de o combinatie intre nivelul de dezvoltare redus si caracteristicile socio-culturale, scrie cursdeguvernare.ro.

Epopeea Oltchim/Sustine ca nimeni nu mai vrea Oltchim, dar… Ponta a refuzat TISE? Premierul Victor Ponta a refuzat sa stabileasca o intalnire cu reprezentantii grupului rus TISE, care este interesat sa preia Oltchim, sustine Eugen Anca, un personaj care afirma ca nu este strain de interesele rusilor in Romania. El a declarat: „Incepand din 4 septembrie 2012, am solicitat primului-ministru Victor Ponta, prin cabinetul sau de la Guvern, sa fie de acord sa se intalneasca cu oficialii TISE, singura firma de calibru interesata, care poate reporni combinatul Oltchim. Desi, initial, Guvernul a raspuns pozitiv si rapid solicitarii noastre, totusi, atunci cand TISE a trimis un reprezentant autorizat la Bucuresti, acesta nu a mai fost primit de domnul Ponta”, scrie Bursa.

ArcelorMittal Galati: Combinatul nu mai poate functiona mult timp, din cauza costurilor mari cu energia. Conducerea ArcelorMittal Galati anunta ca unitatea siderurgica nu va mai putea functiona multa vreme in conditiile actuale, generate de costurile energiei, costuri care au crescut in ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro. Potrivit conducerii combinatului galatean, piata energiei electrice ar fi influentata de politicile duse de catre autoritati in legatura cu certificatele verzi pentru energia regenerabila, dar si din cauza unei piete distorsionate si nepredictibile, scrie Gandul.

Cat ar trebui sa castigam ca sa traim ca in Vest. La preturile actuale, salariatul roman mediu are un sfert din puterea de cumparare a unui elvetian, o treime din cea a unui austriac si aproape jumatate din cea a unui italian. Litrul de benzina costa 1,35 euro in Romania, dar doi euro in Norvegia, 1,80 euro in Italia, Danemarca si Olanda ori 1,70 euro in Grecia si Belgia. O paine de jumatate de kilogram costa 25-30 de eurocenti in Romania, dar ajunge deseori la 1-1,50 euro in Germania sau Franta. Un apartament cu trei camere poate fi inchiriat intr-un cartier obisnuit din Bucuresti cu circa 300 de euro pe luna, dar o locuinta similara ca suprafata si distanta fata de centru costa in jur de 1.000 de euro la Roma, cam 1.500 de euro la Paris si poate ajunge la 2.000 de euro pe luna intr-o metropola nordica. Si lista poate continua, scrie Capital.

China Gezhouba, care a construit cea mai mare hidrocentrala din lume, interesata de hidrocentrala Tarnita-Lapustesti si Autostrada Transilvania. Compania China Gezhouba, care a fost principalul contractor al hidrocentralei „Trei defilee”, cea mai mare hidrocentrala din lume, vrea sa construiasca hidrocentrala de acumulare de la Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj, si sa investeasca in constructia Autostrazii Transilvania si a Spitalului Regional de Urgenta Cluj, potrivit reprezentantilor Prefecturii. O delegatie a companiei chineze se afla la Cluj in aceste zile, scrie Adevarul.

Soarele si vantul bat cu milioane de euro in buzunarele investitorilor. Micul orasel din judetul Iasi a intrat in lumea buna cu investitia de 1,6 milioane de euro in energie alternativa. Reprezentantul grec a refuzat sa spuna ce productie estimeaza, pentru a nu atrage atentia asupra schemei afacerii. Certificatele verzi din Romania sunt printre cele mai scumpe din Europa. Seamana cu bula imobiliara de dinaintea crizei, scrie EVZ.

Interviu. „In circa doua luni Codul Insolventei ar putea ajunge in atentia Guvernului”. Cristian Ravasila, liderul echipei de servicii de restructurare a afacerii din PwC si unul dintre specialistii care lucreaza la ceea ce ar putea deveni primul Cod al Insolventei din Europa raspunde, pentru Capital, la cateva intrebari legate de schimbarile prvind procedura insolventei. Romania ar putea deveni prima tara din UE care sa adopte un cod al insolventei. Capital a scris pe larg despre modificarile importante pe care le va aduce actul legislativ dupa ce a consultat mai multi specialisti din piata, unii dintre ei direct implicati in proiect.

Bijuteriile s-ar putea scumpi cu 10%. Care este motivul din spatele anuntului de crestere a preturilor. Incercarea statului de a promova noi reglementari in domeniul metalelor si pietrelor pretioase starneste nemultumirea jucatorilor de pe piata de profil. Motivul? Un proiect de lege aflat in dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor prevede inscriptionarea de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a unei marci de stat pe fiecare bijuterie vanduta in Romania. „Bijuteriile s-ar putea scumpi cu pana la 10%, iar pretul unui gram de bijuterie ar putea ajunge la aproximativ 190 de lei”, a declarat Mihail Pacioianu, presedintele Asociatiei Bijutierilor din Romania (ABR) pentru Adevarul.

Top 5 cel mai bine platite joburi in afara. Sute de joburi sunt oferite licentiatilor romani care vor sa lucreze in strainatate pe bani frumosi. Medicii si inginerii romani au parte de cele mai multe oferte in strainatate, pentru salarii care pornesc de la 4-5.000 de euro lunar si ajung la 10.000 de euro. 1. Medic psihiatru in Danemarca. Acesta poate fi angajat fie ca medic specialist si in acest caz salariul de baza brut lunar oferit este in jur de 6.000 de euro, plus alte beneficii, fie ca medic consultant pe o retributie de peste 7.000 de euro brut, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro