Sari direct la conținut

Business Report: O institutie din Romania ofera salarii de 6.000 euro. Vezi cate locuri sunt disponibile si care sunt conditiile de angajare; Tender: Explorarea gazelor de sist este o falsa problema; Document: Aproape 4.000 de bancheri au fost dati afara

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Umbra lui Ioan Niculae la Oltchim. Premierul Victor Ponta a comentat, ieri, privatizarea Oltchim, apreciind ca situatia combinatului nu este una fericita, deoarece o oferta este „exotica” (cel mai probabil s-a referit la Dan Diaconescu), iar cei de la Chimcomplex sunt „prea mici” in comparatie cu Oltchim. Dupa declaratia lui Ponta, grupul SCR, controlat de Stefan Vuza, a anuntat ca in oferta facuta pentru Oltchim prin intermediul Aisa Invest si Chimcomplex, sunt implicate si alte grupuri industriale din tara noas-tra. „Acestea vor fi angrenate in proiectul Oltchim, inclusiv pana la nivelul productiei de etilena, cum este cazul Grupului InterAgro”, arata comunicatul SCR. „Din motive de strategie, informatiile despre consortiul firmelor din industria romana care sustin proiectul Oltchim al Grupului SCR, ce vizeaza functionarea acestuia in parametri optimi (prin crearea de locuri de munca si prin asigurarea unui echilibru economic necesar industriei chimice), au fost confidentiale, insa, astazi (n.r. ieri), putem face publice o parte din acestea”, mai arata grupul controlat de Stefan Vuza, scrie Bursa.ro.

Document: Aproape 4.000 de bancheri au fost dati afara. Banca Nationala a Romaniei a lansat ieri editia din acest an a Raportului asupra stabilitatii financiare, unde face o radiografie foarte precisa si completa asupra sistemului bancar romanesc actual. In sistemul bancar romanesc activeaza 40 de banci, dintre care: 26 cu capital majoritar privat strain, 4 cu capital majoritar privat autohton, 2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 8 sucursale ale bancilor straine; acestora li se adauga si o organizatie cooperatista de credit. In ceea ce priveste cota de piata, grupa bancilor cu capital romanesc a surclasat-o pe cea a bancilor cu capital grecesc, ocupand locul secund dupa grupa bancilor cu capital austriac. Cota de piata din punct de vedere al activelor a bancilor cu capital majoritar strain a continuat trendul descendent din 2011, atingand valoarea de 81,2 la suta la finele primului semestru din 2012. Reducerea cotei de piata s-a datorat, in principal, vanzarilor de active imobilizate si neperformante in contextul restructurarilor bilantiere, anunta Capital.ro.

Rusia da peste cap piata de diamante. Au fost descoperite rezerve de mii de miliarde de carate. Rusia a facut public faptul ca a fost descoperit un zacamant urias de diamante, care ascunde cateva mii de miliarde de carate, suficiente pentru a asigura „consumul” global timp de 3.000 de ani de-acum incolo. Descoperirea nu este insa recenta, ci dateaza din anul 1970, iar zacamantul este situat in regiunea cunsocuta sb denumirea de Popigai Astroblem, din estul Siberiei. In acelasi loc exista un crater cu un diametru de 62 de mile, format in urma unei presupuse caderi a unui astroid, care ar fi lovit Pamantul in urma cu 35 de milioane de ani, scrie Income Magazin

Tender: Explorarea gazelor de sist este o falsa problema. Actualele contracte de concesionare a unor perimetre pentru explorarea zacamintelor de gaze de sist nu pot fi periculoase pentru mediu. Faza de exploatare, de extractie, prin fracturare hidraulica pe scara larga ar putea fi nociva pentru mediu. Ovidiu Tender a declarat la The Money Channel ca este facuta o confuzie, iar moratoriul pentru explorare nu are sens. „Mi se pare aberant ca statul sa nu fie interesat de explorarea resurselor de care dispune in subsol. De ani de zile nu se mai aloca de loc fonduri pentru prospectiuni. In acelasi timp, statul concesioneaza perimetre despre care ar fi trebuit sa aiba date privind probabilitatea de a detine resurse energetice. Banii ar fi recuperati din redeventele si taxele pe care companiile private le vor plati” considera Ovidiu Tender, proprietarul companiei Prospectiuni SA, informeaza Money.ro.

Goana dupa hrana – ultima criza mondiala. Imaginati-va ca o paine ar costa 10 lei, un kilogram de carne de pui 50 de lei si un kilogram de morcovi 30 de lei. Asta in timp ce veniturile populatiei raman aceleasi. O criza a alimentelor in anul 2012 nu va fi la fel ca foametea din 1946, cand romanii erau nevoiti sa manance papura sau coaja de copac, ci va insemna scumpirea constanta a produselor alimentare pana la preturi prohibitive. Aceasta este „foametea” secolului 21. Noua criza mondiala, pe care omenirea ar putea-o traversa in anii ce vin, pe masura ce seceta pune stapanire pe agricultura lumii, noteaza Income Magazine

O institutie din Romania ofera salarii de 6.000 euro. Vezi cate locuri sunt disponibile si care sunt conditiile de angajare. Romania va intra in circuitul stiintific international prin construirea unui laser de mare putere finantat cu milioane de euro de catre Comisia Europeana. La acest proiect vor fi angajti cercetatori din intreaga lume selctati pe baza unui concurs international. Comisia Europeana a aprobat finantarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a constructiei in Romania, pe platforma de la Magurele, langa Bucuresti, a laserului si laboratoarelor proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP”. Acest proiect implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda, scrie Romania Libera.

Seceta ne ia carnea de la gura. Lipsa ploilor a lasat fara furaje crescatorii de animale, nevoiti sa creasca pretul carnii. La raft, consumatorii se uita mai mult in gol Crescatorii de animale spun ca „materia prima”, furajele, care reprezinta circa 60% din costul carnii, s-a scumpit exagerat. Peste cresterile de pret de zece procente pe care am fost nevoiti sa le suportam in ultima luna putem vedea majorari suplimentare spre final de an. Specialistii estimeaza ca vom scoate cu 5-10% mai mult din buzunar pentru carnea de pui si porc, in iarna. Carnea de vita este singura care rezista la scumpiri. Cauza majorarilor este binecunoscuta. Seceta a scazut dramatic productia de cereale, iar preturile cresc. Daca porumbul si graul se vand in general cu peste 1 leu kilogramul, la furaje, pretul a sarit de 740 de dolari/tona. Afectati sunt consumatorii, care platesc mai mult pe carne, anunta EVZ.

Morgan Stanley: „Economia globala, in zona crepusculara”. Economia mondiala aluneca intr-o „zona crepusculara”, fiind prinsa intre expansiunea din unele regiuni si recesiunea care a revenit in alte zone, potrivit Morgan Stanley, informeaza Bloomberg. Banca americana arata ca problemele economice actuale forteaza bancile centrale sa revina in prim-plan. Saptamana trecuta, Federal Reserve a decis sa lanseze o noua runda de „relaxare cantitativa”, dupa ce Banca Centrala Europeana a convenit, la inceputul lunii, sa faca, in anumite conditii, achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor puternic indatorate. Dar, conform analistilor, desi masurile anuntate au adus cresteri importante pe pietele actiunilor, adevaratul test consta in capacitatea aces-tor masuri de a impulsiona economia globala, informeaza Bursa.ro.

Un SUV Alfa Romeo, in 2013? In 2003, Alfa Romeo a prezentat conceptul Kamal, ce parea sa prefigureze un SUV care, din pacate, n-a mai intrat in productia de serie nici pana astazi! Acum, aparitia unor imagini spion cu un exemplar modificat Alfa Giulietta a reaprins imaginatia fanilor, insa deocamdata nu se stie nimic oficial. Avand in vedere colaborarea cu americanii de la Chrysler, zvonurile dau acum ca certa aparitia unui SUV Alfa, pe platforma Jeep. Se pare ca viitorul SUV Alfa Romeo va fi dezvoltat pe tehnica de la Jeep Cherokee. Ar urma sa dispuna standard de doua roti motrice si doar optional de tractiune integrala. Ca marime, se va situa aproape de BMW X1 si Audi Q3, masurand 4,5 m lungime. Daca zvonurile se vor confirma, prima aparitie oficiala a acestui SUV italo-american se va consuma la inceputul anului viitor, la Salonul Auto de la Detroit. Doua luni mai tarziu, in martie, ar urma sa isi faca debutul si in Europa, cu ocazia Salonului de la Geneva. La exact un deceniu dupa prezentarea conceptului Kamal, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro