Sari direct la conținut

Undă verde de la Comisia Europeană pentru primul vaccin împotriva virusului respirator sinciţial, care provoacă infecții respiratorii severe

HotNews.ro
Bărbat vaccinat, Foto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com
Bărbat vaccinat, Foto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

​Gigantul farmaceutic britanic GSK a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru punerea pe piaţă a vaccinului său Arexvy împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care provoacă bronşiolită şi pneumonie, relatează Agerpres.

Autorizaţia este acordată pentru persoanele de peste 60 de ani, a precizat GSK în comunicatul său publicat miercuri și citat de AFP.

Comercializarea vaccinului fusese aprobată luna trecută și în Statele Unite, tot pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat un aviz favorabil luna trecută, însă decizia finală a Comisiei Europene era încă aşteptată.

„Este pentru prima dată când un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VRS) primeşte autorizaţia de punere pe piaţă în Europa”, notează GSK, iar vaccinările vor începe înainte de toamnă.

Virusul generează „peste 270.000 de spitalizări şi circa 20.000 de decese în timpul internărilor” în rândul vârstnicilor din Europa în fiecare an, au precizat reprezentanții GSK.

Virusul respirator sinciţial (VRS) este un virus foarte răspândit şi foarte contagios, care provoacă bronşiolita (infecţia căilor respiratorii inferioare) la copiii mici în sezonul rece, dar care afectează şi adulţii şi poate fi periculos pentru vârstnici atunci când degenerează într-o infecţie respiratorie (bronşiolită sau pneumonie).

Virusul reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii mai mici de un an, dar afectează și persoanele adulte și vârstnice.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro