Business Report: Conducerea TISE vine in Romania pentru Oltchim; Cum isi face loc Romania pe "Drumul Matasii". Cum ar putea fi exploatata economic pozitia Romaniei; Salariile de nababi ale directorilor de la Nuclearelectrica
Conducerea TISE vine in Romania pentru Oltchim. Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a invitat conducerea TISE sa faca o vizita de lucru in Romania pentru a discuta despre posibilele investitii ale grupului rus in tara noastra, in special despre Oltchim, sustin surse ministeriale. Presedintele TISE a acceptat invitatia si o delegatie a grupului rus urmeaza sa aiba o intalnire cu autoritatile noas-tre chiar in aceasta luna, mai spun sursele noastre. TISE a depus, in primavara, o oferta neangajanta pentru privatizarea Olt-chim. In vara, dupa schimbarea Guvernului, metoda de privatizare a fost schimbata, renuntandu-se la conversia creantei AVAS. Licitatia castigata de Dan Diaconescu a esuat pentru ca jurnalistul nu a facut dovada celor 45 de milioane de euro oferite pentru preluarea pachetului majoritar al societatii valcene, scrie Bursa.ro.
Cel mai bine platit IT-ist din Romania. Valoarea totala a celor mai bine platiti angajati din industria IT in 2011 a fost de peste 15 milioane de lei, conform informatiilor comunicate de ANAF in exclusivitate pentru Capital. Cel mai mare salariu din domeniul IT in 2011 a fost de aproape 2,3 milioane de lei, ceea ce inseamna ca cel mai bine platit IT-ist din Romania a avut anul trecut un salariu de 190.000 de lei, echivalentul a aproximativ 45.000 de euro pe luna, la un curs de 4,3 lei pentru un euro. Cam cat castiga un CEO de multinationala. Din cei 10 angajati prezenti in topul celo mai mari salarii din IT, 9 au castigat peste un milion de lei anul trecut, iar ultimul a avut putin sub acest prag, mai precis 957.000 de lei. Conform datelor ANAF, 8 dintre acestia au activat in Bucuresti, unul in Ilfov (aproximativ un milion de lei) si unul in judetul Timis (1,4 milioane de lei), anunta Capital.ro.
Inflatia 2012-2013. Mix dificil: descurajarea speculatiilor si incurajarea investitiilor. Inflatia anuala va ramane in jurul pragului de 5% pana la inceputul trimestrul al doilea din 2013, conform estimarilor BNR prezentate la Raportul asupra inflatiei de miercuri. Urmare a acestui fapt, inflatia medie anuala ( utilizata ca reper pentru indeplinirea criteriilor de la Maastricht) va reveni treptat de la valoarea minima record de 2,8%, atinsa in lunile iulie-august, spre 4%. Dupa ce inflatia anuala a urcat la 5,33% in luna septembrie, noua estimare a BNR pentru finalul acestui an a crescut semnificativ de la 3,2% la 5,1%, fiind greu de presupus ca in ultimele trei luni ale acestui an se va reusi o recuperare mai mare de 0,2% la nivelul cresterii preturilor prin performante mai bune in octombrie, noiembrie si decembrie 2012 fata de octombrie, noiembrie si decembrie 2011, informeaza Cursdeguvernare.ro.
7 decizii pentru a opri secătuirea resurselor energetice ale României România poate rezista fără gaze din Rusia cel mult o iarnă şi, eventual, anul următor. Dacă se sistează importurile de ţiţei, mai mult de jumătate din cantitatea de carburanţi dispare de pe piaţă. Energia convenţională, în special cea termo, se bazează în mare parte pe centrale învechite şi care au mari probleme de mediu, iar lipsa strategiilor din sectorul energetic îngreunează în viitor producţia de curent, scrie Income Magazine
Salariile de nababi ale directorilor de la Nuclearelectrica. Cativa dintre angajatii companiilor unde statul este actionar unic sau majoritar nu au cunoscut efectele crizei ci, din contra, au avut venituri mai mari decat in anii precedenti. Leafa lunara ajunge si la 6.600 de euro. Ionel Bucur, directorul general al Centralei de la Cernavoda si membru in conducerea Nuclearelectrica, a castigat anul trecut de 5 (cinci) ori mai multi bani decat presedintele tarii, Traian Basescu. Omul cu cea mai importanta functie in stat a fost remunerat, in 2011, cu 70.374 de lei, adica 15.638 de lei, ceea ce inseamna 1.300 de euro lunar. Lui Ionel Bucur i-au fost virati in conturi 334.099 de lei, din salarii si prime. Asta inseamna in jur de 79.000 de euro, adica aproape 6.600 de euro lunar, scrie EVZ.
Cum isi face loc Romania pe „Drumul Matasii”. Cum ar putea fi exploatata economic pozitia Romaniei. Pozitia tarii noastre la granita dintre Occident si Rasarit nu a fost exploatata economic pana in prezent. Oamenii de afaceri si politicienii cauta solutii comune in acest sens la Bucharest Forum In cadrul Bucharest Forum, un eveniment desfasurat in perioada 8-9 noiembrie la Palatul Parlamentului din Capitala, au participat aproximativ 500 de oameni de afaceri si manageri de top din Romania si din strainatate. Forumul, care se vrea un Davos de Bucuresti, a avut ca scop principal definirea unui pact de repornire a economiei autohtone si trasarea unei strategii prin care Romania sa profite de pozitia ei de stat granita intre Orient si Occident. Temele nu sunt noi, la fel cum incercarea mediului de afaceri de a influenta deciziile politicului pentru repornirea economiei este una tocita, anunta Adevarul.
Mario Draghi, BCE: Perspectivele economiei europene se inrautatesc. Perspectivele economiei zonei euro se inrautatesc, potrivit afirmatiilor presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care arata ca institutia pe care o conduce este pregatita sa activeze programul de achizitii a obligatiunilor de pe piata secundara, daca guvernele indeplinesc conditiile necesare. „Suntem gata sa realizam tranzactii potrivit programului Out-right Monetary Transactions, care va ajuta evitarea scenariilor extreme”, a declarat Draghi ieri, la Frankfurt, dupa ce BCE a decis sa mentina dobanda de referinta la minimul istoric de 0,75%. Pana in prezent, nicio tara nu a cerut activarea programului. Oficialul BCE a mai atras atentia ca se mentin riscurile de decelerare a economiei europene, dar presiunile inflationiste ar trebui sa fie, in continuare, moderate. Conform presedintelui BCE, banca va lua in calcul slabirea economiei la momentul la care va lansa noile previziuni privind mersul acesteia in 2012 si 2013, informeaza Bursa.ro.
A treia versiune Dacia Dokker – Stepway. Neasteptata versiune crossover a noului Dokker a fost dezaluita zilele trecute, in cadrul Salonului Auto de la Istanbul. Este a doua declinare crossover din gama Dacia, dupa Sandero Stepway, dar si a treia versiune constructiva Dokker, dupa cea de persoane si Van (de marfa). Dokker Stepway completeaza ofensiva de noutati Dacia din acest an, deschisa de Lodgy, Dokker si Dokker Van si completata de noile Logan, Sandero si Sandero Stepway. De la acesta din urma, Dokker Stepway imprumuta reteta de succes: garda la sol marita, un kit exterior tipic de crossover si dotari suplimentare la interior, inclusiv noul sistem MediaNav. Deocamdata comercializarea a fost confirmata oficial doar pentru Turcia, insa este de asteptat ca noua versiune sa fie disponibila pe toate pietele europene. Pentru moment nu au fost furnizate informatii referitoare la pret, dar cu siguranta versiunea Stepway va fi mai scumpa decat actualul varf de gama de la Dokker, scrie 24auto.ro.