Sari direct la conținut

Business Report: Ai castigat drepturi salariale impotriva statului? Mai asteapta cinci ani; "Prima Casa" devine "Noua Casa". Programul va permite doar cumpararea de locuinte noi; Apocalipsa preturilor: scumpirile de anul viitor; Anunt important pentru soferi. Revine taxa pe poluare

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

FP si SIF-urile vor putea include in activ companii in insolventa. Actiunile companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) sau al societatilor de investitii financiare (SIF), care se afla in insolventa sau reorganizare, vor putea fi incluse in activul net la valoarea stabilita de un evaluator independent, prin utilizarea unor metode conforme cu Standardele internationale de Evaluare, potrivit unor decizii ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana acum, aceste actiuni erau incluse in activul net cu valoarea zero. In cazul in care administratorii aleg o metoda de evaluare conforma cu standardele internationale, in calculul activului net urmeaza sa fie luate in considerare valorile mentionate in rapoartele evaluatorilor independenti. Ca urmare a masurii CNVM, Fondul Proprietatea va putea sa distribuie dividende anul viitor, in cazul in care activul net pe actiune al Fondului va depasi valoarea nominala de un leu, in urma includerii „Hidroelectrica” in calculul activului net, scrie Bursa.ro.

Anunt important pentru soferi. Revine taxa pe poluare. Odata cu inceputul noului an, soferii care isi vor cumpara masini mai vechi de sase ani vor fi obligati sa platesca taxa de poluare, suspendata anul trecut. Desi deputatii au trecut proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta legata de suspendarea unor dispozitii ale legii nr. 9/2012, surse Radio Romania au precizat ca in cadrul Ministerului Mediului s-a constituit un grup de lucru format din reprezentantii mai multor institutii, printre care Registrul Auto Roman si Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari ale Vehiculelor. Am incercat sa obtinem mai multe informatii de la reprezentantii acestora, dar de fiecare data au raspuns ca problema nu ii priveste. Soferii care vor sa stie cat vor plati au la dispozitie, pe pagina de internet a Administratiei fiscale, o aplicatie cu ajutorul carei isi pot calcula taxa de poluare, anunta Capital.ro.

6 ani de UE. Adio preţuri mici la benzină, energie şi gaze Şase ani de Uniunea Europeană trebuie priviţi prin prisma a două realităţi în energia românească. Prima dintre ele vizează statul român, un mastodont care s-a adâncit în conservatorism. După valul de privatizări din 2004-2005 (Petrom, distribuţiile de electricitate şi de gaze naturale), statul a acumulat câteva avertismente din partea Bruxelles-ului, transpuse în declanşarea unor proceduri de infringement din cauza nerespectării legislaţiei comunitare şi a întârziat mai bine de opt ani liberalizarea pieţelor de gaze şi energie. A doua realitate priveşte mediul privat, singurul investitor serios din sistem, scrie Income Magazine

Apocalipsa preturilor: scumpirile de anul viitor. Anul care vine aduce scumpiri la gaze, energie, tutun, combustibli, alcool din cauza majorarilor de tarife si cresterii accizelor. Calendarul scumpirilor va fi inaugurat in prima zi a anului de gazele naturale, urmate de la mijlocul anului de energie. Ambele au mai trecut printr-un rand de scumpiri, in septembrie. Cand vor avea de platit factura la gaze pentru ianuarie, romanii care si-au montat centrale termice vor scoate din buzunar opt procente in plus. Concret, o factura de 300 de lei va creste in ianuarie cu 24 lei. Iar pana la finalul anului se adauga inca un plus, de 2%, ceea ce inseamna ca, intr-un singur an, factura data ca exemplu va fi mai mare cu 30 de lei. Si asta nu e tot. De la jumatatea anului se scumpeste si curentul. Tariful creste cu 6% de la 1 iulie, ceea ce inseamna ca o factura de circa 100 de lei se va scumpi cu 6 lei. Urmeaza o alta majorare, cu 1-2%, deci inca 1-2 lei, din luna octombrie, ceea ce conduce scumpirea totala la circa 8 lei, intr-un an, informeaza EVZ.

Află care sunt promoţiile de Sărbători ale băncilor Fără doar şi poate, Crăciunul reprezintă cel mai fierbinte sezon de vânzări pentru retaileri, marcat de o creştere medie a volumului de cumpărături de 20-25%. În aceste condiţii, şi băncile “aruncă” pe piaţă o serie de promoţii, multe dintre acestea fiind prelungite şi în primele săptămâni din 2013, scrie Income Magazine

„Prima Casa” devine „Noua Casa”. Programul va permite doar cumpararea de locuinte noi. Guvernul Ponta II intentioneaza sa modifice, in intervalul 2013-2016, programul „Prima Casa” in „Noua Casa”, un proiect destinat achizitionarii doar de locuinte noi prin intermediul creditelor bancare garantate de stat. „Proiectul Prima Casa va fi transformat in proiectul Noua Casa, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi”, se arata in programul de guvernare al Cabinetului Ponta II, la capitolul IMM-urilor si mediul de afaceri, subsectiunea consolidarea instrumentelor de garantare si contragarantare pentru stimularea investitiilor in sectoarele strategice, inclusiv creditarea rurala. Acest proiect a fost gandit si de Guvernul Boc, in 2010, cand a propus schimbarea cadrului legal pentru a determina cumpararea de locuinte noi. In schimb, Consiliul Concurentei a atentionat ca o asemenea modificare ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei, scrie Adevarul.

Ai castigat drepturi salariale impotriva statului?Mai asteapta cinci ani! Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a decis marti plata esalonata, timp de 5 ani, a drepurilor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti ce vor deveni executorii in 2013. Hotararea se aplica salariatilor din institutiile publice, care nu mai pot executa silit angajatorul cum au libertatea sa faca „privatii”. Motivatia unei astfel de decizii pare sa fie echilibrul bugetar, decizii in justitie pe banda rulanta in favoarea unor categorii profesionale bugetare putand scoate deficitul din grafic. Practic, o „rostogolire” clasica.Ordonanta de Guvern a fost adoptata marti, potrivi Mediafax; o lege asemanatoare fusese votata in Camera Deputatilor in octombrie anul trecut (esalonarea hotararilor ce deveneau executorii in 2012), contestata de PSD la Curtea Constitutionala (contestatie respinsa insa), anunta Romania Libera.

Actiunea contestatarilor Aeroportului Brasov – Ghimbav a fost respinsa. Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri actiunea depusa de compania SCC Napoca SA impotriva Consiliului Judetean Brasov si a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor impotriva modului in care a fost adjudecata licitatia pentru proiectarea si construirea pistei Aeroportului International Brasov-Ghimbav. Compania SCC Napoca contestase atat experienta companiei castigatoare – Vectra SA, cat si suma cu care se castigase licitatia. Luna trecuta, autoritatile judetene au incheiat contractul privind atribuirea lucrarilor de proiectare si constructie a pistei cu compania Vectra Service, iar lucrarile de proiectare au inceput deja sa se deruleze, informeaza Bursa.ro.

Masina Anului 2013 – finalistele. Care model ii va succeda duo-ului Opel Ampera / Chevrolet Volt, castigatorul de anul trecut? Lista candidatelor la titlul Masina Anului 2013 in Europa s-a micsorat considerabil si nu mai contine acum decat 8 dintre modelele nominalizate initial. Iar deocamdata un singur lucru este cert: dupa doi ani de laureate inedite (Nissan Leaf electric in 2011, urmat anul trecut de hibridul Opel Ampera / Chevrolet Volt), de aceasta data castigatorul va fi un automobil cu propulsie clasica. Toate cele 8 modele finaliste se bazeaza pe motoare traditionale, termice. Astfel, pronosticurile par mai greu de facut decat de obicei, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro