VIDEO Guvernul Chinei a decis sa aloce 10 miliarde de dolari in proiecte in Europa Centrala si de Est/In Romania se pun bazele crearii unui parc industrial-tehnologic, langa Bucuresti
Premierul chinez si sefii de guvern ai celor 16 state din Europa Centrala si de Est au avut o intalnire in luna aprilie din acest an la Varsovia, in cadrul careia partea chineza a propus un pachet de 12 masuri menite sa intensifice colaborarea economico-sociala cu tarile din aceasta regiune, a declarat joi Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze in Romania. Una dintre masuri vizeaza alocarea a 10 miliarde de dolari in proiecte in aceasta zona, prin credite preferentiale. referitor la Romania, oficialul chinez a anuntat ca se pun bazele crearii unui parc tehnico-agricol, langa Bucuresti.
- „Nu demult, s-a tinut cea de-a doua editie a seminarului tehnic-stiintific dintre China si Romania in cursul caruia a fost dezbatuta posibilitatea de a se infiinta un parc tehnico-stiintific in Romania. Ieri (n.a 4 iulie) Academia de Stiinte Agricole din China impreuna cu Universitatea Agricola Bucuresti au semnat un acord de intentie privind infiintarea parcului tehhnico-stiintific-agricol. Sunt convinsa ca odata cu infiintarea acestui parc, vor veni cat mai multe firme chinezesti sa-si dezvolte afacerile in Romania”, a declarat joi, Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze in Romania, referindu-se la posibilele proiecte chineze in Romania.
Oficialul chinez a dat si un exemplu de colaborare in domeniul energetic din Romania:
- „O companie chineza de stat, Huadian, este inca in cursul discutiilor cu partea romana pentru un obiectiv a carui putere instalata va fi de 500 de megawati. Este vorba de a construi o termocentrala la Rovinari. Acum ambele parti se afla in discutii si consideram ca e un obiectiv cu mare potential. Termocentrala de la Rovinari presupune investitii de circa 900 de milioane de euro”, a spus ambasadoarea Chinei in Romania cu ocazia vizitei facute la un roadshow organizat in aceasta saptamana de ZTE in Bucuresti.
Prezent la eveniment, Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania a dat mai multe detalii despre noul parc tehnologic.
- „In zona Bucurestiului va incepe sa fie construit cat de curand un parc industrial-tehnologic. Ideea este ca va fi o contrare de companii chinezesti care vor activa in zona de ITC in principal dar si in alte ramuri ale industriei. Acolo se poate discuta si despre mici linii de productie, de asamblare. etc. Anul viitor vor fi pana in 50 milioane de euro fonduri UE de investit ale guvernului roman in zona de comunicatii, dar pentru ca acele companii care apartin statului roman sa cumpere echipamente chinezesti acestea vor trebui asamblate in spatiul european. Sunt bani europeni care nu pot fi folositi decat pe produse fabricate in Europa. As fi onorat ca aceste echipamente care vor deservi unnor proiecte nationale sa fie asamblate aici”, a spus Lorian Vintila.
Oficialul ZTE spera ca autoritatile romane si chineze sa semneze in acest an acordul de creare a doua linii de productie in Romania
Ce se mai aude cu investitiile anuntate anul trecut de ZTE in Romania? Lorian Vintila spune ca vor fi doua linii de productie, dar ca inca se mai negociaza si noul Guvern Ponta ar urma sa aiba o alta intalnire la Beijing.
- „La ora actuala investitiile, pentru ca este vorba de doua investitii pe care am planificat sa le facem in Romania asteapta o unda verde, probabil ca in urma vizitei pe care noul Guvern o va intreprinde la Beijing se vor stabili punctele prioritare pentru aceste 2 investitii in Romania. In luna octombrie vor avea loc alegeri in Republica Populara chineza, in luna noiembrie vor fi alegeri in Romania. Cred ca daca vom reusi sa stabilim punctul de contact in septembrie va fi mai mult decat minunat, iar tara noastra va avea de castigat. Cu cat ne ducem catre anul 2013 cu atat mai mult vom decala aceasta sansa de a putea sa semnam un contract bilateral. Imi doresc lucrul acest de mai bine de un an. Imi doresc ca cele doua guverne sa aunga la o intelegere pana la sfarsitul acestui an”, a spus Lorian Vintila.
Potrivit acestuia investitiile ar urma sa se duca in doua linii de productie: „o linie de productie pentru terminale – 3G, 4G, terminale care vor rula pe platfiorma Amndroid (smartphone s si tablete) si inca o linie de productie care va viza routere Wi-Fi, terminale de IPTV, putem lua in calcul si partea de DVB-T”.
Referitor la cele 10 miliarde de dolari americani, Vintila a declarat ca este vorba de „credite care permit intre 3 si 7 ani perioada de gratie, o dobanda bancara de 2-3% si perioada de returnare a banilor de pana la 20 de ani”. Banii vor viza proiecte facute cu echipamente chinezesti, lucrarile civile urmand a fi prestate de firme romanesti.