Sari direct la conținut

​VIDEO/FOTOGALERIE Maraton de programare in Bucuresti pentru aplicatii pe Windows 8: Cati bani pot castiga programatorii si la ce viseaza cel mai tanar roman cu o aplicatie in Windows Store

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

​​Peste 150 de tineri programatori romani de aplicatii au participat in acest sfarsit de saptamana la un marator de programare organizat de Microsoft pentru aplicatii pe noul sistem de operare Windows 8. Oficialii Microsoft Romania se asteapta sa atraga sute de aplicatii romanesti in Windows Store pana la sfarsitul anului 2013. Cel mai tanar dintre ei este un pusti din Suceava de numai 16 ani, care a publicat deja prima sa aplicatie in Windows Store. Vezi in articol cu ce aplicatii vin programatorii romani si ce venituri pot castiga din publicarea acestora.

In weekend-ul 9 -11 noiembrie, Microsoft a organizat in Bucuresti un hackathon (termenul desemneaza un maraton de programare si provine din imbinarea termenilor hacker si marathon) dedicat aplicatiilor pe Windows 8, cel mai nou sistem de operare lansat la sfarsitul lunii trecute. Evenimentul, numit Wowzapp 2012, a fost organizat simultan in peste 100 de locatii din peste 40 de tari, fiind asteptati mii de dezvoltatori de aplicatii.

VIDEO Oficialii Microsoft Romania, despre principalele facilitati oferite de platforma Windows 8 programatorilor de aplicatii si banii care pot fi castigati:

Cele mai importante declaratii:

Todi Pruteanu, directorul de comunicare al Microsoft Romania:

  • „Ecosistemul Windows – Windows Phone este unul dintre cele mai mari la nivel de livrari de noi device-uri si device-uri existente. Sunt 670 de milioane de licente de Windows 7 deja vandute, device-urile pe care Windows 7 ruleaza sunt gata pentru Windows 8 si este deci o mare oportunitate si o vedem, din ritmul accelerat de upgrade-uri, in a adresa in principal acea baza, nu mai vorbim de diversitatea de noi echipamente care urmeaza sa fie aduse in aceste saptamani in piata.
  • Am lucrat cu Zoli Herczeg care se ocupa de dezvoltatori in cloud. Si am incercat sa cuantificam cati bani in cash ajung in mana dezvoltatorilor romani sau prin resurse de training de perfectionare – circa 200.000 de dolari am investit in 2012 pentru a-i ajuta pe dezvoltatorii romani sa-si mute aplicatiile sau sa dezvolte de la zero aplicatii in cloud.

Petru Jucovschi, Tech. Evangelist la Microsoft Romania:

  • Pentru dezvoltatori, platforma Windows 8 este importanta din punct de vedere al diversitatii uneltelor oferite. Daca are cunoscut C# ca limbaj de proramare poate sa faca o plicatie pe Windows 8, daca a dezvoltat in web si stie HTML 5, CSS 3 si Java Script poate sa dezvolte aplicatii native pe Windows 8. Daca stie gaming, sa programeze jocuri tari cu Direct X pot dezvolta aplicatii pentru Windows 8.
  • Vom finaliza acest Wowzapp din care ne dorim a producem zeci de aplicatii – noi ne-am propus 40, probabil vor iesi si mai multe. Ca si target personal fiind respensabil de aceste aplicatii in Windows 8 si Windows Phone 8, este sa avem sute de aplicatii la sfarsitul lui 2013.
  • Ce castiguri pot avea programatorii care publica aplicatii in Windows Store: Din toti banii castigati se face un revenue share si 70% din acei bani merg catre dezvoltatori. Daca suma finala castigata depaseste 25.000 de dolari automat se trece pe modelul in care dezvoltatorul castiga 80% din veniturile castigate. Este important ca avem parteneri chiar in Romania, precum cei de la Netopia prin care permitem mecanismelor de plata externe sa poata fi integrate in aplicatii de Windows 8. Cu alte cuvinte nu limitam ca platile sa se faca doar prin Windows Store.

VIDEO Iulian Atanasoae, cel mai tanar programator roman cu o aplicatie in Windows Store:

Iulian are 16 ani si este elev in clasa a 11-a la Colegiul National Stefan cel Mare din Suceava, sectia matematica-informatica. Aplicatia sa, Social Brainz, este una educationala conceputa pentru a fi folosita de elevi si profesori pentru a impartasi continut educational in mod rapid.

