Business Report: UE si SUA duc negocieri secrete privind crearea unei uniuni comercial-economice transatlantice; Romanul care lanseaza un nou operator low cost; Ovidiu Tender va extrage petrol pentru Petrom din subteranele de langa Targoviste
UE si SUA duc negocieri secrete privind crearea unei uniuni comercial-economice transatlantice. Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au revenit la ideea infiintarii unei zone economice libere transatlantice in sprijinul economiilor lor greu incercate in ultimul timp, informeaza Agerpres. Expertii intrevad in aceasta o incercare de a contrabalansa economiile in dezvoltare ale Chinei si Indiei, dar apreciaza ca punerea in practica a acestui plan nu va fi usoara, intrucat UE si SUA sunt in competitie una cu alta, comenteaza in editia sa de ieri publicatia economica rusa Vzgliad. Potrivit acesteia, intr-o atmosfera de confidentialitate absoluta, UE si SUA pregatesc un acord privind crearea unei zone economice libere transatlantice. „Occidentul nu are de gand sa predea o parte din pozitiile sale in noua economie globala tarilor emergente, in special grupului BRICS” (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), a declarat o sursa de presa, confirmand ca se pregateste o initiativa fara precedent privind crearea unei zone economice libere transatlantice, scrie Bursa.ro.
Romanul care lanseaza un nou operator low cost. Air Canada va inaugura o noua companie low cost, sub denumirea de Rouge. Primele zboruri vor fi efectuate la inceputul lunii iulie 2013. In fruntea companiei Air Canada se afla un roman: Calin Rovinescu. Rouge isi va incepe operatiunile la anul si va avea drept competitori Air Transat, Westjet si alte companii aeriene low cost din America de Nord. Air Canada a decis lansarea acestei companii pentru a satisface piata de leisure si pentru a oferi clientilor de pe acest segment preturi competitive. In prima faza, vor fi operate 13 destinatii, din Europa, zona Caraibelor si America Latina. Zborurile vor fi efectuate din Toronto catre Atena, Venetia, Edinburgh, Punta Cana, Liberia, San Jose, Puerto Plata, Varadero, Kingston, Santa Clara, Cayo Coco, Holguin si Samana. Din Montreal se va zbura catre Atena, anunta Capital.ro.
Ovidiu Tender va extrage petrol pentru Petrom din subteranele de langa Targoviste. Prospectiuni, compania de prospectare geologica detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, a castigat un contract in valoare de 79,8 de milioane de euro pentru realizarea de servicii de prospectiune pe uscat 2 D si 3 D pentru Petrom. Prin intermediul acestor servicii se fac practic niste radiografii subterane care evidentiaza eventualele acumulari de petrol si gaze. Petrom exploateaza in prezent circa 240 de zacaminte de petrol si gaze pe care lucreaza mai bine de 9.000 de sonde. Dincolo de lucrarile de explorare la mare adancime in Marea Neagra, proiect in care Petrom este implicat alaturi de gigantul american ExxonMobil, una dintre cele mai mari provocari pentru companie este redezvoltarea unor vechi zacaminte concomitent cu lucrarile de cercetare pe uscat in cautarea unor noi resurse. In prezent, Petrom are 9 proiecte de redezvoltare, in diverse stadii, in general bugetul pentru un astfel de proiect fiind cuprins intre 100 si 250 de milioane de euro. Fiecare proiect are o durata de 3-5 ani, informeaza Adevarul.
In ce valuta este bine sa tii banii anul viitor. Euro ar putea castiga si la anul teren in raport cu moneda locala. Depozitele in valuta par, asadar, mai avantajoase Criza politica a impins moneda nationala la minime istorice in raport cu cea europeana, in acest an. Spre final de an, leul a reusit insa sa isi revina, si sa recupereze pierderile inregistrate in ultimele sase luni. In ce moneda ar fi bine insa sa pastram banii anul viitor? In ultimele zile, leul a castigat nu mai putin de 1,2% in raport cu moneda europeana, dar motivul pentru care s-a intarit este unul de conjunctura. Concret, strainii au schimbat euro pentru lei, pentru a cumpara titluri de stat romanesti, care ofera unele din cele mai promitatoare profituri din regiune, scrie EVZ.
Eugen Sinca, BCR: „Creditele si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere sub 10%, in 2013”. Creditele cat si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%, in 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decat creditele datorita unui comportament prudent al populatiei, a declarat Eugen Sinca, analist sef BCR, relateaza Agerpres. „Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 – 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013”, a precizat Sinca. Valoarea creditelor acordate sectorului privat (populatie si firme) si guvernamental depasea, la finalul lunii octombrie 2012, 307,85 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,95%, fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie si cu 8,27% fata de volumul inregistrat in luna octombrie a anului precedent, potrivit datelor BNR, anunta Bursa.ro.
Iata noul sedan sportiv compact Mercedes CLA. Pe internet au aparut primele imagini neoficiale cu versiunea de serie a sedanului sportiv compact de la Mercedes, modelul CLA. Imparte, dupa cum se stie, platforma tehnica de la noua Clasa A, care va fi folosita, in viitorul apropiat, si de un SUV compact. Publicate in ajun de Craciun, pe un forum al fanilor Mercedes, imaginile par sa faca parte dintr-un set de fotografii oficiale de prezentare a noului model. Versiunea din aceste imagini (vezi galeria foto de mai jos) nu este varful de gama CLA 45 AMG, cum poate multi ar fi tentati sa creada vazand mai ales grila „diamant”, dar beneficiaza de pachetul exterior si interior AMG! Mercedes CLA va fi sedanul entry-level si isi va face debutul mondial, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, in cadrul Salonului de la Detroit, informeaza 24auto.ro.