Sari direct la conținut

Ministrul cipriot al Finantelor se afla la Moscova in cautarea sustinerii din partea Rusiei

HotNews.ro

Ministrul cipriot al finantelor, Michalis Sarris, va incerca miercuri sa obtina la Moscova o noua sustinere, dupa ce parlamentul cipriot a respins planul de salvare european care a provocat nemultumirea rusilor, relateaza AFP.

„Am inceput bine. Am avut o discutie foarte buna, foarte onesta si deschisa”, a declarat minisitrul cipriot referindu-se la intalnirea cu omologul sau rus, Anton Silunov, precizand ca discutiilor vor continua in timpul zilei.

Ministrul cipriot a venit la Moscova sa ceara o extindere a imprumutului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia Nicosiei in 2011, pe care Cipru trebuie sa il ramburseze in 2016.

Parlamentul cipriot a respins marti un plan de ajutor care presupunea o taxare fara precedent a depozitelor bancare, de 9,9% pentru depozitele care depasesc 100.000 euro, care s-ar aplica in primul rand la averilor rusilor plasate in Cipru datorita regimului fiscal foarte favorabil.

Expertii estimeaza ca pierderile suferite de rusi s-ar ridica la 2-3 miliarde de euro. Masura a fost calificata de Vladimir Putin ca „nedreapta” si „periculoasa”.

Putin a discutat marti seara cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades si i-a amintit acestui de „preocuparea” sa privind orice masura care ar putea constitui „un prejudiciu pentru interesele rusesti” in insula.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro