Business Report: Tranzactie record pentru 2013. NEPI da 62 milioane de euro pe o cladire de birouri de-a lui Patriciu; Statul roman intra in actionariatul unui fond de investitii alaturi de KazMunaiGaz; Cand razele solare devin instrument financiar
Statul roman intra in actionariatul unui fond de investitii alaturi de KazMunaiGaz. Care vor fi beneficiile Romaniei. Statul va intra in actionariatul unui fond de investitii in energie alaturi de KazMunaiGaz, cu o cota de 20%, fond care urmeaza sa fie infiintat peste aproximativ o luna, sa aiba un capital initial de 150 de milioane de dolari si sa genereze investitii de pana la un miliard de dolari pe piata romaneasca. Surse apropiate negocierilor dintre partea romana si KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, pe tema diferendului privind actiunile statului la Rompetrol Rafinare au declarat pentru „Adevarul” ca, in cadrul memorandumului de intelegere, in care s-a stabilit rascumpararea actiunilor, s-a decis si infiintarea unui fond de investitii, scrie Adevarul.
Salariile anului 2013: Scaderi pentru mai toate profesiile. Exista meserii pentru care salariile s-au dublat din 2008 si pana acum. La polul opus, angajati care altadata se laudau cu venituri mult peste medie au ajuns sa castige la limita supravietuirii. In cea de-a doua categorie intra, pe de o parte, salariatii a caror soarta profesionala a depins exclusiv de sectoarele de activitate – atunci cand s-au prabusit acestea, s-au prabusit si veniturile lor. Intra aici agentii de vanzari din domeniul auto si toti angajatii din imobiliare: in cazul directorilor din real estate si constructii, scaderile au fost cele mai abrupte din economie, variind intre 40% si 80%, scrie Capital.
Patru motive pentru care painea nu se va ieftini in 2013. Reducerea TVA la paine nu inseamna neaparat si preturi mai mici pe piata. Scumpirile la gaze si energie, alaturi de consumul in cadere libera, tin pe jar producatorii. Desi conducerea Ministerului Agriculturii aduce in discutie periodic reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la paine, sunt putine sanse ca masura sa se si transpuna in practica. Principalul „adversar” este chiar Fondul Monetar International (FMI), care nu considera o astfel de decizie oportuna. Oficialii fondului aduc drept argument experienta din alte tari unde fragmentarea sistemului fiscal nu a dat roadele scontate. In aceste conditii, propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la paine la 9% incepand cu luna iunie pare sa aiba sanse mici de reusita, scrie EVZ.
Potenţial avem, ce facem cu el? Analişti şi oameni de afaceri dau solutiile Dacă va şti să-şi joace cu succes „cartea” potenţialului de care dispune, România are oportunităţi reale de dezvoltare pentru a deveni prosperă, competitivă şi inovatoare în următorii 20 de ani. Trebuie doar să-şi ordoneze priorităţile într-o „Agendă publică pe termen lung”, care să fie respectată cu pragmatism. Aceasta va însemna, pentru mediul de afaceri, stabilitate şi reducerea riscurilor, iar pentru societate, atingerea unui nivel de trai mai bun, scrie Income Magazine
Tranzactie record pentru 2013. Sud-africanii de la NEPI dau 62 milioane de euro pe o cladire de birouri de-a lui Patriciu. Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investements va plati 61,7 milioane de euro, inclusiv datorii bancare, pentru achizitia imobilului de birouri The Lakeview de la compania americana AIG Lincoln si omul de afaceri Dinu Patriciu. Preluarea imobilului The Lakeview a avut loc sub forma achizitiei de catre NEPI a actiunilor BVB Real Estate si a drepturilor actionarului AIG Lincoln Lakeview SARL. The Lakeview are o suprafata totala inchiriabila de 25.564 de metri patrati si 485 de locuri de parcare, fiind localizat in zona Floreasca Barbu-Vacarescu, in nord-estul Bucurestiului. Cladirea este ocupata in totalitate de chiriasi precum Alcon, Colgate-Palmolive, Huawei, Philips, PwC si Royal Bank of Scotland. Se preconizeaza ca tranzactia sa fie finalizata inainte de 30 iunie 2013, scrie Gandul.