Scurt interviu:

Reporter:Iulian, care este pe scurt povestea ta?

  • Iulian Atanasoae: De cand eram mic copil am avut un vis sa lucrez in IT iar compania flagship care m-a motivat sa aleg aceasta cariera a fost Microsoft din momentul in care am vazut wallpaper-ul cu windows 95 pe primul meu calculator. Am zis ca acolo vreau sa lucrez si de atunci incerc sa investesc in pasiunea mea pentru a dezvolta aplicatii, a face o reputatie in lumea tech si pentru a cunoaste cat mai multe persoane cu experienta. Pentru Windows 8 aceasta este prima aplicatie. Limbajul meu principal de programare este C#. Inca nu am dezvoltat aplicatii pentru alte platforme dar intentionez sa fac asta in viitor.

Reporter:Cat timp lucrezi, care este cheia succesului?

  • Iulian Atanasoae: Nu am un time frame in care lucrez. Pur si simplu imi vine o idee la o aplicatie sau pentru un feature pe care sa-l adaug la o aplicatie si pur si simplu ma documentez sa vad cum pot implementa acea facilitate. Nu lucrez un anumit numar de ore pe zi dar tot timpul sunt pe site-uri de tehnologie si bloguri.

Reporter:Cum ti-ai publicat aplicatia?

  • Iulian Atanasoae:Mi-am facut un cont de developer folosind programul DreamSpark – un program pentru elevi si studenti care functioneaza prin facultati si licee prin care facandu-ti un cont poti avea acces la mai multe instrumente de dezvoltare. Fiind cont de elev si student taxa de publicare este de 0 dolari, dar fara sa fii student sau elev taxa pentru a putea publica o aplicatie pe Windows Store este de 99 de dolari.

Reporter:Ce planuri ai pentru viitor? Ramai in tara sau pleci?

  • Iulian Atanasoae: Planurile de viitor sunt sa intru la o facultate de tehnologie de preferat Politehnica automatizari si calculatoare din Bucuresti sau in strainatate dar mai vedem pana atunci. Visul meu este sa lucrez in IT poate chiar la Microsoft in Redmond Washington.

VIDEO Un alt exemplu de aplicatie – Airplaines:

Airplanes a fost dezvoltata de Mircea, senior programator. Versiunea Airplanes pentru Windows 8 are peste 8.000 de download-uri.

VIDEO O alta aplicatie care in versiunea pentru Windows Phone a fost descarcata din martie si pana in prezent de 30.000 de ori:

Castigatorii maratonului de programare vor fi desemnati duminica 11 noiembrie si vor fi premiati cu Xbox-uri, device-uri cu Windows si Windows Phone si periferice hardware Microsoft.

UPDATEReprezentantii Microsoft Romania au anuntat marti, 13 noiembrie, ca in cadrul maratonului organizat weekend-ul trecut, echipele participante au produs peste 30 de aplicatii care in saptamanile urmatoare urmeaza a fi perfectionate si publicate in Windows Store;

Intre acestea, aplicatiile castigatorare sunt:

  • Help Finder – o aplicatie de tip in-app community in care userii pot decide sa ajute sau sa ceara ajutor. Ei pot avea profil, pot selecta tipul problemei si zona din tara unde este nevoie de ajutor. Echipa vrea sa urce in Windows Store aplicatia in maxim 2 saptamani si doreste sa initieze un network de asociatii si institutii care sa participe la rezolvarea problemelor.
  • Romanian Roads – aplicatia care arata starea actuala a drumurilor din Romania, drumuri blocate, circulatie ingreunata, etc. pe baza de agregare si afisare specifica. Developer-ul Timotei Dolean vrea sa lanseze versiunea 1.0 in maxim 2 saptamani in Windows Store si sa inceapa sa lucreze la urmatoarea versiune care va avea, in primul rand, integrare cu Bing Maps.
  • What’s Next – aplicatia care iti urmareste preferintele in materie de seriale, filme, muzica sau jocuri si iti genereaza notificari si sugestii despre ce urmeaza in toate aceste domenii, customizat pentru fiecare user. Echipa de developeri a realizat in cadrul hackathon-ului integrari de la zero cu API-uri prin care obtin informatii despre trend-urile in cinematografie, industria muzicala si lumea gaming-ului si pana la finalul anului isi propune sa lanseze aplicatia in Windows Store.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro