Ministerul Comunicatiilor intentioneaza sa lanseze pana la sfarsitul acestei luni doua licitatii publice pentru deblocarea celor 84 de milioane de euro pentru internet in zonele sarace din tara
Ministerul Comunicatiilor intentioneaza sa lanseze pana la sfarsitul acestei luni doua licitatii publice pentru deblocarea unor fonduri UE in valoare de 84 de milioane de euro, destinate infrastructurii de internet in zonele sarace din tara unde populatia nu are nici o posibilitate de acces la internet (zone albe), au declarat pentru HotNews.ro oficialii ministerului. Din 2007, aceste fonduri UE zac nefolosite de Romania. Mai mult, pentru ca in vara anului 2010, ministerul condus de Gabriel Sandu (PDL) a incercat sa transfere aceste fonduri catre controversatul proiect eRomania, Comisia Europeana a blocat alocarea acestor bani pana la aparitia unui proiect coerent, sub asistenta UE.
- „Echipa Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatilor face demersuri de revigorare a proiectelor prioritare ale domeniului in care activeaza. In ceea ce priveste proiectul de broadband, ne aflam in prezent in faza de lansare a procedurilor de achizitie publica necesare elaborarii studiului de fezabilitate si a contractarii consultantei pentru managementul de proiect. Ambele masuri sunt obligatorii in procesul de completare a documentatiei de proiect si inaintarea cererii de finantare la Comisia Europeana. Avem in intentie ca pana la sfarsitul acestei luni sa fie ridicate pe SEAP”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI).
Potrivit acestora, decizia asupra modului de folosire a celor 84 milioane euro a fost luata in sedinta de Guvern din 5 octombrie 2011, pe baza unui memorandum. Acesta stabileste faptul ca fondurile structurale alocate vor fi utilizate pentru realizarea retelelor de distributie (backhaul) in zonele albe.
Detalii suplimentare privind modelul de implementare a acestui proiect.
Oficialii MCSI sustin ca prima licitatie vizeaza selectarea consultantului care va elabora studiul de fezabilitate, iar cealalta este pentru selectarea unui consultant care va asigura managementul de proiect la nivelul MCSI in calitate de aplicant-beneficiar. Un posibil calendar este prezentat in continuare:
- Finalizare SF (studiu de fezabilitate) – martie 2013
- Transmitere notificare la CE – aprilie-mai 2013
- Transmitere DG Comp pentru analiza ajutor de stat – februarie 2013
- Derulare licitatie majora selectare operatori – iunie-noiembrie 2013
- Obtinerea aprobarii de la CE – noiembrie 2013
- Semnarea contractelor cu operatorii selectati – decembrie 2013
- Implementarea proiectului (proiectare-executie) – ian 2014 – dec 2015
HotNews.ro a scris in premiera despre blocarea acestor fonduri de catre Comisia Europeana, in luna ianuarie din 2011, in urma unui interviu cu actualul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme. Acesta anunta la acel moment crearea unui grup de lucru interministerial care lucreaza la un proiect pe acest domeniu. Era vorba de o echipa a carei compenenta era ceruta de Comisia Europeana si care beneficia de asistenta de la experti europeni.
In luna martie din 2011, Eduard Lovin, consilier al Ministrului Vreme anunta finalizarea acestui proiect, in care operatorii ar fi participat prin cofinantare dar ar fi ramas proprietarii noii retele de distributie de broadband create.
O infrastructura de internet de banda larga, care ar fi acoperit 3648 de localitati din Romania, unde locuiesc in prezent circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet,
- „Ratiunea pentru care am ales acest model in care ne adresam catre operatori indiferent ca sunt privati sau de stat, o reprezinta faptul ca avem posibilitatea dublarii acestor fonduri de 84 de milioane de euro atrasi de la Comisia Europeana care sa duca la extinderea infrastructurii de internet in Romania, prin cofinantarea operatorilor”, preciza la acel moment Eduar Lovin.
Doua luni mai tarziu, mai multe surse guvernamentale si de la operatori au precizat pentru HotNews.ro ca acest proiect ar fi blocat de STS, care vrea ca aceasta retea sa ramana in proprietatea statului.