Afacerea Rompetrol. Remus Vulpescu: „Dinu Patriciu a provocat pierderi atat statului roman, cat si statului kazah”. Statul kazah nu este dispus sa plateasca valoarea nominala a creantei istorice la Rompetrol, ne-a declarat ieri Remus Vulpescu, reprezentantul statului roman in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare. El considera ca escaladarea litigiului dintre statul roman si KazmunaiGaz (KMG), actionarul Rompetrol Group, poate conduce la un conflict in care toata lumea pierde. Intrebat daca este oportuna aceasta vanzare de actiuni a statului roman, in aceasta perioada, Remus Vulpescu ne-a spus: „Nu stiu daca exista o „graba” de a vinde acum. Cred insa ca ar fi pacat ca potentialul de cooperare intre Romania si Kazahstan sa ramana blocat din cauza litigiului Rompetrol. Mai cred ca o solutie de compromis acceptabila de ambele parti ar permite demararea de investitii noi si incasarea de catre statul roman a unor venituri bugetare in valori anuale superioare creantei istorice initiale, macar pe viitor, dupa cativa ani de blocaj daunator pentru ambele state”, scrie Bursa.
Cand razele solare devin instrument financiar. Ce credeati ca lipsea portofoliului marilor banci de investitii care au dat economia globala de pamant in 2008? Inca un instrument financiar iesit din comun precum energia solara, cumva? Ei bine, se pare ca de anul acesta nu va mai lipsi, iar jucatorii de la bursa vor putea paria si pe veniturile aduse de energia fotovoltaica. La prima vedere aparitia unor astfel de jucarii ar avantaja companiile din domeniu, care si-ar putea gasi o noua modalitate de finantare, costurile cu tehnologia fiind ridicate, chiar daca pretutindeni in lume astfel de investitii sunt subventionate intr-o forma sau alta. Dar intrarea acestui domeniu in mainile jucause ale Wall-Street-ului, care n-a reusit sa-si controleze lacomia in cazul derivatelor ipotecare, poate provoca o bula a carei explozie ar da inapoi industria energiei verzi cu ani inapoi, scrie BusinessCover.
Angajatul din Romania este „Cenusareasa” Europei, arata un studiu al Bancii Mondiale. Tara noastra isi neglijeaza capitalul uman, fiind printre ultimele din UE la cheltuielile cu educatia si sanatatea, venitul pe cap de locuitor si puterea de cumparare a populatiei, arata un raport al Bancii Mondiale. „Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc” era o zicala destul de raspandita in vremea lui Ceausescu, dar statisticile europene arata ca, in Romania, aceasta expresie este si acum cat se poate de actuala. Romanii sunt printre ultimii din UE la capitolul eficientei si productivitatii muncii si chiar ultimii la cercetare-dezvoltare, avand una dintre cele mai agresive emigratii, iar economia gri are o pondere de peste 30% din PIB. Ca un fel de „replica” la acest comportament, statisticile arata ca in Romania se obtin cele mai mici salarii si venituri pe cap de locuitor din UE (mai mici ca ale noastre se regasesc doar in Bulgaria), romanii avand si cea mai redusa paritate a puterii de cumparare, scrie Adevarul.
Raportul veniturilor dintre pensionari si salariati a revenit peste 60%. Si cateva aspecte care distorsioneaza acest raport. Dupa indexarea cu patru procente a punctului de pensie, raportul dintre pensia medie pentru limita de varsta si venitul salarial mediu pe economie va reveni cu putin peste pragul de 60%. Daca valoarea medie a pensiilor de toate tipurile acordate va creste de la 778 lei la 809 lei, cea a pensiilor primite de persoanele aflate la varsta a treia va creste de la 898 lei la 934 lei ( venitul salarial mediu net pe 2012 a fost de 1.547 lei). Precizarea este necesara pentru a face distinctia intre cei care nu mai sunt in activitate pe motiv de batranete si cei care nu au etatea necesara incadrarii in cliseul comun al pensionarului. Cam o persoana din 40 a iesit mai devreme la pensie (una din 400 cu pensie intreaga), una din sase pe motiv de invaliditate si una din noua pentru ca este urmas al unui pensionar care a incetat din viata, scrie CursDeGuvernare.
Cinci instrumente care iti asigura confidentialitatea datelor pe internet. Propuneri de lege anti-internet precum ACTA, PIPA si SOPA, dar si preocuparea constanta a Comisiei Europene pentru protejarea utilizatorilor de internet sunt numai cateva dintre motivele care fac din problema confidentialitatii datelor pe internet o problema actuala si tot mai intens dezbatuta. Exista, totusi, cateva metode simple prin care orice internaut isi poate proteja datele personale, fara a se opri din navigare, scrie Capital.