GFK: Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,3% pana la 337 milioane euro in trimestrul trei din 2012/Vanzarile din telecom au inregistrat cea mai mare crestere
Vanzarile bunurilor de folosinta indelungata au insumat 337 milioane euro in trimestrul al treilea din acest an, in usoara scadere cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de GFK si prezentat vineri. Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata in perioada de referinta in domeniul telecomunicatiilor, unde valoarea vanzarilor de telefoane si smartphone-uri a crescut cu 12,3% pana la 53 de milioane de euro.
- „Datorita portofoliului variat de produse, segmentul de telefoane smartphone a reusit sa determine o crestere a valorii pietei de telecom. Desi piata este dominata de telefoanele ce incorporeaza sistemul de operare Android, s-a constat o crestere si pentru cele cu Windows Phone”, se arata in analiza GFK.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile au fost mai bune pentru sectoarele Telecom, Imprimante si Multifunctionale si Electronice. Piata de IT a fost relativ stabila, in timp ce sectorul Foto a inregistrat o scadere rapida fata de ratele de crestere din prima parte a anului. Electrocasnicele mici nu au performat prea bine (-7.0%), iar electrocasnicele mari au avut inca un trimestru dificil, scazand cu 9.9%.
In al treilea trimestru al acestui an, piata de IT a ramas pe un trend descrescator fata de aceeasi perioada a anului trecut. Inregistrand o valoare de 96 milioane de euro, valoarea vanzarilor din sectorul IT a fost cu 1.1% sub cea din trimestrul trei din 2011. Categoria de produse care a inregistrat cea mai mare scadere a fost cea a monitoarelor, urmata de calculatoarele desk computing si camerele web. Laptopurile au ramas inca sub valoarea din acelasi trimestru al anului 2011. Cresteri importante fata de trimestrul trei al anului trecut au inregistrat tastaturile si mausii. Vanzarile de tablete si-au continuat cresterea.
La nivelul primelor noua luni dni acest an, piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,6% pana la 929 de milioane de euro.
Studiul integral – in documentul atasat.