Sari direct la conținut

Cum a ajuns Politia ca de circa doua luni sa nu mai poata verifica in sistemul IT national daca o amprenta apartine unui infractor

HotNews.ro
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale, Foto: Institutul de Criminalistica
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale, Foto: Institutul de Criminalistica

De circa doua luni, Politia nu mai poate face verificarea amprentelor in baza de date nationala prin sistemul informatic AFIS 2000, dar nu au existat pierderi de informatii si activitatea politiei nu este blocata sau suspendata pentru ca se pot face verificari de persoane in dosarele penale, este adevarat intr-o varianta manuala, a declarat pentru HotNews.ro seful Institutului de Criminalistica din IGPR, Gabriel Tiru. Nefunctionarea sistemului, spune acesta, a fost cauzata mai intai de o defectiune a sistemului de alimentare de sustinere energetica a sistemului (UPS) care s-a ars, iar apoi a unei probleme de soft pentru care au fost contactati specialistii producatorului softului. Sistemul, fabricat in SUA de concernul Motorola – Printrak, a fost initial introdus in Romania in anul 1996, iar ulterior a fost modernizat si a devenit operational la nivel national in cursul lunii iulie 2007.

  • „Aceasta defectiune se poate intampla la orice sistem IT nu a afectat continutul bazei de date, nu s-au pierdut informatii, iar verificarile si identificarile de persoane se pot face in cercurile de suspecti in dosare foarte bine. Intr-adevar nefunctionarea sistemului incetineste din activitate, dar nu inseamna ca activitatea Politiei Romane este blocata sau suspendata. Deci se pot face verificari de persoane in dosarele penale, este adevarat intr-o varianta manuala. La fel si imaginile care sunt suspecte pot fi comparate. Sistemul AFIS nu face decat sa compare urmele existente la fata locului cu persoanele suspecte sau condamnate din baza de date”, a precizat pentru HotNews.ro Gabriel Tiru, seful Institutului de Criminalistica din IGPR.

Ce s-a intamplat mai exact si ce masuri s-a luat pana acum?

  • „La Sistemul AFIS 2000 s-au suprapus doua defectiuni: mai intai s-a defectat sistemul de alimentare de sustinere energetica a acestuia care este de tip UPS. Acesta s-a ars. Un nou astfel de sistem a fost deja achizitionat si urmeaza sa fie inlocuit in perioada imediat urmatoare. In paralel cu asta s-a suprapus o defectiune in cadrul softului si suntem in contact cu firma producatoare pentru remedierea acestei situatii”, a spus Tiru.

Acesta nu a dorit sa precizeze numele producatorului.

  • „Softul sistemului AFIS este un soft proprietar si poate fi remediat numai de firma producatoare. Suntem in contact cu specialistii dansilor pt remedierea acestei situatii. Avem fondurile financiare necesare pentru repararea sistemului AFIS”, a mai spus chestorul de politie.

Conform datelor de pe site-ul Politiei Romane, Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale (AFIS 2000) a fost implementat de catre Politia Romana inca din anul 1996. Ulterior a fost modernizat, iar noul sistem AFIS PRINTRAK BIS (Printrak Biometric Identification System), care este fabricat in S.U.A. de concernul Motorola – Printrak a devenit operational la nivel national in cursul lunii iulie 2007.

Cand se va remedia problema de soft a AFIS?

  • „Daca ar tine de proprii nostri specialisti as putea sa va spun ceva. Pot sa va spun ca se lucreaza, suntem direct interesati dar este o chestiune care tine de specialistii firmei nu de noi. Si atunci imi este greu sa va spun o data”, a declarat Gabriel Tiru.

Politia nu mai poate accesa temporar nici sistemul de recunoastere faciala Imagetrak

Sistemul Imagetrak

Sistemul Imagetrak

Foto: Institutul de Criminalistica

Defectiunile nu se opresc aici. Politistii nu pot folosi temporar nici sistemul de recunoastere faciala Imagetrak. Acesta este un sistem integrat care stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor.

Motivul? Si acest sistem era gestionat de acelasi sistem de alimentare de sustinere energetica (UPS) care s-a ars.

  • Sistemul Imagetrak nu are nici o problema de soft, numai ca si Imagetrak si AFIS au fost gestionate de acelasi UPS. Image este oprit la ora de fata doar ca protectie”, a mai precizat seful Institutului de Criminalistica din IGPR.

Ministrul de Interne Mircea Dusa, a declarat joi, citat de Mediafax, ca sistemele de comparare a datelor Politiei nu aveau asigurata mentenanta, intrucat contractele erau expirate, iar la rectificare s-au alocat bani pentru aceste servicii si vineri vor fi negocieri pentru incheierea contractelor.

Seful Institutului de Criminalistica din IGPR nu a dorit sa comenteze aceste declaratii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro