Sari direct la conținut

Business Report: Cat mai valoreaza Romania? Criza de la noi? 40% realitate, 60% incompetenta; Investitiile imobiliare straine s-au injumatatit; Avocat: "Taxa de poluarea este nelegala. Toate persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman"; Declaratia socanta a profetului crizei economice

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Statul poate vinde active care sunt evaluate undeva la 4,7 miliarde de euro, adică echivalentul a 3,5% din PIB. Pe tarabă sunt expuse în principal pachete minoritare la companii din energie şi transport, dar şi portofolii majoritare din societăţi precum Oltchim sau Tarom. România este nevoită să vândă pentru că aşa a indicat FMI şi pentru că se agaţă inutil de câteva procente din zeci de companii. Cele mai valoroase deţineri sunt la Petrom, Romtelecom, Rompetrol, Hidroelectrica şi Romgaz. Succesul procesului de privatizare ţine însă de capacitatea autorităţilor de a convinge investitorii grei din întreaga lume că undeva în Europa există o ţară care mai are câte ceva de oferit. În ultimii ani, însă, lobby-ul nu a dat roade şi excepţiile se pot număra pe degete.

Income Magazine

Investitiile imobiliare straine s-au injumatatit. Investitorii imobiliari straini au adus 86 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le detin in tara noastra, in primele sase luni ale anului in curs, putin peste jumatate din suma injectata in perioada similara a anului trecut, de 150 milioane de euro, potrivit datelor ONRC. O suma de acest gen trebuie privita din perspectiva mai multor ani, ne-a spus dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, care a precizat: „Daca ne uitam atent, vom observa ca investitiile sunt mai mult pe segmentul comercial. Foarte mult conteaza si dimensiunile obiectivului pe care investitorul intentioneaza sa-l realizeze si, din acest punct de vedere, investitorii pot fi numarati pe degete”. Domnia sa ne-a precizat ca, in conditiile in care Europa (companiile imobiliare care au investit la noi fiind, in mare parte, din UE) se afla intr-o situatie economico-financiara destul de fragila, „aversiunea fata de risc inregistrata de investitori intr-o perioada ca aceasta isi spune cuvantul”, scrie Bursa.ro.

Criza in Romania? 40% realitate, 60% incompetenta. Interviu cu Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori SA. Valer Blidar este unul dintre putinii industriasi romani. Este adeptul muncii „24 ore din 24”, iar esecurile il ambitioneaza si mai mult. A incercat sa diversifice pietele de desfacere externe (traditionale) astfel incat nici unul dintre angajatii sai sa nu-si piarda locul de munca. Este optimist si crede ca, intr-un final, nu vom mai fi considerati saracii Europei Domnule Blidar, aveti o prezenta constanta in topurile oamenilor de afaceri, patronati un grup important de firme, de curand ati castigat un contract important in afara prin Astra Vagoane Calatori, pare ca efectele crizei se simt mai putin la dumneavoastra. Starea companiilor pe care le conduc nu este extraordinara, dar hai sa spunem ca „plutim”. La capitolul vesti proaste pot mentiona evenimentele de anul trecut din nordul Africii, unde noi aveam doua piete traditionale – Egipt si Libia -, dar si contractul cu Iranul care, de asemenea, schioapata pentru ca situatia politica de acolo a dus la o serie de embargouri, multe autoimpuse de state din vestul Europei. Integral in Finantistii.ro.

Avocat: „Taxa de poluarea este nelegala. Toate persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman”. Desi de la momentul introducerii ei si pana in prezent a suferit modificari in ceea ce priveste denumirea si modalitatea de reglementare, taxa auto a fost si continua sa ramana o taxa care contravine dispozitiilor comunitare, apreciaza, pentru Capital, Carmen Diaconu, avocat la Olteanu si Asociatii Taxa auto, in forma in care ea exista in Romania, contravine dispozitiilor comunitatii europene si poate fi, prin urmare, contestata de persoanele care au fost nevoite sa o plateasca. Aceasta este concluzia pe care o trage, pentru Capital, Carmen Diaconu, avocat la Olteanu si Asociatii. Afirmatia este bazata nu doar pe interpretari ale legii ci si pe jurisprudenta europeana si locala. Exista deja mai multe cazuri in care persoane care au achitat taxa auto s-au indreptat impotriva statului si au castigat recuperandu-si astfel banii platiti, informeaza Capital.ro.

Guvernul impune un nou sistem de taxare pentru firme si PFA la Registrul Comertului. Guvernul va introduce un nou sistem de calcul al taxelor pentru operatiunile cerute de firme si persoane fizice autorizate la Registrul Comertului si va stabili tarife fixe pentru aceste servicii, complet diferit fata de sistemul actual. Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare. Guvernul mizeaza pe venituri suplimentare anuale de peste 100 milioane de lei. Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca in prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, inregistrarile in registrul comertului si incasarile aferente realizate anul trecut, scrie Money.ro.

Declaratia socanta a profetului crizei economice. Economistul american Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economica din 2008, a declarat, pentru cotidianul economic rus RBK Daily, ca euro va mai „trai” aproximativ 6 ani, potrivit realitatea.net. Comentand deciziile adoptate la ultimul summit UE de liderii tarilor membre, Roubini crede ca respectivele hotarari „nu inseamna mai nimic, doar ca Europa si-a cumparat un ragaz de timp. Intr-o prima faza, bursele vor creste, dar aceasta perioada de acalmie nu va dura la nesfarsit. Ne indreptam spre un moment critic”, crede expertul american, potrivit incomemagazine.ro In opinia lui, „devine tot mai clar ca actualele abordari vor conduce la dezechilibru. Germania spera ca Italia si Spania vor depasi dificultatile, iar Grecia va ramane in zona euro. Dar situatia Italiei si a Spaniei se agraveaza, iar piata este convinsa ca fie se va crea o alianta bugetara si bancara, fie moneda unica va dispare”, anunta Romania Libera.

Presedintele BCE, investigat pentru conflict de interese. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este anchetat de autoritatea interna de supraveghere a UE, in urma unei sesizari potrivit careia oficialul institutiei s-ar afla in conflict de interese, din cauza apartenentei la G30, un club al bancherilor de top. Plangerea impotriva lui Draghi a fost depusa in luna iunie, de Corporate Europe Observatory (CEO), o organizatie din Bruxelles care promoveaza transparenta. „Am primit o plangere si am trimis o scrisoare la BCE. Acum asteptam un raspuns”, a declarat Gundi Gadesmann, purtator de cuvant al ombudsmanului UE, Nikiforos Diamandouros, adaugand ca BCE are timp pana la sfarsitul lunii octombrie ca sa ofere un raspuns. BCE a confirmat primirea scrisorii si a anuntat ca va raspunde in termenul care i-a fost acordat, insa a res-pins afirmatia ca apartenenta la G30 contravine codului etic al institutiei. CEO a criticat apartenenta lui Draghi la un grup de lobby bancar, al carui obiectiv declarat este sa influenteze dezbaterea privind reglementarea acestui domeniu, informeaza Bursa.ro.

Peugeot 208, premiat pentru interfata touch screen. Interfata touch screen a modelului Peugeot 208 a primit titlul de Comfort Innovation of the Year din partea unui juriu international format din jurnalisti auto. Premiul a fost acordat la Stuttgart, cu prilejul expozitiei Automotive Interiors Expo. Modelul 208 s-a bucurat de recunoastere, primind titlul gratie noilor functii oferite de ecranul tactil de 7 inch. Standard incepand cu al doilea nivel de echipare (Active), interfata unica grupeaza functii care inainte erau separate: radio, muzica, navigatie, setari vehicul (cum este cazul celor pentru lumina ambientala, stergatorul spate conectat la marsarier), scrie 24auto.ro.

Roubini: Euro va mai exista inca 6 luni. Intr-un interviu acordat cotidianul economic rus RBK Daily, renumitul economist american Nouriel Roubini, cel care a prevazut criza mondiala din 2008, prognozeaza prabusirea zonei euro si explica de ce Germania poarta o mare parte din reponsabilitatea pentru criza datoriilor din Europa .

Income Magazine

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro