Sari direct la conținut

Olanda: Deficit de 4,1% in 2012, al patrulea an consecutiv in afara normelor europene

HotNews.ro

Deficitul public al Olandei, a cincea economie a zonei euro, a fost de 4,1% in 2012, in timp ce datoria publica a atins 71,2% din PIB, ambii indicatori depasind pentru al patrulea an consecutiv normele europene, a anuntat vineri Oficiul olandez de statistica, (CBS), preluat de AFP.

„Deficitul si datoria au depasit normele europene (3% din PIB pentru deficit si 60% din PIB pentru datorie, n.r.) pentru al patrulea an consecutiv”, a precizat, intr-un comunicat, Biroul Central de Planificare (CPB), ale carui previziuni sunt utilizate pentru formarea bugetului. Acest precizeaza insa ca deficitul public este in scadere in raport cu precedentii trei ani (5,6% din PIB in 2009, 5,1% in 2010 si 4,5% in 2011).

Desi cheltuielile statului au crescut, in special din cauza numarului mai mare de alocatii de somaj, ritmul a fost mai redus decat cel de crestere a veniturilor, sustinute de majorarea TVA, introducerea unei taxe bancare si profituri legate de extractia gazelor naturale mai mari decat cele din 2011, potrivit CBS.

Deficitul public olandez a fost de 24 miliarde euro, in timp ce datoria publica a crescut cu 33 de miliarde de euro, pana la 428 miliarde.

Olanda, care a inregistrat ultimul sau excedent in 2008 (0,5% din PIB), s-a angajat intr-un vast program de taieri bugetare pentru a respecta in 2013 limita europeana de 3% in materie de deficit public.

Olanda este una dintre cele patru tari din zona euro care isi mentin inca ratingul AAA la cele trei mari agentii de rating.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro