Sari direct la conținut

Business report: Cum arata cel mai mare parc eolian din Europa. Este in Romania; Rovinieta prin SMS si internet, de saptamana viitoare; Penalitati pentru stat: firmele vor putea sanctiona institutiile daca intarzie plata facturilor

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Top 10 cei mai tari oameni de afaceri romani. Potrivit clasamentului realizat de portalul doingbusiness.ro si Ernst&Young, cele mai promitatoare afaceri romanesti apartin unor oameni de afaceri mai mult sau mai putin cunoscuti care activeaza in cele mai diverse domenii. Industria farmaceutica are cei mai multi reprezentanti. Astfel, cea mai competitiva companie privata romaneasca a fost desemnata SC Dedeman, controlata de fratii Paval, clasata pe locul 13, urmata de Interagro SA, clasata pe locul 22 si controlata de Ioan Niculae. Urmeaya apoi doi distribuitori farma, Farmexpert (din care insa Eugen Banciu mai detine doar 20%) si Polisano, controlata de Ilie Vonica. Interesant este faptul ca, oameni de afaceri mai putin cunoscuti, gen Alin Niculae, care a detine Oscar Downstream (distributie produse petroliere), potrivit Capital.

Rovinieta prin SMS si internet, de saptamana viitoare. Plata rovinietei se va putea face suplimentar si prin SMS sau pe un portal dedicat de internet. Se asteapta ca posibilitatea sa devina efectiva saptamana viitoare, dupa intrarea in vigoare a unui ordin al ministrului Transporturilor in acest sens. Potrivit unei propuneri de act legislativ aparuta pe site-ul de internet al ministerului si care modifica un ordin al ministrului Transporturilor din 2010, tariful de utilizare a drumurilor va putea fi achitat si prin plati facute pe un portal web dedicat si securizat sau prin serviciul de mesaje scurte – SMS, cu drept de acces la actualul sistem informatic de monitorizare si emitere a rovinietei. Intrarea in functiune a sistemului este asteptata pentru saptamana viitoare, scrie Romania libera.

Penalitati pentru stat: firmele vor putea sanctiona institutiile daca intarzie plata facturilor. Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale a fostadoptata la 16 februarie 2011 si are ca termen de aplicare in Romania data de 16 martie 2013. Pe scurt, statele membre garanteaza ca in tranzactiile comerciale in care debitorul este o autoritate publica termenul de plata nu va depasi 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii. Altfel, companiile vor putea penaliza autoritatile care intarzie. Statele membre se asigura, de asemenea, ca in tranzactiile comerciale in care debitorul este o autoritate publica creditorul este indreptatit ca, la expirarea termenului de 30 de zile, sa perceapa dobanda legala pentru efectuarea cu intarziere a platilor, fara a fi necesara o notificare prealabila, scrie Adevarul.ro

Parlamentul german a respins acordul fiscal dintre Elvetia si Germania. Camera superioara a parlamentului german (Bundestrat) a respins, ieri, acordul fiscal dintre Elvetia si Germania, opozitia de stanga, care detine majoritatea in aceasta camera, considerand ca textul este prea bland cu evazionistii, transmite AFP, preluata de Agerpres. Intelegerea cu Elvetia stabilea o cota de impunere cuprinsa intre 21% si 41% pentru depozitele constituite de cetatenii germani in Elvetia. Acordul mai prevedea ca autoritatile de la Berlin sa renunte la achizitia datelor furate referitoare la nemtii suspectati de evaziune fiscala, scrie Bursa.

Licitatiile pentru deszapezire s-au blocat pe autostrada Cernavoda-Constanta. De ce nu vrea nimeni un contract 1,6 milioane de euro. Soferii care vor dori sa circule in aceasta iarna pe autostrada Cernavoda-Constanta si pe centura orasului Constanta vor risca sa ramana blocati in zapada. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) nu a reusit sa incheie un contract pentru deszapezire pe cele doua segmente. La licitatia organizata nu a fost depusa nici o oferta, astfel ca reprezentantii CNADNR au trebuit sa recurga la o „procedura de urgenta” prevazuta de legislatie, adica incredintarea directa. Marin Dima, seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Constanta, a declarat pentru gandul ca, dupa trei incercari de a incredinta direct acest contract, nici o firma nu si-a exprimat interesul de a semna contractul pentru curatarea de zapada a celor doua tronsoane.

Oltchim era sa ramana fara inima. Cat mai rezista combinatul. Combinatul de la Valcea a scapat in prima faza de executarea silita, care l-ar fi lasat practic fara rafinarie Productia mai poate continua una-doua saptamani, cel mult, fara banii de la GuvernSursa: LIBERTATEA Incercarea companiei Polchem de a executa silit ieri Arpechim pentru o datorie de 7 milioane de euro nu a avut un succes. La licitatie nu s-a prezentat niciun cumparator, spre bucuria muncitorilor care au vrut sa-i agreseze pe executori. Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, la licitatie a fost scoasa sectia de piroliza, inima rafinariei Arpechim, fara de care combinatul nu ar avea aproape nicio sansa de privatizare, scrie EVZ.ro

Cum arata cel mai mare parc eolian din Europa. Este in Romania. CEZ a conectat astazi la retea ultima dintre cele 240 de turbine eoliane ale parcului eolian Fantanele-Cogealac din Romania. Capacitatea totala instalata este incepand de astazi de 600 MW, fiind cel mai mare parc continental din Europa.Parcul eolian este situat pe un lot de pamant unic intr-una dintre cele doua zone cu cel mai mare potential eolian din Europa, in regiunea Dobrogea, la 17 km de Marea Neagra. Fiecare dintre turbinele eoliene este inalta de 100 de metri si are un diametru al rotorului de 99 de metri, scrie Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro